Γιατί το ΥΠΕΚΑ ανακάλεσε άδεια της επένδυσης, που ενέκρινε ο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Δρακόπουλος, προσέφυγε στο ΣτΕ, για να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση
Το πάθημα φαίνεται πως δεν γίνεται μάθημα… Η γραφειοκρατία, αλλά και η παροιμιώδης ασυνεννοησία των αρμοδίων φορέων που πολλάκις έχει στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, εξαναγκάζοντας πολλούς επενδυτές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων να αποχωρήσουν, καλά κρατούν.
Τελευταίο «θύμα» τους η Envitec, εταιρεία περιβαλλοντικών έργων και εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της οποίας τα σχέδια για την πραγμάτωση της επένδυσης κατασκευής και λειτουργίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με αξιοποίηση βιομάζας στον Μελιγαλά Μεσσηνίας «παγώνουν» με… εντολή της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Για «έλλειψη οργάνωσης άνευ προηγουμένου ακόμη και για πιθανές μεθοδεύσεις» κάνουν λόγο πηγές από την εταιρεία, την ώρα που ο πρόεδρός της, Χρήστος Δρακόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του αποφάσισαν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να αναζητήσουν το «δίκιο» τους, ανοίγοντας έτσι «πόλεμο» με το ΥΠΕΚΑ.
Στις αρχές του 2010, η Envitec είχε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια εγκατάστασης της μονάδας ισχύος 5 MW με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλλον όμως, η κα Μπιρμπίλη δεν είχε πει την… τελευταία της λέξη και λίγους μήνες αργότερα ανακάλεσε την άδεια, που είχε αρχικά εγκριθεί. Η αντίδραση της επιχείρησης ήταν άμεση, καθώς είχε ξεκινήσει από καιρό τις προετοιμασίες για την υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα, προκειμένου να ανατρέψει αυτή την εις βάρος της εξέλιξη, η διοίκηση της Envitec προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων, που έθεταν εμπόδια στα επενδυτικά της σχέδια. Τώρα, η «τύχη» τους βρίσκεται στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου και ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους.
Πιέσεις
H Envitec, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην ενέργεια, καθώς λειτουργεί τρία αιολικά πάρκα στην Κρήτη με συνολική ισχύ 16,4 MW, με την επένδυση αυτή στον Μελιγαλά Μεσσηνίας θα αποκτούσε πρόσβαση και στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας.
Όμως, αντί αυτής της νέας μορφής «πράσινης» ανάπτυξης, της ανάβουν… κόκκινο οι αρμόδιοι φορείς με αποτέλεσμα να ανησυχεί η διοίκηση και για περαιτέρω πιέσεις στα οικονομικά της μεγέθη.
Ήδη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα μεγέθη της Envitec εμφάνισαν υποχώρηση και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της κατέγραψε το 2010 μείωση της τάξεως του 22,2%, αγγίζοντας τα 19,2 εκατ. ευρώ από 24,7 εκατ. ευρώ το 2009 και 36,2 εκατ. το 2008, χρονιά κατά την οποία έκανε και το ντεμπούτο της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Στον αντίποδα το ισχυρό της «όπλο» είναι ότι περιόρισε περισσότερο την έκθεσή της σε τραπεζικές και άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το σύνολο αυτών να μειωθεί και να διαμορφωθεί πλέον στα 31,8 εκατ. ευρώ από 41,9 εκατ. ευρώ το 2009 και 56,6 εκατ. ευρώ το 2008.
Πολλά ποντάρει όμως, η εισηγμένη και στην εκτέλεση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, στα οποία άλλωστε εξειδικεύεται. Τα συγκεκριμένα έργα εκτιμάται πως θα απορροφήσουν σημαντικό τμήμα των κονδυλίων που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για νέες υποδομές στη χώρα, είτε αυτά υλοποιηθούν ως καθαρά δημόσιες συμβάσεις, είτε ως συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ.