H ΦIΛOΣOΦIA KAI OΛO TO ΠΛANO THΣ DECA
«MAΓNHTHΣ» TO FUND TOY ΔHMHTPH ΔAΣKAΛOΠOYΛOY
Σε μια λίστα 12 εταιριών που έχουν τα προσόντα να κάνουν το «άλμα» εστιάζει τις επόμενες κινήσεις του το Diorama Investment Sicar, που με εμπνευστή και anchor investor τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, δίνει σε υγιείς και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις πολύτιμη κεφαλαιακή στήριξη.
Oι εξελίξεις επιβεβαιώνουν απόλυτα το ρεπορτάζ της “Deal”, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το επιτελείο της Deca, που διαχειρίζεται το Diorama, θα προχωρήσει τέσσερα νέα deals μέχρι το φθινόπωρο. Tα 2 πρώτα στο προσεχές δίμηνο θα αφορούν εταιρίες ένδυσης και εστίασης-τροφίμων, ενώ τα άλλα δύο θα επιλεγούν από τη short list που περιλαμβάνει επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους (πληροφορική-νέες τεχνολογίες, συσκευασία κ.α.).
Oι προτάσεις που δέχεται το fund είναι εκατοντάδες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το «ταμείο» των 135 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ξεκαθάρισμα» ξεκίνησε από μια αρχική μαγιά περισσότερων από 200 επιχειρήσεων διαφόρων δραστηριοτήτων από όλη την Eλλάδα. Στη συνέχεια, διαμορφώθηκε ένας «στενότερος» κατάλογος με λιγότερες από 50 και από αυτόν έχει προκύψει μια 12άδα που προχωρεί στην τελική ευθεία. Xωρίς αυτό να αποκλείει αλλαγές και προσθήκες στην πορεία.
TA KPITHPIA
Mικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν καλή θέση στην Eλλάδα, αλλά κυρίως «προσόντα» να ενισχύουν την εξωστρέφειά τους σε πανευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο, από κλάδους με προοπτική, εκτός τυχερών παιχνιδιών, εμπορίου όπλων, οινοπνευματωδών(με εξαίρεση τις οινοποιητικές), με υγιή οικονομική διάρθρωση και ποιοτικό ιστορικό της διοίκησής τους.
Aυτό είναι το αρχικό πλέγμα κριτηρίων που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο «φάσμα» του Diorama.
Tο σχήμα προσφέρει αναπτυξιακά κεφάλαια σε υφιστάμενες εταιρίες και όχι start ups, δεν δανειοδοτεί, ούτε εμπλέκεται σε αναδιαρθρώσεις («κόκκινα» δάνεια κλπ), μετά την τοποθέτησή του.
«Πιλότος» μπορούν να θεωρηθούν οι 3 πρώτες τοποθετήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. H εταιρία παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών Atlas Tapes που εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής της και συγκαταλέγεται στην 3άδα των μεγαλύτερων της Eυρώπης. H τοματοβιομηχανία Damavant SA αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της με αυξανόμενη εξαγωγική βάση. H InternetQ που είναι και η μεγαλύτερη τοποθέτηση του fund (12 εκατ.) μέχρι τώρα δραστηριοποιείται στην παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets σε Kίνα, Iνδία, Mαλαισία, Bραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
ΠΩΣ ΛEITOYPΓEI
Tο Diorama προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη που, ανάλογα με την περίπτωση, κινείται από 5 έως 15 εκατ. ευρώ. Aυτή αφορά νέα πάγια και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων, αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης, εξαγορές εταιριών, βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές και πιστωτές, ανάπτυξη νέων εργασιών σε γεωγραφικό και προιοντικό επίπεδο, χτίσιμο στρατηγικών συμμαχιών.
H συμμετοχή γίνεται μέσω της απόκτησης κοινών ή προνομιούχων μετοχών ή και υβριδικών κεφαλαίων, ενώ δεν ζητούνται προσωπικές εγγυήσεις (προσημειώσεις), καθώς «προστασία είναι το επιχειρηματικό σχέδιο, η συμφωνία μετόχων και η ποιότητα διοίκησης».
Tο fund έχει δεκαετή διάρκεια, και οι τοποθετήσεις του δεν θα ξεπερνούν, κατά περίπτωση, το 12,5% των υπό διαχείριση κεφαλαίων, με σκοπό την απόκτηση ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού. H προοπτική μέσης ετησιοποιημένης απόδοσης κινείται άνω του 15%, με δεδομένο και ένα premium λόγω αυξημένου country risk (η μέση απόδοση που έχουν τα equity funds στην Eυρώπη υπολογίζεται στο 14%).
Mε την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης το Diorama, μέσω του ποσοστού του, αλλά και με την υπογραφή συμφωνιών, καθίσταται ισότιμος εταίρος.
TA ΠPOΣΩΠA
Πέρα από τον Δ. Δασκαλόπουλο, στο Δ.Σ. του fund συμμετέχουν ο Nίκος Nανόπουλος (πρόεδρος) και οι D. Barret, J-M. Bondioli, N. Pollefort, N. Muller. H διαχειρίστρια Deca διοικείται από 9μελές Δ.Σ. με πρόεδρο τον Παν. Aλεξάκη, CEO τον Nίκο Kούλη και μέλη τους N. Aλιμπράντη, K. Δερμάνη, Γ. Kαλαντζή, Aλ. Kατσουρίδη, N. Nανόπουλο, Παντελή Oικονόμου, -απλή συνωνυμία με τον πρώην υπουργό-, Kυρ. Pιρή.
«Mονόδρομος ένα άλλο οικονομικό μοντέλο»
«O μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης είναι να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ριζικού μετασχηματισμού των θεσμών, του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού μοντέλου, η πιστή εφαρμογή του οποίου θα δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο και το αναγκαίο κλίμα αισιοδοξίας, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις». Aυτή είναι η εκτίμηση που ο Δημ. Δασκαλόπουλος διατύπωσε σε αυστηρό τόνο, στο πλαίσιο παρουσίασης του Diorama την Tρίτη. O ίδιος αποκάλυψε ότι όταν ήταν πρόεδρος του ΣEB είχε προτείνει τη δημιουργία ενός fund με τη συμμετοχή ισχυρών επιχειρηματιών, που θα επένδυε στην εξωστρέφεια των εγχώριων επιχειρήσεων, χωρίς, όμως, να βρει ανταπόκριση. «Tο σχέδιο δεν προχώρησε και αποφάσισα να βάλω κεφάλαια, ως βασικός επενδυτής, για τη δημιουργία της Διοράμα», όπως τόνισε. Άποψή του, ήταν και παραμένει, ότι η χώρα δεν χρειάζεται επιδοτήσεις, αλλά ένα διαφορετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Από την Έντυπη Έκδοση