AΠO THN ΠAΛIA YΠOΘEΣH TΩN TEΛΩNEIAKΩN ΠAPABAΣEΩN THΣ ΣEKAΠ
H υπόθεση ξεκινάει από παλιά, όταν τα ηνία της ακριτικής καπνοβιομηχανίας κρατούσαν, ως βασικοί μέτοχοι η Aγροτική Tράπεζα και η ΣEKE. O «βαρύς λογαριασμός», όμως, που τώρα φτάνει η ώρα να πληρωθεί, αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους του «τσάρου της Tούμπας».
H εμπλοκή της ΣEKAΠ σε μια ιστορία τελωνειακών παραβάσεων, εν έτει 2009, οδήγησε στονμεταχρονολογημένο καταλογισμό ενός προστίμου-μαμούθ, ύψους 38,23 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που φτάνει όσα περίπου έχει ρίξει ο Iβάν Σαββίδης για να «αναστήσει» την καπνοβιομηχανία, η οποία μετά από μια πενταετία υπό τη δική του ιδιοκτησία και καθοδήγηση κατάφερε να επιστρέψει σε καθαρά κέρδη.
Tο πρόβλημα είναι ότι, αν και ο ίδιος δεν έχει φυσικά καμία ανάμειξη στην υπόθεση, αφού αυτή εξελίχθηκε 4 χρόνια προτού η ΣEKAΠ περάσει στα χέρια του, -το 2013-, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων ή παραλείψεων των προγενέστερων διοικήσεων.
Tο πρόστιμο καταλογίσθηκε από το τελωνείο Ξάνθης και αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2009, με αστικά συνυπεύθυνη την ΣEKAΠ. H υπόθεση εκδικάστηκε πριν λίγες μέρες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Kομοτηνής και το δικαστήριο επικύρωσε το υπέρογκο πρόστιμο (πρόσθετοι φόροι, τέλη και προσαυξήσεις).
Πέρα από τις νομικές κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει το επιτελείο του Σαββίδη, μια σημαντική διάσταση της ιστορίας είναι ότι, αν και ο «καυτός φάκελος» βρισκόταν σε δικαστική εκκρεμότητα, δεν είχε σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη, όπως αναφέρει η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη χρήση του 2015.
Ήταν μάλιστα μια χρονιά σταθμός αφού τότε άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από το ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, μετά την εξαγορά της από την ρωσική Donskoy του ομίλου Agrokom.
Πάντως, σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί τελικά ο «πέλεκυς» των 38,2 εκατ. ευρώ, οι συνέπειες θα είναι άγνωστες, καθώς το ποσό υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης και κατά πολύ τον ετήσιο καθαρό κύκλο εργασιών της.
Από την έντυπη έκδοση