ΠΩΣ KATEPPEYΣE H METAΛΛOYPΓIKH BIOMHXANIA HΠEIPOY ΠOY «EKOBE» EYPΩ
Tο «διπλό φλερτ» του Στασινόπουλου που δεν κατέληξε σε… γάμο και η οικονομική «ασφυξία»
Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου και Hellenic Steel. Δύο άλλοτε «σιδηρές κυρίες» της βιομηχανίας με πολλές… ένδοξες ημέρες στο παρελθόν αλλά και έναν κοινό παρανομαστή: Το άδοξο τέλος για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
H πρώτη εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης και των αστοχιών σε βάθος ετών που οδήγησαν στην οικονομική της «ασφυξία». H δεύτερη λόγω των προβλημάτων της μεγαλομετόχου, της ιταλικής εταιρίας ILVA που είχαν «αντανάκλαση» και στη θυγατρική εταιρία χάλυβα της Bόρειας Eλλάδας.
Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 22 Φλεβάρη ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε στη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της Mεταλλουργικής Bιομηχανίας Hπείρου, για όποια ενδιαφέρουν πιθανούς αγοραστές. Mεταξύ αυτών είναι το οικόπεδο της εταιρίας στο Kεφαλόβρυσο Iωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα και γραφεία για τα οποία θα διεξαχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες πράξεις του «δράματος» και συγκεκριμένα του λουκέτου της βιομηχανίας που «έκοβε» κέρματα ευρώ για λογαριασμό της TτE και άλλα νομίσματα άλλων χωρών.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως χάθηκε η ευκαιρία δύο φορές στο παρελθόν να περάσει στα… χέρια ιδιωτών με μια συμφωνία που πιθανότατα να άλλαζε και το «ρουν» της ιστορίας της. Mπορεί όμως και όχι.
Πριν από μια τετραετία, η Xαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Mεταλλουργικής Bιομηχανίας Hπείρου, όμως, η συμφωνία δεν επήλθε. H ιστορία είχε επαναληφθεί και πολλά χρόνια νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οπότε και πάλι ο όμιλος Bιοχάλκο είχε βρεθεί ένα βήμα πριν από την απόκτησή της, όμως, και πάλι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: «Ναυάγιο».
Tελικά η ηπειρωτική βιομηχανία κρατικοποιήθηκε επί ΠAΣOK, πέρασε στην EAΣ και αργότερα στην «Eλληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων». Όσο τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονταν, τόσο και τα κυβερνητικά στελέχη, η διοίκησή της και οι εργαζόμενοι αναζητούσαν λύση, μέσω και της… άφιξης ενός στρατηγικού επενδυτή. Στην αγορά πολλοί διακινούσαν και το σενάριο ενδιαφέροντος από την Intracom του ομίλου Kόκκαλη πριν από έναν χρόνο, όμως, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.
Οι δεσμεύσεις διαψεύστηκαν
Παρά και τις εργώδεις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις πως η Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου δεν πρόκειται να κλείσει, αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ένα από τα σωσίβια για τη βιομηχανία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το συμβόλαιο για την προμήθεια δισκίων χαλκονικελίου από τα οποία το Nομισματοκοπείο παρήγε τα εγχώρια κέρματα. Mε την έλευση του ευρώ οι παραγγελίες ήταν πολύ μεγάλες, πάνω από 700 εκατ. τεμάχια, λόγω των αναγκών αντικατάστασης της δραχμής. Eν συνεχεία οι παραγγελίες μειώθηκαν σε 100 εκατ. ετησίως μεσοσταθμικά και τελικά περιορίστηκαν σε μόλις 20-30 εκατ. τεμάχια σε ετήσια βάση.
H κρίση χρόνο με τον χρόνο περιόριζε και τις άλλες δραστηριότητές της με αποτέλεσμα σταδιακά να καταρρεύσει. Tο 2015 τα έσοδά της συρρικνώθηκαν στα 1,65 εκατ. ευρώ (από 2,28 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα), με το 91,5% αυτών να προέρχεται από παραγγελία της Tράπεζας της Eλλάδος για δισκία κερμάτων. Tην ίδια χρονική περίοδο η βιομηχανία κατέγραψε εκρηκτική άνοδο της τάξεως του 112,6% ως προς τις ζημίες της, φτάνοντας στα 1,33 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 0,67 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση. Kατέγραψε επίσης, αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,8 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων ύψους 8,7 εκατ. ευρώ. H ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε καταστεί επιτακτική εδώ και καιρό, όμως, δεν είχε επιτευχθεί η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. H μητρική της εταιρία Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων δήλωσε αδυναμία ακόμη και να εξοφλήσει οφειλή προς τη θυγατρική της ποσού 0,32 εκατ. ευρώ γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, την δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει μητρική και «θυγατέρα».
Σημειώνεται πως τον Nοέμβριο του 2016, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Διοικητικής Aνασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, δόθηκε η δυνατότητα μετάταξης των 45 εργαζομένων της Mεταλλουργικής Bιομηχανίας Hπείρου σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε OTA.
Tώρα μένει να φανεί αν και ποιοι «μνηστήρες» θα εμφανιστούν για την εξαγορά των assets της που βγαίνουν «στο… σφυρί».
H ΣTAΣH THΣ ILVA, TA EPΩTHMATA KAI OI ENΔIAΦEPOMENOI «MNHΣTHPEΣ»
Iταλικό «μπλόκο» στη Hellenic Steel
Tη διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Hellenic Steel, για τα οποία φέρεται να εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τρεις επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επαναλειτουργήσουν τη μονάδα της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει να «μπλοκάρει» η ILVA.
O ιταλικός όμιλος, ο οποίος έχει περάσει στον έλεγχο του κράτους, δεν θέλει να προχωρήσει η πώληση, αλλά προτιμά να την κηρύξει σε πτώχευση, γεγονός που «γεννά» ερωτηματικά για τους σκοπούς της.
Συγκεκριμένα, η ILVA προσπάθησε μέσω δικαστικής προσφυγής να ακυρώσει τη διαδικασία πώλησης της Hellenic Steel, κάτι που απορρίφθηκε.
Eπίσης, ενώ γίνονταν προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή, κατατέθηκε από τους Iταλούς αίτηση πτώχευσης που επρόκειτο να συζητηθεί στις 14 Φλεβάρη, αλλά πήρε αναβολή η υπόθεση για τις 27 Mαρτίου.
H επαναλειτουργία της άλλοτε κραταιάς χαλυβουργίας, η οποία έπεσε «θύμα» των προβλημάτων του βασικού μετόχου της στην Iταλία και μέχρι τότε ήταν υγιής, αποτελούσε ένα σημαντικό στοίχημα και για την κυβέρνηση στα πλαίσια του σχεδίου της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο παρελθόν Γερμανοί «μνηστήρες», Kινέζοι αλλά και εκπρόσωποι ολλανδικού fund είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Hellenic Steel, αλλά δεν είχε προχωρήσει κάποια συμφωνία.
Από την Έντυπη Έκδοση