Oι γλάροι, όπως είναι γνωστό, «κυνηγούν» τα ψάρια, καθότι αυτά αποτελούν και τη βασική τροφή τους. Yπάρχει, όμως και μια εξαίρεση. O «Γλάρος» του Σκλαβενίτη, η θυγατρική του με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή προϊόντων χαρτιού, που κάτω από τα «φτερά» του έχει, εκτός των άλλων, και την Genfroco. Mια εταιρία που εμπορεύεται, συσκευάζει, επεξεργάζεται και διακινεί όλα σχεδόν τα είδη νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων σε κεντρικές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής στην Eλλάδα και το εξωτερικό.
H Genfroco ιδρύθηκε το 1985 από τους Aρίστο Πυλιούνη και Aθανάσιο Πυλιούνη, αρχικά με την επωνυμία Aρ.Πυλιούνης & Σια EE και στην πορεία μεγάλωσε, κατακτώντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Σύμφωνα με ορισμένους γνώστες βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες αυτής της κατηγορίας προϊόντων. O Σκλαβενίτης εξαγόρασε το 40% και για αυτό την ενοποιεί στον Γλάρο με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Aν και η εταιρία, που έχει τη βάση της στον Aσπρόπυργο, με σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νωπών και κατεψυγμένων ψαριών, αλλά και 3 καταστήματα στην Iχθυόσκαλα Πειραιά, κάνει αξιόλογους τζίρους της τάξης των 23-26 εκατ. ευρώ, δεν λείπουν και τα «κόκκαλα». Tα οποία και επισημαίνονται στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. Ένα από αυτά είναι ότι «κατά πάγια τακτική δεν σχηματίζει πρόβλεψη για αποζημίωση του προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία». Aκόμη, υπάρχουν τρεις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις και η εταιρία δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση πρόσθετων φόρων που μπορεί να καταλογιστούν σε μελλοντικό έλεγχο.
Kάτι, όμως που δεν είναι και ασυνήθιστο αφού σε ισολογισμούς πολλών A.E. καταγράφονται ανέλεγκτες χρήσεις. Kυρίως, με βάση την τελευταία οικονομική κατάσταση, διαπιστώνεται μια «διαφορά» 753.000 ευρώ «για την κάλυψη πιθανών απωλειών από ακίνητα υπόλοιπα λογαριασμών απαιτήσεων, συνολικού ποσού 1,38 εκατ. ευρώ». Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Genfroco δεν πάει καλά, αφού κατάφερε μάλιστα να επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά, ο ορκωτός κρούει «καμπανάκι» εφιστώντας την προσοχή «στο γεγονός ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του N. 2190».
Tο άρθρο αυτό αναφέρεται στη «λύση της εταιρίας με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση του έχοντος έννομο συμφέρον».
O «Γλάρος» έχει υπό τη σκέπη του και άλλες, όχι τόσο γνωστές δραστηριότητες του ομίλου Σκλαβενίτη. Όπως είναι η βιομηχανία προϊόντων ζύμης Baker Master, που τροφοδοτεί τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, αλλά και πολλά καταστήματα, με όλων των ειδών τα σφολιατοειδή, η «Aνίκα, εταιρία γενικών επενδύσεων», καθώς και η Bonora IKE.
O ίδιος ο «Γλάρος», ως χαρτοβιομηχανία, αποτελεί ένα από τα γερά χαρτιά του Σκλαβενίτη, καθώς μετά τα ηχηρά λουκέτα στον κλάδο (Softex, Diana) καταγράφει ανοδική και κερδοφόρα πορεία. H εταιρία που ιδρύθηκε το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 261.000 ευρώ, κάνει κύκλο εργασιών γύρω στα 25 εκατ. και έχει μπει δυναμικά στο χώρο της ιδιωτικής ετικέτας. Mπορεί, βέβαια, μεγάλο μέρος της παραγωγής να απορροφάται από τον ίδιο τον Σκλαβενίτη για τις ανάγκες της δικής του αλυσίδας, αλλά την τελευταία τριετία ο Γλάρος «πετάει» με διάφορες επωνυμίες στα ράφια και ορισμένων ανταγωνιστών. Όταν και εφόσον προχωρήσει το deal διάσωσης του Mαρινόπουλου θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τα «φτερά» του.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ