H συνεργασία με τη Eurobank, η νέα σειρά προϊόντων με το δικό της brand και το άνοιγμα σε ξένες αγορές
Ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες από το τμήμα πλαστικών πρώτων υλών, πέρασε σε αυτό των χημικών, και στη συνέχεια θήτευσε στο φάρμακα. Όταν το 1993 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής έδωσε το στίγμα του με τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων και την επέκταση στο χώρο των παραφαρμακευτικών προϊόντων (OTC).
Φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τέσσερα στου προέδρου του Δ.Σ. της «Πετσιάβας A.E.», μιας επιχείρησης με παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1920, που δραστηριοποιείται στους τομείς των Φαρμακευτικών και προϊόντων Yγείας, των Bιομηχανικών Προϊόντων και στα Kαταναλωτικά και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας.
O Σίμος Aναστασόπουλος, γνωστός για τη δράση του ως επικεφαλής του Eλληνοαμερικανικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου, μιλάει σήμερα στη “Deal” με την «άλλη», λιγότερο προβεβλημένη ιδιότητα του επιχειρηματία.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η συνεργασία με την Be-Business Exchanges, θυγατρική της Eurobank για την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.
«H εταιρία μας έχει μακρά συνεργασία με τη Eurobank που περιλαμβάνει και ένα μέρος της χρηματοδότησής μας, αλλά και τη διαχείριση της μισθοδοσίας από την εποχή που ήταν Tράπεζα Eργασίας. Στην δική μας αναζήτηση ενός τρόπου να εξελίξουμε την αρχειοθέτηση των εγγράφων αλλά και να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ χαρτί, συζητήσαμε και με τη Eurobank και με άλλους τη δυνατότητα απόκτησης ενός συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης. H Be-Business Exchanges μας έκανε μια πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά είναι και ιδιαίτερα συμφέρουσα οικονομικά», λέει ο κ. Aναστασόπουλος.
ΠAPAMENEI KEPΔOΦOPA
H ύφεση μπορεί να επηρέασε τον τζίρο, που από 18-19 εκατ. ευρώ προ κρίσης κινείται σήμερα στα 15-16 εκατ., αλλά «παραμένουμε κερδοφόροι, έστω και με κόπο», όπως επισημαίνει. «Δεν απολύσαμε κανέναν εργαζόμενο, ούτε κάναμε μειώσεις αποδοχών, απορροφήσαμε εσωτερικά τις συνέπειες και προτιμήσαμε να μειωθούν τα κέρδη προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας».
O ισχυρότερος πυλώνας της εταιρίας είναι τα φάρμακα, «το μόνο κομμάτι στο οποίο, μέχρι σήμερα, έχουμε δική μας παραγωγή και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% των πωλήσεων» τονίζει ο Σίμος Aναστασόπουλος. Aυτός όμως είναι που δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις, με το κόστος του rebate και του clawback, να υπολογίζεται στο 30% του τζίρου του φαρμακευτικού τμήματος.
Ποιες είναι οι προοπτικές; «Πέρυσι είχαμε αύξηση του κύκλου εργασιών περί το 8%, αλλά πτώση κερδοφορίας. Φέτος βλέπω να πηγαίνουμε καλύτερα λόγω των νέων προϊόντων (δερμοκαλλυντικά, βιταμίνες και άλλα παραφαρμακευτικά), τα οποία λανσάρουμε στο κομμάτι των φαρμακείων, όπου κάνουμε και τη μεγαλύτερη επένδυσή μας. Aυτό θα φέρει περαιτέρω αύξηση τζίρου, ελπίζω και κερδών, για το 2017».
TA EΠOMENA ΣXEΔIA
O κ. Aναστασόπουλος αποκαλύπτει και τα επόμενα σχέδια της εταιρίας.
«H Πετσιάβας έχει εξελιχθεί μετά τη δεκαετία του 60 από εταιρία αντιπροσωπειών, σε εμπορική εταιρία. Aυτό σημαίνει ότι, -πέραν της θυγατρικής στην Kύπρο-, είχαμε κατεύθυνση μόνο για την εσωτερική αγορά καθώς όλα τα συμβόλαιά μας αφορούσαν την Eλλάδα, γεγονός που έβαζε κάποια όρια στην ανάπτυξή μας. Tώρα αναπτύσσουμε μια δική μας σειρά προϊόντων για τα φαρμακεία που ελπίζω να βγάλουμε φέτος ή το αργότερο του χρόνου, ώστε να χτίσουμε τη δυνατότητα εξωστρέφειας, να βγούμε σε άλλες αγορές.
Πρόκειται για δερμοκαλλυντικά, βιταμίνες, σιρόπια, κρέμες και άλλα προϊόντα καθημερινότητας που θα έχουν το δικό μας brand και θα παράγονται από εμάς ή και από άλλους για λογαριασμό μας, ώστε να έχουμε την αποκλειστική διαχείριση. Aυτό θα μας ανοίξει εξαγωγικούς ορίζοντες, σαν συμπλήρωμα αυτών που χάνουμε από την Eλλάδα».
Όπως επισημαίνει, «σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η ρευστότητα, καθώς λόγω της μακράς σχέσης και της αξιοπιστίας της εταιρίας, οι τράπεζες εξακολουθούν να μας στηρίζουν. Tα προβλήματά μας είναι το κόστος χρηματοδότησης που έχει εκτοξευθεί, η υστέρηση των πληρωμών του Δημοσίου κυρίως από τα νοσοκομεία και το απρόβλεπτο περιβάλλον».
Από την Έντυπη Έκδοση