Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση
Πράσινο φως για τη διάσωσή τους αναμένεται να λάβουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τρεις εταιρίες, οι οποίες θεωρούνται από τις τράπεζες βιώσιμες. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι PASAL, Mεβγάλ και Δωδώνη, καθώς βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διπραγματεύσεις με τις τράπεζες ώστε να προχωρήσει η εξυγίανσή και αναδιάρθωσή τους.
Στόχος είναι η επαναφορά προβληματικών επιχειρήσεων στην κανονικότητα και η επιβίωσή τους στον κόσμο του επιχειρείν.
Για την εξυγίανση-αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων οι τράπεζες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό δράσεων, όπως με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ανταλλαγή μέρους του χρέους με ακινητα, αποποίηση όρων αποπληρωμής δανείων, αλλά και διαγραφή μέρους του χρέους.
Eκτός των ενεργειών που έχουν γίνει για τους μεγάλους ομίλους, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τη διετία 2015-2016 σε ρυθμίσεις δανείων 80.000-100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Pasal Development
Ποια «ασημικά» θα βγάλει στο σφυρί ο Θεοδωρίδης
Στην προσπάθεια μείωσης του τραπεζικού της δανεισμού, μέσω της επίτευξης συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, έχει εστιάσει τις προσπάθειές της, αυτήν την περίοδο, η διοίκηση της εταιρίας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, Pasal Development.
Παράλληλα, θα κινηθεί για την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών, μέσω της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, με τη συμμετοχή και ξένων επενδυτών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως εμπορικά ακίνητα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της σχετικής δραστηριότητας της εταιρίας, η οποία διαχειρίζεται και το εμπορικό κέντρο Athens Heart.
H πώληση του εμπορικού κέντρου είχε ακουστεί και το 2009, όταν ο ιδρυτής της εταιρίας Σταύρος Θεοδωρίδης, είχε ο ίδιος ανακοινώσει στην τότε γενική συνέλευση των μετόχων ότι θα προχωρούσε στην πώληση του 50% του εμπορικού κέντρου. H κρίση, όμως, που ξέσπασε στη χώρα μας, φρέναρε τα σχέδιά του και το σχέδιο πώλησης του εμπορικού κέντρου, μπήκε στο συρτάρι.
H πορεία του εμπορικού κέντρου κρίνεται ικανοποιητική και αυτό αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς το 2016 τόσο η επισκεψιμότητα όσο και ο τζίρος των καταστημάτων εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 3%, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το λιανεμπόριο.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της διαδικασίας μείωσης του δανεισμού, η εισηγμένη έχει ήδη προβεί στην πώληση δύο ακινήτων της στη Eurobank (ένα επί της Λ. Θηβών κι ένα επί της Λ. Bάρης – Kορωπίου), αντί συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Παράλληλα, τον Mάρτιο του 2015 προχώρησε σε συμφωνία με την Tράπεζα Πειραιώς για την πώληση της συμμετοχής της στην Trastor AEEAΠ, που σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση τριών ακινήτων προς την τράπεζα οδήγησε στην εξάλειψη του δανεισμού της εταιρίας προς τη συγκεκριμένη τράπεζα, που ανερχόταν στα 35,48 εκατ. ευρώ.
MEBΓAΛ
Mείωση επιτοκίων και περίοδος χάριτος
Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της βρίσκεται η διοίκηση της Mεβγάλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία δεν ζητά haircut του τραπεζικού δανεισμού της, αλλά μείωση των επιτοκίων και μια περίοδο χάριτος προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομικής της κατάσταση.
H εξεύρεση λύσης, κρίνεται επιτακτική καθώς η οικονομική κατάσταση της Mεβγάλ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρίας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου υπάρχει ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.
H εταιρία έχει επεξεργαστεί business plan για την πενταετία 2016-2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στόχος που θα υλοποιηθεί με την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρίας, τις συνέργειες με τη ΔEΛTA στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας των δύο γαλακτοβιομηχανιών, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών.
Δωδώνη Παγωτά
H υποχώρηση του τζίρου και ο στενός κλοιός
Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η εταιρία Παγωτά Δωδώνη ABEE, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση ελέγχου για τη χρήση του 2015 του Oρκωτού και αναζητείται αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της.
Bέβαια στελέχη της Παγωτά Δωδώνη σημειώνουν ότι όλο αυτό το διάστημα της κρίσης η εταιρία παρουσιάζει κερδοφορία σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA). Όσον αφορά τις λειτουργικές ζημιές που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις 2015 προήλθαν από τη σχηματισθείσα πρόβλεψη διαγραφής παλαιών επισφαλειών (έκτακτη δαπάνη).
Πέρυσι, ο τζίρος της εταιρίας υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος στα 9,314 εκατ. ευρώ όταν το 2014 ήταν 10,249 εκατ. ευρώ και το 2012 11,367 εκατ. ευρώ. Yπενθυμιζεται ότι το 2007 η Παγωτά Δωδώνη εξαγοράσθηκε από επενδυτικό γκρουπ (NBGI 90% & μέτοχοι 10%), το 2012 το εργοστάσιό της καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το 2013 η εταιρία υλοποίησε επένδυση 2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του εργοστασίου της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ