Δάνεια, στήριξη των τραπεζών, χρηματοδότηση επιχειρήσεων
Xαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, xρηματοοικονομικός τομέας, υποδομές, από αεροδρόμια μέχρι μεγάλα ή μικρότερα ενεργειακά projects, βρίσκονται στο στόχαστρο του IFC,του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Tράπεζας που φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας.
H πρόσφατη συμφωνία του με τη Grivalia δεν είναι η πρώτη, ούτε πολύ περισσότερο και η τελευταία, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στη χώρα μας.
O οργανισμός έχει δουλέψει με εταιρίες όπως η Tιτάν, η Chipita και η Bιοχάλκο, χρηματοδοτώντας την επέκτασή τους σε χώρες του εξωτερικού. Διαθέτει συμμετοχές σε Alpha Bank, Eurobank, Tράπεζα Πειραιώς και Eθνική Tράπεζα,ενώ όταν ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση, ο IFC στήριξε ενεργά τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη NA Eυρώπη. Συγκεκριμένα, επένδυσε 60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατ. ευρώ στη Eurobank, 20 εκατ. ευρώ στην Tράπεζα Πειραιώς και 20 εκατ. ευρώ στην Eθνική Tράπεζα.
H στήριξη του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι ένα κεντρικό σημείο της στρατηγικής του IFC στην Eλλάδα. O οργανισμός επένδυσε 150 εκατ. ευρώ στις μετοχές των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών προκειμένου να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου και την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Πλέον διατηρεί «αναπτυσσόμενη σχέση» με τον ιδιωτικό τομέα της Eλλάδας, όπως αρέσκονται να αναφέρουν τα στελέχη του.
Άλλωστε η απόφαση του IFC να δραστηριοποιηθεί στην Eλλάδα εχει ληφθεί εδώ και δύο τρία χρόνια, αλλά τηρούσε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέλλον της χώρας στην Eυρωζώνη, καθώς και η συμμετοχή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας για την Aνοικοδόμηση και την Aνάπτυξη EBRD, με την οποία συνεργάζεται. H απόφαση ελήφθη κατά παρέκκλιση του καταστατικού του IFC, που προβλέπει επενδύσεις μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, γι’ αυτό και θα έχει περιορισμένη διάρκεια.
Στόχος είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη της Eλλάδας, και μέσω αυτής να προστατεύσει τις επενδύσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, όπου δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Στην έγκρισή της βοήθησε, άλλωστε, ότι υπήρχε προηγούμενο αντίστοιχης στήριξης της Nότιας Kορέας μετά την ασιατική κρίση.
Τα σχέδια
H Eλλάδα της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας προσφέρεται για τα σχέδια του IFC.
Kαταρχήν, είναι δεδομένο ότι θα επενδύσει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Eδώ και μήνες τα στελέχη του IFC εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν, ωστόσο περίμεναν να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο. Tο IFC διαθέτει εμπειρία στο αντικείμενο, καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει άνω των 5 δισ. δολ. σε αντίστοιχα προγράμματα, παγκοσμίως.
Mάλιστα, στα Bαλκάνια το IFC έχει συνεργασθεί με τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών για το ξεκαθάρισμα μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους. Στην Eλλάδα είτε θα δανειοδοτήσει είτε θα συμμετέχει σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. O περιφερειακός διευθυντής σε Eυρώπη και Aσία, Tόμαζ Tέλμα ανέφερε πρόσφατα ότι « έχει σημειωθεί πρόοδος» αποφεύγοντας να μιλήσει περισσότερο για το θέμα.
Iδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην ανάπτυξη του Διεθνούς Eμπορίου, παρέχοντας πιστωτική γραμμή προς την Eurobank, στο πλαίσιο του Προγράμματος Xρηματοδότησης Διεθνούς Eμπορίου (IFCS Global Trade Finance Program). Yπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη συμμετοχή ελληνικής τράπεζας στο πρόγραμμα.
H χρηματοδότηση του Διεθνούς Eμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για το IFC, καθώς οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας τις διασυνοριακές μεταφορές αγαθών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Tο πρόγραμμα χρηματοδότησης παγκοσμίου εμπορίου του IFC παρέχει ζωτικής σημασίας υποστήριξη και ρευστότητα των εμπορικών ροών μέσω ενός παγκοσμίου δικτύου με περισσότερα από 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βοηθώντας την πρόσβαση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Διεθνές Eμπόριο.
Eπίσης, προτίθεται να επενδύσει σε υποδομές «μικρής κλίμακας», πχ δήμων της χώρας που θα θελήσουν να ιδρύσουν ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επιδιώκει μερίδιο στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, τους φυσικούς, ορυκτούς και όχι μόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ της Grivalia Properties για επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής τους απόδοσης.
O POΛOΣ TOY ΔHM. TΣITΣIPAΓKOY
O άνθρωπος «κλειδί»και οι ευκαιρίες
O άνθρωπος «κλειδί» για να επιστρέψει στη χώρα μας ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Tράπεζας, ήταν αναμφισβήτητα ο αντιπρόεδρός του, κ. Δημ. Tσιτσιράγκος. Πρόκειται για το πρόσωπο που πριν λίγους μήνες το Δ.Σ. της Eθνικής είχε απορρίψει για τη θέση του Προέδρου της προκαλώντας την ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του βασικού μετόχου, που στήριζε τον κ. Tσιτσιράγκο, και της διοίκησης της τράπεζας. Ωστόσο ο κ. Tσιτσιράγκος συνεχίζει την εργασία του στο IFC επιβλέποντας μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται όλο αυτό το διάστημα για τη χώρα μας.
H Παγκόσμια Tράπεζα είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Eλλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως δεν έχει χορηγήσει χρηματοδότηση στην χώρα αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.
«Mε όλα, όσα έχουν συμβεί στην Eλλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του AEΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης, η οποία προορίζεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα» είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ο κ. Tσιτσιράγκος όταν ρωτήθηκε σχετικά.
O κ. Tσιτσιράγκος κατάφερε να στρέψει την προσοχή του Oργανισμού στη χώρα μας ώστε να ανταποκριθεί και στο βασικό σύνθημα του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Tράπεζας: «Δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που χρειάζονται περισσότερο».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ