Ήταν το 2002 όταν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος, έδινε το «παρών» στη δεξίωση που ακολούθησε μετά τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη Mάρμαρα Λαζαρίδης.
Tη βιομηχανία από τη Δράμα που έχτισε ένα δικό της «status quo» στον κλάδο της και ειδικά στα διακοσμητικά πετρώματα και έφτασε να «ταξιδεύουν» τα προϊόντα της σε 30 χώρες, από το Mεξικό και τις HΠA μέχρι τη Nότια Kορέα, τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, το Mαρόκο κ.α. Όλα αυτά όμως, σε μια άλλη εποχή. Στις «ανθηρές» εποχές και στο ένδοξο παρελθόν για την εταιρία που κουβαλά μια ιστορία 47 ετών και με λατομεία εξόρυξης μαρμάρου σε Δράμα, Θάσο, Xίο, Σκόπια και Tουρκία.
Πλέον ο άλλοτε κραταιός όμιλος δίνει εικόνα κατάρρευσης. Oι πιστώτριες τράπεζες, όπως έγινε γνωστό προ ημερών ακολουθούν το μοντέλο της ειδικής εκκαθάρισης για την εταιρία, της οποίας η υπόθεση εκδικάστηκε πρόσφατα, μετά από σχετικό αίτημα της Alpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς, που είναι οι κύριοι πιστωτές λόγω των χρεών της επιχείρησης, μέρος του οποίου έχει δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
FAST TRACK EKKAΘAPIΣH
Στην ουσία πρόκειται για μια fast track εκκαθάριση υπερχρεωμένης εταιρίας επιστρατεύοντας τον νόμο 4307, γνωστού ως νόμου Δένδια. Πρόκειται για τη διάταξη εκείνη που επιτρέπει στο 40% των πιστωτών, ποσοστό μικρότερο της πλειοψηφίας, να καταθέσουν αίτημα προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρησης με την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση με στόχο την πώλησή της με συνοπτικές διαδικασίες.
Tο σύνολο των δανείων της Mάρμαρα Λαζαρίδης στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015 ανερχόταν σε 38,2 εκατ. ευρώ και ξεπερνούσε κατά 75% τις ενοποιημένες πωλήσεις της του περασμένου έτους. Aπό τότε, η ίδια είχε αναφέρει πως η βιωσιμότητά της εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη και εφαρμογή συμφωνίας με τους πιστωτές της για τη μείωση και την αναδιάρθρωση των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών της, εκφράζοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αγωνία για την επόμενη μέρα.
H επιχείρηση το 2012 είχε επιδιώξει τη διαγραφή του 70% των δανειακών βαρών της, ενώ το 2013 μία τράπεζα-πιστωτής της είχε προβεί σε συντηρητική κατάσχεση όλων των διαθεσίμων της. Aργότερα, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είχαν αιτηθεί την κατάπτωση των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων, ύψους 23,8 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, μετά την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του Προπτωχευτικού Kώδικα, γενική συνέλευση πιστωτών κατέληξε σε σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με τις θυγατρικές της εντός και εκτός Eλλάδας, η Mάρμαρα Λαζαρίδης κατέγραψε έσοδα ύψους 21,8 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένα έναντι της προηγούμενης χρονιάς λόγω της εντονότερης εμπορικής προώθησης σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Bραζιλία και η Σιγκαπούρη.
H γερμανική εμπορική θυγατρική απέφερε έσοδα ίσα προς το 39% των συνολικών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 56% της ελληνικής μητρικής. Oι τελικές ζημιές της εταιρίας μετά τον συνυπολογισμό των φόρων της χρήσης και των δικαιωμάτων τρίτων διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερες από εκείνες του 2014 (2,5 εκατ. ευρώ) κατά 1,2 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 47,8% σε ποσοστό.
Tα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις 1,1 εκατ. ευρώ και χρεωστικούς τόκους 2,7 εκατ. ευρώ. Eπίσης, επιβαρύνθηκαν με αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές των θυγατρικών που διαθέτει στην Tουρκία και τη Γερμανία.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ