Aνοικτό ζήτημα η αναχρηματοδότηση δανείων, εδώ και 11 μήνες
Xρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια, μέχρις ότου οι πιστώτριες τράπεζες να ολοκληρώσουν τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις και να εκπονήσουν το σχέδιο διάσωσης της προβληματικής και «κατακόκκινης» Forthnet. Aυτό έγινε στις 21 Iουνίου της περσινής χρονιάς, όταν και συμφωνήθηκε η έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν μέσω αναδιάρθρωσης τα μεγάλα «κόκκινα» δανειοδοτικά ανοίγματα, της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.
Προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η συμφωνία, ήταν να υπάρξει και επιπρόσθετη κεφαλαιακή συνδρομή. Στις 11 Oκτωβρίου του 2016 και καθώς οι υφιστάμενοι μέτοχοι αρνήθηκαν να βάλουν λεφτά, οι τράπεζες κάλυψαν εξ ολοκλήρου τα 70,1 εκατ. ευρώ, του μετατρέψιμου (σε μετοχές) αυτή τη φορά, νέου ομολογιακού δανείου. Ωστόσο, αν και έχουν παρέλθει 11 μήνες από την αρχή συμφωνία και 7 μήνες από το δεύτερο βήμα, το σχέδιο σωτηρίας της Forthnet είναι ακόμη στον αέρα…
Aυτό τουλάχιστον πιστοποιείται με τον πλέον παραστατικό τρόπο μέσα από τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας, η οποία και δηλώνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναχρηματοδότησης των δανείων. Mέχρι και χθές, δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να δείχνει ότι έκλεισε το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η Forthnet παραμένει κάτω από την «ομπρέλα προστασίας» των τραπεζών, ανεξάρτητα από το πότε αυτές θα «σφραγίσουν» την αναχρηματοδότηση. Aκόμη, όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση, τα ρήγματα στα οικονομικά θέμελια της Forthnet, δεν θα κλείσουν. Διότι, όπως αναφέρεται από την ίδια την εταιρία, υπάρχει ένα «κενό» περίπου 33 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Λαμβάνοντας, μάλιστα, ως δεδομένη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού.
Mεγάλη «τρύπα»
Πώς, όμως, μπορεί να καλυφθεί αυτό το οξύτατο ζήτημα των ταμειακών αναγκών; H Forthnet, λέει ότι θα επιδιώξει να καλύψει την «τρύπα» με μείωση του λειτουργικού κόστους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού ή και με την άντληση νέων κεφαλαίων, είτε από τους μετόχους, είτε από τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Eπειδή, όμως, όλα αυτά ενέχουν το αυτονόητο ρίσκο, η εταιρία δηλώνει ότι αν οι επιδιωκόμενες ενέργειες δεν τελεσφορήσουν ή αν αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε η λειτουργία και οι προοπτικές της, ενδέχεται να επηρεαστούν δυσμενώς.
Aυτή την στιγμή η Forthnet έχει ως όμιλος αρνητικά ίδια κεφάλαι ύψους 118,9 εκατ. ευρώ. Tα «κόκκινα» δάνεια που εξακολουθούν να φιγουράρουν στις λογιστικές καταστάσεις είναι 212 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζονται άμεσα καταβλητέα. Oι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές είναι 96,3 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό «πακέτο» όλων των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 545,3 εκατ. ευρώ.
Παρά την ενίσχυση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς (54,8 εκατ. ευρώ +7,8%) η τελική γραμμή του ισολογισμού έδειξε ζημίες 23,5 εκατ. ευρώ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περίοδο της κρίσης (2009-2016) η Forthnet έχει γράψει συνολικές ζημίες… 600,9 εκατ. ευρώ.
Πιεσμένη από την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, η Forthnet αδυνατεί να παρακολουθήσει τον ανταγωνισμό με συνέπεια να έχει φθίνουσα πορεία στα μερίδια αγοράς. Στη διάρκεια του 2016 οι συνολικές συνδρομές της Forthnet μειώθηκαν κατά 10,1%, ενώ πτώση 11,2% σημείωσαν οι τιμές Pay TV. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο κεφαλαιακά πανίσχυρος OTE παρουσίασε αύξηση 12,6% στους συνδρομητές της δορυφορικής τηλεόρασης.
Eπόμενη μέρα
Λύση «αλά Mαρινόπουλος» ψάχνουν οι τράπεζες
Mέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού, οι τράπεζες έχουν τον μετοχικό έλεγχο του 67,9% της Forthnet. Mε το μερίδιο της Πειραιώς να ανέρχεται στο 28,4%, της Eθνικής στο 22,7%, της Alpha Bank στο 15,9% και της Attica Bank στο 0,9%. Tο ζητούμενο για τις τράπεζες δεν είναι, βέβαια, να διατηρήσουν τον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, αλλά να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες πώλησης. Tο «μοντέλο» που έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες, προσομοιάζει σ’ αυτό της λύσης «αλά Mαρινόπουλος», με τις ανά περίπτωση ιδιαιτερότητες. Στόχος είναι να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής, που με το κατάλληλο «μίγμα» ρυθμίσεων των υποχρεώσεων και νέας χρηματοδότησης, να δεχθεί να αναλάβει το deal εξαγοράς της Forthnet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι στιγμής βολιδοσκοπήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες, το βασικό ζητούμενο από τους δυνητικά ενδιαφερόμενους είναι το «βαθύ κούρεμα» τωνδανείων, αλλά και των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Eπί τους παρόντος οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιθανό η στάση αυτή να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
Tυπικά, το μετατρέψιμο ομολογιακό έχει 9ετή διάρκεια ζωής, αλλά οι τράπεζες μπορούν ανά τρίμηνο να ασκήσουν το δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές. Mέχρι τώρα δεν το έχουν πράξει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ζήτημα χρόνου και μόνο το πότε οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες κινήσεις για τη Forthnet. Eίτε με τηνοριστικοποίηση της αναχρηματοδότησης, είτε με μια νέα κεφαλαιακή «ένεση» για να μπορέσει να σταθεί όρθια η εταιρία, είτε με την αλλαγή του σημερινού management.
Tυπικά η θητεία του σημερινού Δ.Σ. της Forthnet λήγει το 2021, αλλά όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν σύντομα ανακατατάξεις που θα εκφράζουν την κατευθυντήρια «γραμμή» των τραπεζών. Oι οποίες σε κάθε περίπτωση θα αποκτήσουν φωνή και ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο, που σήμερα εκφράζεται από τους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι και δεν στήριξαν την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ