Η κρίση σώριασε την παντοδυναμία της κινητής

Η κρίση έχει πλήξει και την πανίσχυρη άλλοτε κινητή τηλεφωνία στη χώρα μας αφού, μόνο το τελευταίο εξάμηνο 70 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

 

Το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 – Μαρτίου 2011 υπολογίζεται ότι 70 σημεία πώλησης προϊόντων των εταιρειών Cosmote (περιλαμβάνεται η αλυσίδα «Γερμανός»), Vodafone και Wind ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τελευταίο παράδειγμα την Cosmote, εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών δαπανών, αφού από τους ισολογισμούς τους φαίνεται πως η πτώση των κερδών είναι δραματική.

 

Το κλείσιμο καταστημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε franchisees, εντάσσεται στη λογική αυτή. Άλλωστε, όταν φτάνει στο σημείο η Cosmote να κλείνει σημεία της αλυσίδας «Γερμανός», στα οποία αγοράζεις και άλλα αξεσουάρ, εύκολα συμπεραίνει κανείς τι πίεση δέχονται τα σημεία των Vodafone και Wind, τα οποία πουλούν αποκλειστικά προϊόντα κινητής.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα έσοδα της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 600 εκατ. Η ανατροπή του κλίματος ευφορίας δεν έγινε εν μια νυκτί αλλά τα σημάδια άρχισαν να αχνοφαίνοται από το 2007 που οι εταιρείες άρχισαν να διαπιστώνουν ότι υποχωρούν οι άλλοτε φρενήρεις ρυθμοί ανάπτυξης.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου


Η Cosmote, με μερίδιο αγοράς άνω του 48%, απώλεσε στην Ελλάδα έσοδα 200 εκατ., συμπιέζοντας τη λειτουργική της κερδοφορία κατά 77 εκατ. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο χρησιμοποίησαν 65 άτομα στην «Γερμανός» και 116 στην Cosmote. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ και της Cosmote, Μιχάλη Τσαμάζ τα επώδυνα μέτρα αποτελούν παρελθόν για τη Cosmote, καθώς ακολουθεί ο ΟΤΕ.

 

Από την πλευρά της η Vodafone, υπό νέα διοίκηση πλέον (νέος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος παρέμεινε ο Νίκος Σοφοκλέους) έχει προχωρήσει σιωπηρά στο κλείσιμο καταστημάτων. Εντυπωσιακό μέγεθος αποτελούν οι αποχωρήσεις στο διάστημα 2007-2010. Από την Vodafone Ηellas έχουν αποχωρήσει 865 άτομα οικειοθελώς, ενώ άλλα 69 απολύθηκαν.

 

Στις αρχές του 2010 η εταιρεία απασχολούσε 207 λιγότερα άτομα, σε σχέση με τις αρχές του 2008. Που σημαίνει ότι παράλληλα με τις αποχωρήσεις, γίνονταν και προσλήψεις προσωπικού.

 

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης

 

Η Vodafone Ηellas, μέσα σε μια τετραετία (1/4/06-31/3/10) έχει απολέσει έσοδα 470 εκατ. ευρώ, τριπλασιάζοντας τους επισφαλείς πελάτες. Τον Μάρτιο του 2006 τα έσοδά της έφταναν τα 1,7 δισ. και τα κέρδη μετά από φόρους τα 270 εκατ. Το Μάρτιο του 2010, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1,3 δισ. και 56 εκατ. αντίστοιχα, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 19% έως και τις αρχές του 2011.

 

Η χρυσή τομή

 

Στη Wind (διευθύνων σύμβουλος Νάσος Ζαρκαλής) τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Επί δυο συναπτά έτη η εταιρεία απασχολούσε τα ΜΜΕ με αρνητικές ειδήσεις, καθότι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις απειλούσαν τη βιωσιμότητά της.

 

Τελικά, η χρυσή τομή βρέθηκε: οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης πήραν το μαγαζί, γράφοντας ονομαστική «χασούρα» 1,8 δισ. ευρώ. Προηγουμένως η Wind είχε εφαρμόσει κι αυτή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (τέλη 2009) και είχε πραγματοποιήσει σειρά εξυγιαντικών κινήσεων, όπως το κλείσιμο και η ενοποίηση καταστημάτων, κάτι το οποίο συνεχίζεται ως σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης: «Απενεργοποιημένη» η κινητή τηλεφωνία

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ