Να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της κρίσης προσπαθούν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ)
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 18 χρόνια από την αρχική θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας τους, κατά την τελευταία πενταετία οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα γνωρίζουν σημαντική άνθιση, δημιουργώντας μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που, όπως προβλέπει ο νόμος, πέρασαν την πόρτα του Χρηματιστηρίου, αξιοποιώντας και ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιό τους.
Στην πορεία, με έναν νέο κύκλο επενδυτικών κινήσεων, εδραίωσαν την παρουσία τους στο εγχώριο real estate, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη πτώση τιμών των ακινήτων.
Αν και τα κυβερνητικά μέτρα του 2016 επιδείνωσε το φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών αυτών, μια νέα γενιά έρχεται να προστεθεί δίπλα στις Grivalia, Εθνική Πανγαία, Trastor και ICI, που ήδη έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους.
Ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα έχει ήδη δρομολογήσει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του μέσω της ΒriQ Ρroperties ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία, που πήρε άδεια λειτουργίας τον περυσινό Ιούνιο, συστάθηκε μετά από εισφορά ακινήτων και μετρητών της Quest Συμμετοχών και της Unisystems, θυγατρικής του ομίλου. Το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της αποτελείται από επτά ακίνητα (μισθωμένα κατά κύριο λόγο σε εταιρείες του ομίλου), με συνολική αξία αποτίμησης 24 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2016).
H Μπλε Κέδρος Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-mat) αποτελεί το new entry στην αγορά των ΑΕΕΑΠ. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρείχε άδεια λειτουργίας στην εταιρεία, ο σχεδιασμός της οποίας προβλέπει εισαγωγή στο Χρηματιστήριο στα τέλη του 2018 – αρχές 2019.
Στο χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος αποτελείται κυρίως από ακίνητα (καταστήματα) της αλυσίδας Coco Mat, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθεί σε αυτό και η νέα επένδυση της οικογένειας Ευμορφίδη που αφορά στην δημιουργία ξενοδοχείου 90 δωματίων στου Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.
Την ίδια στιγμή η ICI (Intercontinental International ΑΕΕΑΠ), του ελληνοαμερικανικού ομίλου Χαλικιά, που αποτελεί την πιο πρόσφατη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., προχωρά σε νέες αγορές ακινήτων για να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταστήματα μισθωμένα στην Alpha Βank και σε μεγάλες εμπορικές εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία απέκτησε τέσσερα νέα ακίνητα, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της έχει ανέλθει στα επίπεδα των 71 εκατ.ευρώ.
Στην αγορά έχουν επίσης υπάρξει πληροφορίες και για άλλους ομίλους που εξετάζουν να προχωρήσουν στη σύσταση ΑΕΕΑΠ προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το capital.gr, φέρεται να είναι και ο όμιλος Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), κάτοχος σημαντικής ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα και αλλού.