Η Τέρνα πήρε άδεια για την επένδυση 150 εκατ. ευρώ του Γιώργου Περιστέρη στο νησάκι Άγιος Γεώργιος
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και υποβρύχια διασύνδεση του νησιού με το κέντρο υπερύψηλης τάσης του Λαυρίου
Ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαινόταν μακρινός, ωστόσο η πίεση για επενδύσεις των ισχυρών του κλάδου, δείχνει ότι ο στόχος μπορεί να γίνει εφικτός.
Η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη και η Μέτκα του Ευάγγελου Μυτιληναίου, σύρουν το χορό των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας και στο εξωτερικό, τον μοναδικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που καταγράφεται επενδυτική δραστηριότητα.
Η άδεια που έλαβε η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη από το ΥΠΕΚΑ πριν από λίγες ημέρες για τη δημιουργία του μεγάλου αιολικού πάρκου στο νησάκι Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται καταμεσής στο Σαρωνικό, είναι άλλη μία στο χάρτη των επενδύσεων, που συμπληρώνεται συνεχώς από νέες επιχειρηματικές κινήσεις και ως εκ τούτου προσφέρει θέσεις εργασίας στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.
Το αιολικό πάρκο ισχύος 69 μεγαβάτ θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες των 3 μεγαβάτ η μία με τεχνολογία Vestas και θα μετατρέψει το νησάκι σε μεγάλο ενεργειακό κέντρο αιολικής ενέργειας, ενώ η Τέρνα προγραμματίζει να εγκαταστήσει στον Άγιο Γεώργιο και φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 4 μεγαβάτ, οπότε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο νησί θα φτάσει τα 73 μεγαβάτ.
Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια κιλοβατώρες (210 γιγαβατώρες) και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου. Με βάση το πρόγραμμα της εταιρείας, οι εργασίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και υποβρύχια διασύνδεση του νησιού με το κέντρο υπερύψηλης τάσης Λαυρίου, θα ξεκινήσουν εντός του 2011, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου τοποθετείται στο τέλος του 2013.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αδειοδοτηθεί η επένδυση για το αιολικό πάρκο στο νησάκι Άγιος Γεώργιος. Σημειώνεται ότι ο πρώτος σχεδιασμός του έργου έγινε το 2005 και η αδειοδοτική διαδικασία ξεκίνησε το 2006.
Ο χρόνος και τρόπος της αδειοδότησης είχε όλες τις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, που είχαν αναγκάσει μάλιστα τον Γιώργο Περιστέρη να χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου για επενδύσεις, που κινδυνεύουν να χαθούν.
Στην περίπτωση της Τέρνα, η καθυστέρηση οφειλόταν στην εμπλοκή περισσότερων υπουργείων, αλλά και στο ασαφές καθεστώς ως προς τα διοικητικά όρια, όπου ανήκει η βραχονησίδα. Έτσι, χρειάστηκαν παράλληλες διαδικασίες με περισσότερες νομαρχίες και δημοτικές αρχές. Στην αρχή, στη νομαρχία Πειραιά, καθώς η βραχονησίδα τυπικά ανήκε στην Ύδρα, αλλά στη συνέχεια, επειδή στην τελευταία απογραφή εμφανιζόταν ότι ανήκει στο Λαύριο, απαιτήθηκαν διαδικασίες στη νομαρχία ανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Τέρνα, η ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ έχει υπολογιστεί σε 3.000 μεγαβατώρες, εμφανίζει δηλαδή συντελεστή φορτίου περίπου 33% έναντι 25% που είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι το αιολικό πάρκο βρίσκεται κοντά στην Αττική, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση, προδιαγράφει την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής του, όπως εκτιμούν τα στελέχη της εταιρείας του Γιώργου Περιστέρη.
Παράλληλα, η Τέρνα έχει προχωρήσει στην απόκτηση 10 εταιρειών στην Αμερική, οι οποίες κατέχουν άδειες για την ανάπτυξη δύο μεγάλων ομάδων αιολικών πάρκων στις Πολιτείες ΑΪντάχο και Όρεγκον των ΗΠΑ. Ενόψει αυτής της απόκτησης, ιδρύθηκε η εταιρεία Terna Energy USA Holdings Corporation, ώστε να καταστεί μητρική όποιων εταιρειών αποκτηθούν στις ΗΠΑ.
Το τίμημα που θα καταβληθεί για την εν λόγω απόκτηση θα ανέλθει σε 20,4 εκ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης (συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων και του τιμήματος εξαγοράς) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 346 εκ. δολάρια ΗΠΑ περίπου. Αναλυτικότερα, η εταιρεία προβαίνει στην απόκτηση των εξής 6 εταιρειών στην πολιτεία του ΑΪντάχο: 1. Cold Springs Windfarm LLC, 2. Desert Meadow Windfarm LLC, 3. Hammet Hill Windfarm LLC, 4. Mainline Windfarm LLC, 5. Ryegrass Windfarm LLC, 6. Two Ponds Windfarm LLC. Οι παραπάνω εταιρείες κατέχουν άδειες για την κατασκευή μίας ομάδας 6 αιολικών πάρκων στην πολιτεία του Αϊντάχο, συνολικής ισχύος κατ’ ανώτατο 138 MW.
Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, διαθέτουν ήδη 20ετείς συμβάσεις πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού (IDAHO POWER COMPANY), ενώ δικαιούνται να λάβουν κεφαλαιακή επιδότηση ύψους 30% επί των παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Ο Μυτιληναίος ποντάρει στη θερμική ενέργεια
Στο χώρο της «πράσινης ενέργειας», σχεδιάζει να επενδύσει και η Μέτκα. Η εταιρεία διαμηνύει δια Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι θα προχωρήσει σε επιλεγμένα ενεργειακά έργα ως εργαλείο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στο εξωτερικό.
Περιλαμβάνονται ιδέες για ουσιαστική επένδυση της ΜΕΤΚΑ σε θερμικούς σταθμούς παραγωγής, που θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία έσοδα εξισορρόπησης σε περιόδους, που η ανάληψη έργων καθίσταται προβληματική για οποιουσδήποτε γεωπολιτικούς ή άλλους λόγους.
Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν εντός Ελλάδος, καθώς η ΜΕΤΚΑ έχει θετικά cash flow και ισχυρό ταμείο, ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, καθώς σήμερα είναι εποχή συσσώρευσης δύναμης αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα πάρα πολύ σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες
Η Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας και όπως έχει δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για νέα έργα ή συνεργασίες χωρίς πάντως να είναι κάτι ανακοινώσιμο επί του παρόντος. Πάντως η ΜΕΤΚΑ, σύμφωνα με την εικόνα που έχει μεταφερθεί στους μετόχους, έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα εξαιρετικά θετικό προφίλ στη γειτονική χώρα ως ο αξιόπιστος κατασκευαστής ενεργειακών έργων, εξέλιξη που η ελληνική εταιρεία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω στη γειτονική ενεργειακή αγορά, που εμφανίζει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πήρε το «ok» μετά από δέκα χρόνια
Δέκα χρόνια περίμενε η εταιρεία «Αιολικής Αττικής Α.Ε.» με κύριο μέτοχο την ισπανική Gamesa, αλλά το «πράσινο φως» άναψε και γι’ αυτή. Η εταιρεία πήρε την άδεια για τη δημιουργία αιολικού πάρκου, ισχύος 18 MW, η οποία εκκρεμούσε από το 2001. Στην αρχική αίτηση, η εταιρεία μιλούσε για 42 MW, ωστόσο η κρίση μείωσε το ύψος της επένδυσης και την ισχύ του αιολικού πάρκου.
Η τοποθεσία που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες της «Αιολικής Αττικής» βρίσκεται στο Πάνειο Όρος του δήμου Κερατέας. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις μόνο περιοχές της Αττικής, όπου το ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, και όπου έχουν αδειοδοτηθεί κάποιες λιγοστές ανεμογεννήτριες από το 2005.
Οι άλλοι τρεις ορεινοί όγκοι είναι του Λαυρεωτικού Ολύμπου, του όρους Πάστρα (στα σύνορα της Δυτικής Αττικής με τη Βοιωτία), και στο τμήμα του όρους Μερέντα, εφόσον δεν επηρεάζεται η λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΤΗΣ (CEO Βιοτέρ)
«Κάποιοι σε κάνουν να θέλεις να φύγεις από τη χώρα»
Πήραμε όλες τις άδειες για το φωτοβολταϊκό στο Λαγκαδά και δεν υπάρχει περιφερειάρχης να υπογράψει, εδώ και τρεις μήνες
Η μηδενική σχεδόν κατασκευαστική δραστηριότητα που έχει φέρει πολλές εταιρείες στο «κόκκινο», έσπρωξε τη Βιοτέρ, να δοκιμάσει την τύχη της στον πολλά υποσχόμενο χώρο της «πράσινης» ενέργειας. Πριν από δύο περίπου χρόνια, η εισηγμένη αποφάσισε να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπολογίζοντας ότι με τη λειτουργία τους θα αποφέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σταθερά έσοδα, που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από το κατασκευαστικό «πάγωμα».
Μαζί με την τύχη όμως της Βιοτέρ, δοκιμάζονται και τα… νεύρα των στελεχών της, και ιδιαίτερα του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Μαυροσκότη.
«Με τέτοια που γίνονται σε κάνουν να θέλεις να φύγεις από τη χώρα» λέει οργισμένος στην «DEAL» ο κ. Μαυροσκότης. Τι είναι αυτό που έχει κάνει έξαλλο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βιοτέρ; «Καταθέσαμε αίτηση πριν από δύο χρόνια – λέει ο κ. Μαυροσκότης – για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 4 MW, ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα στην περιοχή, με θετικό ισοζύγιο ρύπων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στην περιοχή Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίσαμε τις άδειες, υποβάλλαμε την περιβαλλοντική μελέτη και περιμένουμε τρεις μήνες τώρα την άδεια από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα; Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς; Να πάρουμε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να τον εγκαταστήσουμε περιφερειάρχη για να μας δώσει την άδεια; Για μας είναι αδιάφορο αν θα είναι ο Ψωμιάδης ή οποιοσδήποτε άλλος περιφερειάρχης.
Το θέμα είναι ότι δεν δουλεύει τίποτε σ’ αυτόν τον τόπο πια. Έτσι όμως γίνεται. Όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς, τίποτε δεν προχωράει, ούτε και θα προχωρήσει ποτέ με τα μυαλά που κουβαλάνε κάποιοι. Να μας πουν αν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις ή αν δεν μπορούμε, για να το ξέρουμε».
Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη όμως δεν είναι η μοναδική που έπεσε στα «νύχια» του… τέρατος της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και δεύτερο, μικρότερο φωτοβολταϊκό πάρκο – συνεχίζει ο κ. Μαυροσκότης – στον Δομοκό, 0,5 MW, στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου, που αγοράσαμε και το οποίο είχε οικοδομική άδεια από το 1972.
Κολλήσαμε όμως στο Δασαρχείο! Τι δουλειά είχε το Δασαρχείο στην επένδυση, που είχε όλες τις άλλες άδειες εξασφαλισμένες, και σε ένα χώρο που καμιά σχέση δεν έχει με το δάσος, μόνο αρρωστημένα μυαλά το ξέρουν.
Ο Δασάρχης μάλιστα μας είπε ότι κακώς αγοράσαμε τον χώρο. Κάτι τέτοια σε κάνουν να θες να φύγεις από τη χώρα.» Η Βιοτέρ, εκτός από τις δύο αυτές επενδύσεις, έχει υποβάλλει στη ΡΑΕ αρκετές αιτήσεις αδειοδότησης, και σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή τους, αλλά δεν ξέρουν ούτε πότε θα πάρουν το «πράσινο φως», ούτε αν πρέπει να επιμείνουν σε επενδύσεις, που το κράτος δεν θέλει.
Να φύγουν…
Η έμφαση της διοίκησης της Βιοτέρ στην «πράσινη ενέργεια» έχει άμεση σχέση και με την ανυπαρξία κατασκευαστικής δραστηριότητας, που προκαλεί πολλά προβλήματα στις τεχνικές εταιρείες, τα οποία εντείνονται και από τις οφειλές του δημοσίου. «Το κράτος έχει κηρύξει παύση πληρωμών, αλλά δεν το έχει καταλάβει κανείς» υποστηρίζει ο Γιώργος Μαυροσκότης.
«Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι, τόσο το καλύτερο. Από τη μία δεν υπάρχουν έργα για τους κατασκευαστές και από την άλλη το δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη τους προς αυτούς. Στη Βιοτέρ υπάρχουν οφειλές 70 εκατ. ευρώ από εκτελεσθέντα έργα που έχουν παραδοθεί τελεσίδικα. Δεν οφείλουμε στο Δημόσιο, για να μας τα παρακρατάει χρήματα.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες όμως… ξέρουν τι κάνουν. Εκβιάζουν τους υγιείς επιχειρηματίες να συνεχίζουμε να υπάρχουμε, για να κάνουν τις δουλειές τους, χωρίς να πληρώνουν». Στο «μαύρο τοπίο» που περιγράφει ο κ. Μαυροσκότης υπάρχει λύση; «Υπάρχει, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Βιοτέρ. Να φύγουν όλοι οι ανίκανοι και ακατάλληλοι από τις θέσεις που έχουν και δεν τους αξίζουν. Αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να διώξει τους καρεκλοκένταυρους δεν γίνεται τίποτε»