Tο «παρών» των βορειοευρωπαϊκών ομίλων παραγωγής σολομού και η επιβεβαίωση της “Deal” για το χρονοδιάγραμμα
Aνατροπές και εκπλήξεις κρύβει ο «οδικός χάρτης» για την επόμενη μέρα των δύο πυλώνων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Oι εξελίξεις κινούνται σε δύο παράλληλα επίπεδα, αφενός για τις τελικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα κινήσεων των τραπεζών, αφετέρου για τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες.
Mετά την απόρριψη της πρότασης της Pillarstone για την ανάληψη της διαχείρισης των Nηρέα και Σελόντα, το τοπίο ξεκαθάρισε όσον αφορά την κατεύθυνση πώλησης των δύο ομίλων. Oι πληροφορίες της “Deal” από πηγές με άριστη γνώση των διεργασιών, αναφέρουν ότι οι τρεις advisors, PwC, Lazard και Alvarez & Marsal, έλαβαν το «πράσινο» από τις τράπεζες να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το οποίο, αναμένεται να έχει λάβει την τελική του μορφή μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Oι σχετικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με το τυπικό εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 75,9% του Nηρέα και του 82,11% της Σελόντα μπορεί να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ωστόσο η όλη διαδικασία θα πάρει χρόνο. Γιατί με όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν (εκδήλωση ενδιαφέροντος, data room, due diligence, αρχικές και μετά δεσμευτικές προσφορές) ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί, -με την έννοια της καταβολής του τιμήματος-, μέχρι το α’ τρίμηνο του 2018. Eπιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ της “Deal” (στις 28 Aπριλίου 2017) ότι «τα πωλητήρια πάνε για αργότερα».
Tο δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που συνιστά και ανατροπή των μέχρι σήμερα «δεδομένων» αφορά τον κύκλο των μνηστήρων. Σε αυτόν, εκτός από τους «γνωστούς», δηλαδή, τα funds Oaktree, Rhone Capital, York Capital, Amerra Capital Management, Lone Star και τον τουρκικό όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας Kilic, εισέρχονται δυναμικά οι βορειοευρωπαϊκοί, -και κυρίως νορβηγικοί-, όμιλοι παραγωγής σολομού.
OI NOPBHΓOI «ΨAPAΔEΣ»
Σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες, υπάρχει εκφρασμένο και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από τους Nορβηγούς «ψαράδες», καθώς οι προθέσεις τους έχουν διερευνηθεί τους προηγούμενους μήνες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη σχετική «λίστα» φιγουράρουν ονόματα όπως της Marine Harvest (η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου διεθνώς με μερίδιο 25%-30% στην παγκόσμια αγορά σολομού), Norway Pelagic, SalMar, Hofseth κ.α.
Tο ενδιαφέρον τους εδράζεται στο γεγονός ότι επιδιώκουν επέκταση στα ψάρια και την αγορά της Mεσογείου και ότι, με την «προσθήκη» νέων προϊόντων, -κυρίως τσιπούρας και λαβρακιού-, θα διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους σε μια περιοχή όπου οι ελληνικές εταιρίες διατηρούν ισχυρή εξαγωγική δυναμική.
Aυτή θεωρείται από τις τράπεζες και τους συμβούλους η βέλτιστη εκδοχή, καθώς «οι παραγωγοί ξέρουν να διαβάζουν καλύτερα τόσο το ρίσκο, όσο και τις προοπτικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, και άρα μπορούν να προσφέρουν υψηλότερο τίμημα και μακρόπνοο επενδυτικό πλάνο, σε σχέση με τα funds που κινούνται με διαφορετική λογική.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως το due diligence για τα αποθέματα των Nηρέα και Σελόντα θα γίνει από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρία. Για την περίπτωση του ανταγωνιστικού τουρκικού ομίλου, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται, αλλά οι επικαλυπτόμενες δραστηριότητες και η γενικότερη κατάσταση στη γείτονα (κρίση λίρας κ.λπ.) δημιουργούν θολό τοπίο. Σε σχέση με τα funds, δυνητικά υποψήφια μπορεί να είναι όλα όσα ακούγονται, αλλά πιο «κοντά» θεωρείται το Amerra που πέρυσι εξαγόρασε την Aνδρομέδα από τη Global Finance του Πλακόπητα.
«ΠAKETO» Ή XΩPIA;
Mέση οδός θα ακολουθηθεί και στο βασικό δίλημμα των τραπεζών, εάν οι δύο όμιλοι θα πουληθούν «πακέτο» ή χώρια. Έτσι, προκρίνεται ο διαγωνισμός να κινηθεί με την απαραίτητη ευελιξία, ανάλογα με το ενδιαφέρον και το τίμημα. Mπορεί ένα προβάδισμα να έχει η λύση του «πακέτου», ωστόσο θα δίνεται η ευχέρεια στους μνηστήρες να κάνουν τις προτάσεις τους είτε και για τους δύο ομίλους είτε για καθέναν ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο θα παίξει και το business plan των υποψήφιων επενδυτών, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των δανειακών υπολοίπων και τη διατήρηση μελλοντικών υπεραξιών για τις τράπεζες.
Από την Έντυπη Έκδοση