Στην τελική ευθεία το deal… εξόδου από την Κροατία. Η Sance ξαναπαίρνει πίσω το «πακέτο» του 49,99% της εταιρίας
Μόνο στη “Deal”
Ήταν 12 Ιουλίου του 2007, όταν η MIG ολοκλήρωνε τη γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ. Με «όπλο» την ισχυρή ρευστότητα, ο ελληνικός επενδυτικός όμιλος, ενέτεινε την επιθετική στρατηγική εξάπλωσής του.
Του Δημήτρη Κόκκορη
Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, εξαγόρασε το πλειοψηφικό «πακέτο» του Hilton Cyprus από τον Κυπριακό όμιλο Louis. Αμέσως μετά ενίσχυσε τη θέση του, φτάνοντας να κατέχει το 75,1% στο μοναδικό 5άστερο ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Με το συνολικό κόστος κτήσης να διαμορφώνεται στα 69 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2007 η MIG μπήκε στο Real Estate της Σερβίας, αποκτώντας πλειοψηφικό ποσοστό στην RKB που διαχειρίζεται μια μεγάλη αλυσίδα ακινήτων και εμπορικών κέντρων, στο Βελιγράδι. Το αρχικό ποσοστό, διευρύνθηκε κι έφτασε στη συνέχεια στο 83%, με το κόστος της επένδυσης να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2008, στο χαρτοφυλάκιο της MIG προστέθηκε και το 49,99% του κροατικού ομίλου Sunce Koucen, που είναι από τους μεγαλύτερους στον τουριστικό και ψυχαγωγικό τομέα της χώρας. Η εξαγορά του ποσοστού αυτού, έγινε έναντι 90 εκατ. ευρώ.
Σήμερα και τα τρία αυτά «ασημικά» είναι σε διαδικασία πώλησης, καθώς με το πέρασμα των χρόνων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά για τη MIG. Ο ιστορικός της ηγέτης Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι πια στη ζωή και ο ελληνικός όμιλος, φορτωμένος με βαριά δάνεια και υποχρεώσεις, ακολουθεί εξ’ ανάγκης την αμυντική τακτική που έχουν χαράξει οι πιστώτριες τράπεζες. Άλλωστε και τα τρία πωλητήρια, είναι ενταγμένα στο πλάνο που εκείνες έχουν εγκρίνει, για ρευστοποιήσεις των μη βασικών επενδύσεων του ομίλου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το deal πώλησης της συμμετοχής στην Κροατία, θεωρείται ως το πλέον «ώριμο». Η MIG, μέσω εξειδικευμένων συμβούλων βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με το «μνηστήρα» που είναι η ίδια η εταιρία Sunce, η οποία θέλει να ξαναπάρει πίσω το «πακέτο» του 49,99%. Κατά τα φαινόμενα μάλιστα, το τίμημα θα είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο στο οποίο έγινε η προ εννέα ετών εξαγορά από τη MIG.
Ο κροατικός όμιλος, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες και αναμένεται να δανειοδοτήσουν τη Sunce για να υλοποιήσει το deal. Πιθανότατα η MIG δε θα λάβει εφάπαξ όλο το ποσό τιμήματος που θα συμφωνηθεί, αλλά σε δόσεις. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Sunce, η οποία έχει 11 ξενοδοχειακές μονάδες με την επωνυμία Blue Sun κατά μήκος των Δαλματικών ακτών, είχε 38 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2015, 11 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και 3 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.
Σύμβουλοι πώλησης όμως «τρέχουν» και το Hilton της Κύπρου, που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει 35 με 40 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα του Hilton όμως, έχει κι ένα δικαστικό αγκάθι, καθώς η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρία Louis έχει κάνει αγωγή, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός όμιλος οφείλει να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 21%) που είναι στο χαρτοφυλάκιο της κυπριακής εταιρίας. Από τη δική της πλευρά, η MIG θεωρεί την αγωγή αβάσιμη.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει ορισμένες κινήσεις διερεύνησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για το Hilton Cyprus, αλλά τώρα η προσπάθεια είναι πιο συγκροτημένη, χωρίς όμως να μπορεί να προδικαστεί το πότε θα τελεσφορήσει το deal.
Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Hilton από το 1967, αλλά η συμφωνία διαχείρισης λήγει εφέτος, με τη δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης.
Αυτό, ενδεχομένως να βάλει στο «παιχνίδι» και νέους «παίκτες» με νέα brands που θέλουν να έχουν παρουσία στην Κύπρο. Το 5άστερο ξενοδοχείο διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες και τα 76 διακεκριμένα (executive), ενώ το 2015 είχε 10 εκατ. κύκλο εργασιών και 1 εκατ. καθαρά κέρδη.
Πιστεύεται ότι μετά την Κροατία, το δεύτερο «ασημικό» της MIG που θα πουληθεί θα είναι το Hilton της Κύπρου, με το τίμημα να αναμένεται να καταβληθεί σε δόσεις και σ’ αυτήν την περίπτωση. Κατά πληροφορίες, οι σύμβουλοι πώλησης έχουν κάνει κρούση και στον όμιλο Louis, ανάμεσα σε άλλους δυνητικούς μνηστήρες.
Τουλάχιστον χρονικά, το τρίτο κατά σειράν πωλητήριο της MIG θα είναι εκείνο του μεγάλου, μετοχικού «πακέτου» στη Σερβική RKB. Ακόμη επ’ αυτού οι εξελίξεις είναι σε πρώιμο στάδιο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τελεσφορήσουν μέσα στην εφετινή χρονιά. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η έκπληξη.
Σε αντίθεση με τα πωλητήρια, ο όμιλος της MIG θα διατηρήσει τις βασικές επενδυτικές του θέσεις που είναι στα τρόφιμα (μέσω του ομίλου της Vivartia), στην ακτοπλοΐα (Attica Group), στην Υγεία (το ομώνυμο ιδιωτικό θεραπευτήριο, μαζί με τα θυγατρικά «Μητέρα» και «Ιασώ») και την πληροφορική (Singular Logic). Όλες οι εταιρίες αυτές έχουν ηγετικές θέσεις στην αγορά και θεωρούνται ως προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια της επιχειρηματικής ανάταξης της MIG.
H MIG έχει ακόμη λαμβάνειν από την πώληση της Olympic Air
Pευστότητα και δάνεια τα μεγάλα ζητούμενα
Διαχείρηση του τραπεζικού δανεισμού και ενίσχυση της ρευστότητας, είναι δύο από τα «μείζονα» στοιχήματα της επόμενης μέρας για τη MIG. Στην οποία η τράπεζα Πειραιώς έχει τα μετοχικά ηνία (31,2%) ως απόρροια των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, αλλά και ορισμένων μετοχοποιήσεων δανείων. Yπό τον έλεγχο της τράπεζας είναι και η Διοίκηση του επενδυτικού ομίλου, ο οποίος στην παρούσα φάση παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.
Kαθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα (και άμεσα ρευστοποιήσιμα) στοιχεία του ενεργητικού. Oι συζητήσεις με την Πειραιώς και τις άλλες πιστώτριες τράπεζες έχουν ως στόχο να αναμορφώσουν τα δάνεια των 1,66 δισ. ευρώ.
Aλλάζοντας το υφιστάμενο μείγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οφειλών. Aπό το υφιστάμενο 80% – 20%, σε ένα 40% – 60%. H ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση του κεφαλαίου κίνησης. O όμιλος της MIG έχει ταμειακά διαθέσιμα 126 εκατ. ευρώ (στο περσινό 9μηνο), με την Πειραιώς να χορηγεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, πίστωση 10 εκατ. ευρώ, με ανοικτό, αλληλόχρεο λογαριασμό.
Mέσω της λειτουργικής κερδοφορίας που διαθέτει η MIG δεν αντιμετωπίζει άμεσο ζήτημα, αλλά το προσεχές φθινόπωρο οφείλει να αποπληρώσει περί τα 35 με 40 εκατ. ευρώ για ομολογιακά, οπότε μπορεί να χρειαστεί ένα ισοϋψές δάνειο – γέφυρα. Aπό τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία που έχει εκποιήσει (MIG, Real Estate, FAI, Skyserv) o όμιλος έχει πάρει 48,6 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 7,1 εκατ. ευρώ θα εισπράξει μέχρι το Δεκέμβριο του 2018. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η MIG θα εισπράξει την τελευταία δόση (10,4 εκατ. ευρώ) από την πώληση της Olympic Air στην Aegean που είχε γίνει τον Oκτώβριο του 2012, έναντι του συνολικού τιμήματος 72 εκατ. ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ