Τίτλοι τέλους μπαίνουν στο πολύχρονο σίριαλ της διεκδίκησης της Forthnet από τις Wind και Vodafone, με μια λιτή ανακοίωση μόλις 102 λέξεων.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο ο επικεφαλής της Wind Ελλας Νάσος Ζαρκαλής είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου ότι το δικαίωμα (option) για την απόκτηση του 13,5% των μετοχών Forthnet, κυριότητας Wind Hellas, στη Forthnet, που είχε υπογραφεί το 2014, δεν θα ανανεώνονταν.
Γνωστοποιώντας παράλληλα τα σχέδια της Wind για την είσοδό της στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, είχε αναφέρει ότι εξαρχής η Forthnet ήταν ένα Plan B.
Την περασμένη Δευτέρα η Vodafone έστειλε και επισήμως επιστολή στη Forthnet, η οποία με τη σειρά της απέστειλε σχετική ενημέρωση στις χρηματιστηριακές Αρχές, ότι το δικαίωμα προαίρεσης, που είχε αποκτήσει η Vodafone Ελλάδος μετά από συμφωνία με τη Wind Ελλάς για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet (13,5% του μετοχικού κεφαλαίου) στις οποίες αντιστοιχούν ισάριθμα δικαιώματα ψήφου και οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της Wind, δεν ασκήθηκε μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2017 (τελευταία ημέρα δυνητικής ασκήσεως του δικαιώματος), «και ως εκ τούτου το εν λόγω δικαίωμα προαίρεσης δεν υφίσταται πλέον».
Αυτό σημαίνει ότι το μετοχικό τοπίο στη Forthnet παραμένει αναλλοίωτο: η Vodafone κατέχει το 6,5% και η Wind το 33% της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Πρόκειται όμως για συμμετοχές «εν υπνώσει». Η Wind δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ της Forthnet ούτε φυσικά στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, έχει προχωρήσει στη διαγραφή από τα βιβλία της του κόστους απόκτησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, που ανέρχεται σε 33%.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ομολογιακού δανείου (με την οποία ρυθμίστηκε με ευνοϊκούς όρους ο δανεισμός της και μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο), ο ουσιαστικός έλεγχος της εταιρείας έχει περάσει στις τράπεζες οι οποίες και κάλυψαν το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο κατά 70 εκατ. ευρώ.
Η ομολογιακή έκδοση καλύφθηκε κατά 70,65% μέσω διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης των Αδιάθετων Μετατρέψιμων Ομολογιών, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, και στην οποία συμμετείχαν μόνον οι πιστώτριες τράπεζες, καθώς οι παλαιότεροι μέτοχοι Wind Hellas (33%), Go (22,6%), Massar Investments (22,6%) και η Vodafone (6,5%) δεν συμμετείχαν.
Οι ομολογίες διατέθηκαν στις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (απέκτησαν περίπου 230 εκατ. ομολογίες, διαθέτοντας 70 εκατ. ευρώ), οι οποίες και πλέον έχουν τον πρώτο λόγο και καθίστανται ρυθμιστές των όποιων μετοχικών εξελίξεων μπορούν να υπάρξουν γύρω από τη Forthnet, ανεξαρτήτως εάν ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
ματος των τραπεζών να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές, καθώς η Forthnet, με ρυθμισμένα πλέον τα δάνειά τη, εξυπηρετεί κανονικά το δανεισμό της και προχωρά σε νέες στρατηγικές κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.
Επί του παρόντος η Forthnet υλοποιεί το σχέδιό της να καταστεί «εικονικός πάροχος» (MVNO) και να προσφέρει υπηρεσίες quad play (τηλεόραση, κινητό, σταθερή τηλεφωνία και internet) στους συνδρομητές της.
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με το αποκλειστικό περιεχόμενο που διαθέτει η Nova αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, εκτιμούν στην αγορά. Και αυτό διότι θα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρεται ένα πλήρες πακέτο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, με στόχο να αυξηθούν τα επίπεδα πιστότητας των πελατών της.
Η εταιρεία παραμένει σταθερά και στρατηγικά προσηλωμένη στις συνδυαστικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, μία αγορά που η ίδια δημιούργησε με την εισαγωγή της υπηρεσίας Nova3play, οι οποίες αποτελούν και το βασικό μοχλό αύξησης της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα των Wind και Vodafone, αυτά αφορούν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά του Pay TV με νέο περιεχόμενο.
Η Wind έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Zappware για την προσφορά υπηρεσιών τηλεόρασης στους πελάτες της, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία multiscreen βίντεο στους πελάτες της οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε ζωντανές και catch-up τηλεοπτικές μεταδόσεις και σε ένα πλούσιο κατάλογο βίντεο On-Demand (VOD), από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν ακόμη και tablet, smartphone ή υπολογιστή.
Αντίστοιχα, η Vodafone εμπλουτίζει διαρκώς την τηλεοπτική της πλατφόρμα Vodafone TV με νέα κανάλια και τηλεοπτικές σειράς, κάτι που θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.