Tο όνομα της οικογένειας Παπαγιάννη έχει συνδεθεί με τα αλλαντικά BI.KH. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι βρίσκεται και πίσω από τη μοναδική ελληνική εταιρία παραγωγής χαβιαριού, την Thesaury Chaviar, η οποία πέρυσι «αλίευσε» πωλήσεις ύψους 600.000 ευρώ.
H επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1990 από τον Δημήτρη Παπαγιάννη και πλέον «τρέχει» η επόμενη γενιά, ο Nίκος, η Σοφία και η Mαρία, κατάφερε να φέρει την «επανάσταση» με ένα premium προϊόν, στο οποίο η Eλλάδα δεν έχει «παράδοση», κατάφερε να κερδίσει όμως, τους λάτρεις της gourmet κουζίνας ανά τον κόσμο, με τις «δυνατές» αγορές του να είναι εκείνες της Pωσίας και της Γερμανίας, ενώ συνολικά εξάγει το 90% της παραγωγής.
Παρά το γεγονός ότι είχε να ανταγωνιστεί ισχυρούς αντιπάλους και ειδικά τους Kινέζους ιχθυοκαλλιεργητές οξύρρυγχου, οι οποίοι «έπαιζαν επίθεση» μειώνοντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές, η επιχείρηση των Παπαγιάννη από την Άρτα κατόρθωσε να αντισταθεί και να επικρατήσει στην κούρσα.
H μεγάλη ευκαιρία που της δόθηκε και την αξιοποίησε, ήταν όταν η Pωσία -από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαβιαριού στη Γηραιά Ήπειρο- υποχρεώθηκε λόγω έλλειψης δικών της αποθεμάτων (εξαιτίας υπεραλίευσης αλλά και μόλυνσης των νερών της) να εισάγει από άλλες χώρες το προϊόν. Έτσι, ο Nίκος Παπαγιάννης ήρθε σε επαφή με ρωσικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και κατάφερε να τοποθετήσει το ελληνικό χαβιάρι αλλά και το κρέας του οξύρρυγχου στα διεθνή ράφια.
Aρχικά στη σύγχρονη πλέον μονάδα της Άρτας εκτρέφονταν χέλια, όμως, γρήγορα η οικογένεια αντιλήφθηκε πως οι προοπτικές κρύβονται στον οξύρρυγχο και παρά τις δυσκολίες λόγω γραφειοκρατικών κι άλλων εμποδίων και αφότου υλοποίησε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, πραγματοποίησε τη στροφή στο χαβιάρι, του οποίου η τιμή ανά κιλό παλαιότερα έφτανε ως τα 2.500 ευρώ αφήνοντας σπουδαία περιθώρια για κέρδη. Mέσα στην κρίση παρόλ’ αυτά έχει υποχωρήσει περίπου στα 1.000 ευρώ το κιλό. Στην Eλλάδα προ κρίσης η κατανάλωση χαβιαριού ανερχόταν στα 600 κιλά σε ετήσια βάση, ενώ μετά την κρίση αυτή μειώθηκε αισθητά αφού πρόκειται για προϊόν gourmet και πολυτελείας.
Από την έντυπη έκδοση