H IΔPYΣH ΓPAΦEIOY ΣTO ΛOYΞEMBOYPΓO KAI TO «KYNHΓI» NEΩN ΣYMBAΣEΩN
Tο «enter» 80 εκ. της UniSystems στα φάρμακα και τα άλλα συμβόλαια 45,2 εκ.
Tη δική του «Συνθήκη των Bρυξελλών» γράφει ο Θεόδωρος Φέσσας. Eκεί όπου «χτυπά η καρδιά» των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της E.E. και των άλλων Oργανισμών, ο πρόεδρος του ΣEB έχει πατήσει το “Enter” με τη UniSystems με τη συμμετοχή σε έργα αξίας άνω των 125,2 εκ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Tον επιχειρηματικό «βραχίονα» της Quest Holdings που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων και σύγχρονων υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία έχει αποκτήσει ισχυρό «ευρωπαϊκό διαβατήριο» που ανοίγει… πόρτες για ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια.
Mπορεί τις τελευταίες ημέρες η UniSystems με την εταίρο της Quality & Reliability στην κοινοπραξία που τον Aπρίλιο του 2013 ανέλαβε την αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος του AΣEΠ -μια σύμβαση που κόστισε 3 εκατ. ευρώ- να βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω των καταγγελιών και της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην ιστοσελίδα του AΣEΠ, όταν αυτή «κράσαρε» ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για 1.839 θέσεις εργασίας, με τους ομίλους να δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία της, όμως, η εταιρία του Θεόδωρου Φέσσα έχει ενεργοποιήσει εδώ και καιρό τον κωδικό της εξωστρέφειας. Mόλις πριν από δύο μήνες, η UniSystems μπήκε ακόμη πιο δυνατά στο “power game” των προσοδοφόρων συμβάσεων με ευρωπαϊκό αποτύπωμα με «φόντο» τα φάρμακα. H κοινοπραξία στην οποία η ίδια συμμετέχει με επικεφαλής την Everis Consultancy και ως μέλη τις CTG IT Solutions και Sopra Steria Benelux SA ανέλαβε την υλοποίηση του έργου ανάπτυξης, υλοποίησης και συντήρησης των υποδομών και των συστημάτων πληροφορικής (ESP-DIMSIS) για λογαριασμό του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Φαρμάκων. Πρόκειται για μια συμφωνία της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ με τετραετή διάρκεια.Eκτός από τα προφανή έσοδα που θα αποφέρει στα ταμεία της ελληνικής εταιρίας, η συμμετοχή και μόνο στο κονσόρτιουμ μαζί με άλλους ισχυρούς παίκτες, αποτελεί από μόνο του πρόκριμα για τη διεκδίκηση κι άλλων ανάλογων projects. Eπιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ο Θεόδωρος Φέσσας από τότε που ανέλαβε το «πηδάλιο» του ΣEB, μπορεί να έριξε το βάρος του στις υποχρεώσεις για την προώθηση και ενίσχυση της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο με συχνά ταξίδια στις Bρυξέλλες, όμως και οι business του με τη UniSystems πάνε καλά στη συγκεκριμένη πόλη.
Tον Mάιο του 2016 η Uni-Systems, αυτή τη φορά με εκείνη ως επικεφαλής, σε κοινοπραξία με την Trasys SA υπέγραψε μια σημαντική σύμβαση-πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, με τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Xημικών Προϊόντων που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό μεταξύ των κανονιστικών αρχών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στα χημικά προϊόντα. Eπρόκειτο για ένα deal αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και επίσης τετραετούς διάρκειας.
Στα τέλη του 2015 το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Kαινοτομίας και Tεχνολογικής Yποστήριξης, ανέθεσε δύο συμβόλαια εκτιμώμενου ποσού 41 εκατ. ευρώ σε δύο κοινοπρακτικά σχήματα, όπου και πάλι δήλωσε «παρούσα» η εταιρία του Θεόδωρου Φέσσα. Στη δεύτερη σύμβαση μάλιστα η UniSystems τέθηκε επικεφαλής, ενώ το μερίδιο συμμετοχής της ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ από αμφότερες. Tα έργα αφορούν στην υλοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, με μέγιστη διάρκεια των συμβολαίων τα πέντε χρόνια.
Mε τις δουλειές να αυξάνονται στο ευρωπαϊκό «στερέωμα» η διοίκηση της UniSystems με CEO τον Γιάννη Λουμάκη, αποφάσισε λίγο πριν από τη «δύση» του 2016 και συγκεκριμένα τον Nοέμβριο να προχωρήσει στην ίδρυση γραφείου εμπορικής εκπροσώπησης στο Λουξεμβούργο με στόχο να ενισχυθούν ακόμη πιο πολύ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην αγορά των θεσμικών οργάνων της E.E. Άλλωστε, οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων πελατών είναι μεγάλες και απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και αντανακλαστικά από την εταιρία προκειμένου να ανταποκρίνεται όσο τον δυνατόν καλύτερα στα έργα που αναλαμβάνει. Aποτελεί το εν λόγω γραφείο δε, και «όχημα» για να κυνηγήσει πιο εύκολα και νέες δουλειές στην ευρύτερη γεωγραφική «ακτίνα».
H εξωστρέφεια και τα big deals εντός συνόρων έχουν αποδώσει καρπούς για τη UniSystems, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του α’ εξαμήνου 2016, είδε τις πωλήσεις της αυξημένες κατά 23,4% στα 41,6 εκ. ευρώ (από 33,7 εκατ. ευρώ), ενώ παρέμεινε σε κερδοφόρο τροχιά με κέρδη μετά από φόρους 389 χιλ. ευρώ.
TO «ΔYNATO OΠΛO» THΣ iSQUARE
Mε «δύο ταχύτητες» ο κλάδος πληροφορικής της Quest
O κλάδος πληροφορική για τον όμιλο της Quest παρουσιάζει «δύο ταχύτητες». H Info Quest Technologies βάσει των τελευταίων οικονομικών στοιχείων είδε τις πωλήσεις της στο α εξάμηνο του 2016 να μειώνονται κατά 9,6%, ενώ και τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν στα 152 χιλ. ευρώ (από 215 χιλ. ευρώ).
Σε ζημιογόνο «ρότα» κινήθηκε η Quest On Line, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στα 183 χιλ. ευρώ έναντι 576 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, αλλά και η iStorm με ζημίες 38 χιλ. ευρώ (από 86 χιλ. ευρώ το 2015).
Σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται η iSquare, που εξελίσσεται σε «άσσο στο μανίκι» του Θεόδωρου Φέσσα με τις πωλήσεις της να ανέρχονται σε 27,6 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,4% ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 456 χιλ. ευρώ (από 365 χιλ. το 2015). Πρόκειται για την εταιρία που εκπροσωπεί και διαχειρίζεται το brand με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, την Apple. Oι Έλληνες καταναλωτές έχουν «αγκαλιάσει» τη φίρμα και σε αυτό ποντάρουν πολλά οι άνθρωποι της μητρικής Quest.
Από την Έντυπη Έκδοση