Εντός του 2017 προγραμματίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τη δημοπρασία για 11 δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων στη ζώνη 1.800 MHz που αφορούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με το κείμενο για τη διαδικασία, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή έως τις 2 Ιουνίου, το ποσό που θα καταβάλουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τις συχνότητες αυτές -κατ’ ανώτερο- θα είναι της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ.
Η μέθοδος της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής υποβάλλει την προσφορά του.
Το ποσό που θα μπει στο δημόσιο ταμείο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μπορεί να είναι μικρότερο (να διαμορφωθεί δηλαδή κοντά στα 130 εκατ. ευρώ) αν η Cosmote αρνηθεί να συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς τα πέντε από τα 11 δικαιώματα που επιθυμεί να προκηρύξει η ΕΕΤΤ της ανήκουν μέχρι το 2020.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να προσδιοριστεί η τιμή εκκίνησης για το διαθέσιμο προς πώληση φάσμα των 1.800 MHz, η ΕΕΤΤ προτείνει να ακολουθηθεί η προσέγγιση πληθωρισμού της τιμής στην οποία δόθηκε μέσω δημοπρασίας το φάσμα στη ζώνη αυτή το 2011 στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Τότε η τιμή εκκίνησης για κάθε ένα δικαίωμα από τα τέσσερα που δημοπρατήθηκαν ήταν 20,5 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση να είναι ότι σήμερα η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί κατά ανώτερο στα 22 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, η ΕΕΤΤ προτίθεται να θέσει σε διαγωνιστική διαδικασία τα έξι δικαιώματα στην εν λόγω ζώνη που σήμερα ανήκουν στις Vodafone και Wind και λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018 έπειτα από τη 18μηνη παράταση της διάρκειάς τους (αρχικά έληγαν το 2016), καθώς και άλλα πέντε που σήμερα χρησιμοποιούνται από την Cosmote με λήξη της άδειάς τους το 2020. Στην περίπτωση των δικαιωμάτων που λήγουν το 2020 η έναρξη ισχύος της νέας άδειας θα είναι μετά τη λήξη τους.
Η ΕΕΤΤ προτείνει η διάρκεια των δικαιωμάτων χρήσης να είναι 15 έτη για τα δικαιώματα χρήσης φάσματος που λήγουν στις 5/12/2020 και 17 έτη και 10 μήνες για τα δικαιώματα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018, προκειμένου όλα τα δικαιώματα να λήξουν το 2035.
Όπως σημειώνεται από την Επιτροπή, η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι τα νέα δικαιώματα χρήσης φάσματος λήγουν την ίδια ημερομηνία, γεγονός που διευκολύνει τους παρόχους για τη δημιουργία των επιχειρηματικών τους πλάνων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πόσο και ποιο φάσμα χρειάζονται. Επιτυγχάνεται, επίσης, καλύτερη διαχείριση του φάσματος από την ΕΕΤΤ με τη διάθεση του μέσω μεγάλων διαγωνισμών.
Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων για τη ζώνη των 1.800 MHz οφείλουν, χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων επί των οποίων κατέχουν δικαίωμα, να παρέχουν κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού της χώρας, κάλυψη τουλάχιστον του 95% του πληθυσμού των νομών που συνορεύουν με γειτονικές χώρες και κάλυψη του 85% των αυτοκινητόδρομων και εθνικών οδών.
Επίσης, για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά στους όρους της διαδικασίας ότι οι πάροχοι υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με τους ενδιαφερόμενους να γίνουν εικονικοί πάροχοι κινητών επικοινωνιών (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) καθώς και να δημοσιεύουν σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα τους τις προϋποθέσεις και τους όρους (εξαιρουμένων των τιμών) για την παροχή πρόσβασης στο δίκτυό τους, τις τεχνικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά δικτύου για την υλοποίηση της υπηρεσίας πρόσβασης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για την υποβολή σχετικών αιτημάτων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ως MVNOs.
Οι εταιρείες
Οι Vodafone και Wind, όπως αναμενόταν, αλλά και η Forthnet, παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει επί της διαδικασίας της ΕΕΤΤ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, προσήλθαν χθες στην Επιτροπή και κατέθεσαν τα αιτήματά τους για τις περιοχές που τους ενδιαφέρει να επενδύσουν.
Πρόκειται για τη φάση 2 της διαδικασίας η οποία θα ολοκληρωθεί με την ανάθεση των περιοχών στους ενδιαφερόμενους.
Έχει προηγηθεί η φάση 1 κατά την οποία έχουν ανατεθεί οι περιοχές που ενδιέφεραν τον ΟΤΕ.