Πώς ένα αίτημα των κτηνοτρόφων «άναψε φωτιές» και πάλι στη γαλακτοβιομηχανία
Η άρνηση της ΑΤΕ να αυξήσει τις τιμές του γάλακτος έγινε με το σκεπτικό ότι ο νέος επενδυτής θα «φορτωνόταν» ακριβά συμβόλαια
Την ώρα που η ATE Bank, μεγαλομέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι με την πώλησή της, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι ορθώνουν και νέα εμπόδια στη διαδικασία.
Μπορεί ως αφορμή του νέου ρήγματος στις σχέσεις μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας και των συνεταιριστικών ενώσεων, οι οποίες ελέγχουν ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο, να στάθηκε η άρνηση της μεγαλομετόχου να κάνει δεκτό το αίτημά τους για αύξηση των τιμών του γάλακτος, όμως οι αιτίες είναι βαθύτερες.
Κι αυτό επειδή από την πρώτη στιγμή, που η ΑΤΕ αποφάσισε να απαλλάξει το χαρτοφυλάκιό της από τα «ασημικά» εκείνα, που δεν είχαν καμία σχέση με τις χρηματοπιστωτικές της δραστηριότητες, αναζητώντας νέο επενδυτή, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες μέτοχοι είχαν αντιδράσει έντονα. Οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου η γαλακτοβιομηχανία κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να πουληθεί το ποσοστό στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν το προβάδισμα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους, σύμφωνα με το καταστατικό της ηπειρωτικής βιομηχανίας.
Από την πλευρά της, η ΑΤΕ Bank, αν και είχε δηλώσει στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πως θα «δει» με τη δέουσα προσοχή το αίτημα των παραγωγών για αύξηση των τιμών στο γάλα, τελικά έκανε… πίσω, οδηγώντας τους άμεσα ενδιαφερόμενους να μιλήσουν για «τρικ» της τράπεζας στην πρώτη συνέλευση, ώστε να μπορέσει να κατευνάσει τα πνεύματα και δεν εννοούσε τα περί εξέτασης του αιτήματός τους.
Η στάση της ΑΤΕ, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, υπαγορεύτηκε από το σκεπτικό, πως αν συναινούσε στο να δοθούν οι αυξήσεις, αφενός θα μειώνονταν τα κέρδη της βιομηχανίας και αφετέρου θα «φορτωνόταν» ο επόμενος ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας με ακριβά συμβόλαια απόκτησης πρώτης ύλης, γεγονός που ίσως και να οδηγούσε σε χαμηλότερη προσφορά για το τίμημα.
Μπροστά σε όλα αυτά, η διοίκηση της «Δωδώνη», υπό την προεδρία του Δημήτρη Παλαιοθόδωρου, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, τόσο από την πλευρά της μεγαλομετόχου, όσο και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας έχει επιστρατευθεί για το θέμα, το οποίο φαίνεται πως αφορά όλη την Ήπειρο και την οικονομία της.
Στα άκρα
Στην περίπτωση που οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών εξασφάλιζαν το «πράσινο φως», από τα 3,5 εκατ. ευρώ της κερδοφορίας του 2010, τα 2,2 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να επιστρέψουν στους παραγωγούς.
Οι τελευταίοι στην πρότασή τους ζητούσαν οι τιμές εκκαθάρισης του 2010 να αποτελέσουν αφετηρία διαπραγμάτευσης για τις τιμές του τρέχοντος έτους. Μετά το «ναυάγιο» στη συνεδρίαση του ΔΣ της «Δωδώνη» στις αρχές της εβδομάδας, οι κτηνοτρόφοι μαζί με τις δύο ΕΑΣ που διαφώνησαν στην απόφαση της διοίκησης, αλλά και παρουσία τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης και βουλευτών, συγκάλεσαν μέχρι και πανηπειρωτική συνάντηση έξω από τα γραφεία της γαλακτοβιομηχανίας, για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στη στάση και την πολιτική της μεγαλομετόχου.