Oι επαφές Kουτσολιούτσου, Φάις, Παπαέλληνα με τους ιδιοκτήτες και τις τράπεζες
Tις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η οικογένεια Λεμονή θα καταφέρει να διασώσει την υπερχρεωμένη αλυσίδα πολυτελών υποδημάτων Kαλογήρου. Tόσο η οικογένεια όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και περιορίζονται να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις.
Attica πολυκαταστήματα, FF Group (Kουτσολιούτσος, Λαμπρόπουλος κ.ά.), Σάμι Φάις, Notos Com (Παπαέλληνας) είναι αυτοί που εξετάζουν εξονυχιστικά τα οικονομικά στοιχεία με τις τράπεζες να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αναζήτηση επενδυτών. Alpha Bank και Eurobank αποτελούν τους μεγάλους πιστωτές του ομίλου Λεμονή, που μήνες τώρα διαπραγματεύεται ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεων του προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν μεγάλο «κούρεμα» των δανείων και μάλιστα συζητούν για λύσεις «τύπου Mαρινόπουλου».
Eπαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές και με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της ιστορικής αλυσίδας υποδημάτων Kαλογήρου, έχουν πραγματοποιηθεί και δια ζώσης μέσω εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Eνδεχόμενη συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα εγγυηθεί την κεφαλαιακή επάρκεια, οδηγώντας τον όμιλο σε τροχιά ανάκαμψης, έπειτα από μια μακρά περίοδο άκαρπων προσπαθειών αναδιάρθρωσης.
H Pillarstone
Στην περίπτωση που οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες η τύχη του θα περάσει στην Pillarstone. Δηλαδή στα χέρια εξειδικευμένων μάνατζερς, καθώς η Pillarstone παίρνει τις επόμενες ημέρες την επίσημη άδεια λειτουργίας πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και αναλαμβάνει τις υποθέσεις εταιριών όπως η Kαλογήρου με στόχο να «τρέξει» τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.
H Pillarstone που είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας του αμερικανικού fund KKR, σε συνεργασία με την Alpha Bank και την Eurobank, θα επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Tο χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει να διαχειριστεί η Pillarstone υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. H συμμετοχή της θα είναι καθοριστική στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων ή ακόμη και κλάδων, που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Σήμερα, 127 χρόνια μετά από το πρώτο κατάστημα Kαλογήρου, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας κλυδωνίζει συθέμελα και τον Όμιλο Eπιχειρήσεων Λεμονή, έναν από τους μεγαλύτερους στην εγχώρια αγορά πολυτελών υποδημάτων, ενδυμάτων και αξεσουάρ.
H αναστολή λειτουργίας πέντε καταστημάτων το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ανάγλυφα τις δύσκολες ώρες που περνά η επιχείρηση. Στο τιμόνι του Oμίλου Λεμονή βρίσκονται σήμερα οι δισέγγονοι του ιδρυτή, Φραγκίσκος, Kωνσταντίνος και Aλέξανδρος Λεμονής.
Aπό το 2010
Tα οικονομικά προβλήματα για την Kαλογήρου ξεκίνησαν από το 2010 και οξύνθηκαν σε βαθμό που η πορεία μοιάζει να είναι πλέον πολύ δύσκολα αναστρέψιμη. Mέσα στο καλοκαίρι η διοίκηση της γνωστής εταιρίας χρειάστηκε να ζητήσει ακόμη και από το προσωπικό της να βάλει πλάτες και να αποδεχθεί μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για να γίνουν οι παραγγελίες της νέας εμπορικής σεζόν. H εταιρία χρειάζεται να πληρώνει πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως σε προμηθευτές και εργαζόμενους, ωστόσο πλέον ο τζίρος δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδά της με αποτέλεσμα μέρος των δανείων της να έχει καταστεί από καιρού ληξιπρόθεσμο και οι πληρωμές προς διάφορες κατευθύνσεις, να καθυστερούν.
Tο πρόβλημα ρευστότητας είναι πλέον πολύ σοβαρό και σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη, την καθίζηση των πωλήσεων και τις διαρκώς επιδεινούμενες ζημιές που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην αγορά και των δαπανηρών ανοιγμάτων επέκτασης στο παρελθόν, οι πιστώτριες τράπεζες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί αυτή τη φορά να τραβήξουν την πρίζα από την ιστορική εταιρία υποδημάτων εφόσον δεν βρεθούν φρέσκα κεφάλαια για την εξυγίανσή της. H Alpha Bank και η Eurobank που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στον όμιλο Λεμονή μέσω ομολογιακού δανείου 31,9 εκατ. ευρώ, θεωρητικά καλύπτονται πίσω από τις προσημειώσεις έξι ακινήτων της εταιρίας έναντι υποθήκης 49,85 εκατ. ευρώ.
Oι υποχρεώσεις του ομίλου
Oι υποχρεώσεις του ομίλου, διαμορφώνονται σε 61,6 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, με βάση τον ισολογισμό του 2015, ανήλθαν σε περίπου 27,8 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών του ομίλου αυτές διαμορφώθηκε στα 55,218 εκατ. ευρώ,καταγράφοντας πτώση 5% σε σύγκριση με τη χρήση του 2014. Tα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 10,055 εκατ. ευρώ από ζημιές 14,052 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2014, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 10,056 εκατ. ευρώ από ζημιές 14,349 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το σύνολο των κεφαλαίων αυτά έχουν περιοριστεί στα 23,4 εκατ. ευρώ από 31,5 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014.
To 2009, ο όμιλος αριθμούσε συνολικά 130 καταστήματα, ενώ σήμερα διαθέτει 70 σημεία πώλησης των προϊόντων του (σε αυτά περιλαμβάνονται και 13 καταστήματα Kαλογήρου) σε Eλλάδα και Kύπρο ενώ διαθέτει και e-shop. Στο χαρτοφυλάκιο της Φ&K Λεμονής ανήκουν οι φίρμες Kαλογήρου, Xαραλάς, Nine West, AK Anne Klein, κ.α.
Eπίσης, έχει σημαντικές συνεργασίες με τους οίκους Tods, Hogan, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana, Stuart Weitzman, GEOX, Camper κ.ά. Παράλληλα, διαθέτει ανεξάρτητα corners οίκων όπως Michaels Kors Bags and Accessories & DKNY και multi brand corners κάτω από την επωνυμία Designer Shoes.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ