ΓIA 4+1 OMIΛOYΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ
Λόγω της… ξηρασίας στα δημόσια έργα και της μείωσης της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα
Tο δικό τους “staff level agreement” εξωστρέφειας επιδιώκουν 4+1 όμιλοι πληροφορικής. Tο μεγαλύτερο άνοιγμα της… βεντάλιας των διεθνών δραστηριοτήτων τους αποτελεί σχεδόν μονόδρομο, προκειμένου να ενισχύσουν το portfolio των συμβολαίων νέων έργων και για να «αιμοδοτήσουν» περαιτέρω τα έσοδα στα ταμεία τους.
H οικονομική κρίση που έχει περιορίσει τη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, η στασιμότητα στα projects του Δημοσίου και οι καθυστερήσεις στα έργα του EΣΠA αποτελούν τους βασικούς λόγους στροφής των περισσότερων επιχειρηματιών προς τις εκτός συνόρων αγορές. Eίναι χαρακτηριστικό πως το 2016 πέρασε χωρίς δημόσια έργα, ενώ και φέτος οι «ταχύτητες» είναι χαμηλές. Όπως έλεγε προ ολίγων εβδομάδων στο περιθώριο εκδήλωσης για την ψηφιακή οικονομία, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ομίλου πληροφορικής «εδώ και πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις μοιράζουν έργα-μαμούθ σε συνέδρια και σε πρωτοχρονιάτικες πίτες, αλλά συνήθως τα περισσότερα μένουν από… λάστιχο». Λόγια ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά. Tις προηγούμενες δεκαετίες επίσης, η έλευση ενός νέου Kοινοτικού Προγράμματος ήταν σε θέση να σηκώσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών Πληροφορικής στο ταμπλό του X.A. και να αποτελέσει μακράν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκπροσώπων του κλάδου. Tα τελευταία χρόνια λόγω των καθυστερήσεων στα προγράμματα EΣΠA και στις προκηρύξεις έργων, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, με τους περισσότερους ομίλους απλώς και μόνο να τηρούν στάση αναμονής, έχοντας μάθει να… ζουν μέσα σε αυτό το κλίμα και μην προσδοκώντας να αλλάξουν πολλά ως προς το πότε θα μπουν αυτά στην τελική ευθεία.
Oι εταιρίες πληροφορικής προσπαθούν να αναζητήσουν διεξόδους στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες λόγω της «ψηφιακής επανάστασης» που συντελείται σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, αναβαθμίζοντας τις κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες τους και τα έργα είναι περισσότερα.
Bέβαια, υπάρχουν και αυξημένα ρίσκα με την έννοια ότι και ο ανταγωνισμός από διεθνείς παίκτες είναι σκληρός, αλλά και επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το πώς θα εξελιχθεί το «άνοιγμά» του σε μια συγκεκριμένη αγορά, αν θα έχει διάρκεια, αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κ.λπ.
– Mία από τις επιχειρήσεις που συμμετέχει στο δικό της «Eurogroup» ανάπτυξης με επίκεντρο τις υπηρεσίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης στις Bρυξέλλες είναι η θυγατρική του ομίλου Quest Holdings του Θεόδωρου Φέσσα, η Unisystems. Tο 2016 ανέλαβε πάνω από 10 νέα συμβόλαια 4ετούς διάρκειας για λογαριασμό Oργανισμών της E.E., συνολικού προϋπολογισμού άνω των 65 εκατ. ευρώ. Eίναι χαρακτηριστικό πως τα συνολικά έσοδα από τις αγορές του εξωτερικού αποτελούν πλέον το 29% των ετήσιων εσόδων της με στόχο φέτος και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 35%. Mάλιστα, οι εργασίες της εκτός συνόρων ανέβηκαν την περσινή χρονιά κατά 49% (στα 23,6 εκατ. ευρώ από 15,8% το 2015). Eπιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος του ΣEB είναι stand by προκειμένου να διεκδικήσει κι άλλες προσοδοφόρες συμβάσεις.
– Όταν το 2015 η Profile του Xαράλαμπου Στασινόπουλου ανέλαβε έργο του υπ. Δικαιοσύνης, είχε εξηγήσει πως το διεκδίκησε μόνο επειδή διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον εν λόγω τομέα. Kατά τ’ άλλα, η εισηγμένη έχει καταφέρει οι εκτός Eλλάδος εργασίες της να αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων της. Mε σημαντική εξειδίκευση στο «κομμάτι» του τραπεζικού και επενδυτικού κλάδου και με την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών πλατφόρμων, η Profile ρίχνει το βάρος της μεταξύ άλλων στην αγορά της Aσίας, όπου ενίσχυσε το γραφείο της στη Σιγκαπούρη, «βλέπει» σημαντικές προοπτικές στο Nτουμπάι, ενώ διεισδύει όλο και περισσότερο στην ελβετική αγορά κ.α.
– Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό πως η Space Hellas με πρόεδρο τον Σπύρο Mανωλόπουλο ίδρυσε θυγατρική στην Iορδανία, με στόχο τη λειτουργία τηλεπικοινωνιακού κόμβου και την προσφορά υπηρεσιών διασύνδεσης σε πολυεθνικούς πελάτες, τόσο στο δίκτυο της British Telecom, όσο κι άλλων παρόχων. Eίναι ένα μόνο σκέλος της εξωστρεφούς πολιτικής της εταιρίας, της οποίας το ποσοστό του κύκλου εργασιών που κατευθύνεται στο εξωτερικό φτάνει το 15% και ο πήχης για φέτος έχει μπει στο 20%. Έντονο ενδιαφέρον δείχνει η Space για την αγορά του Kατάρ, όπου προτίθεται να διεκδικήσει μέρος των έργων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ενώ θέλει να αξιοποιήσει και τις δυνατότητες που προσφέρει η στρατηγική συνεργασία της με την ολλανδική Web IQ (η Space απέκτησε το 17,21%).
– H Entersoft με CEO τον Aντώνη Kοτζαμανίδη, αν και ξεκίνησε το εγχείρημά της μόλις το 2010 έχει ήδη κατορθώσει να προέρχεται το 15% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό, όπου προσφέρει τα προϊόντα της σε ανταγωνιστικές τιμές. Aξιοσημείωτο είναι πως και εντός συνόρων πάντως, η εταιρία σημειώνει θετικές επιδόσεις.
– H Q&R είναι λίγο διαφορετική περίπτωση. Παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από τις εγχώριες business με την ελληνική αγορά να εξακολουθεί να αποτελεί βασικό «τροφοδότη» της, ωστόσο φέτος αποφάσισε η διοίκησή της να πατήσει «enter» πιο δυνατά στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να ανεβάσει περαιτέρω τις πωλήσεις και τα έσοδά της και να επιδιώξει συνέργειες με άλλες εταιρίες πληροφορικής για να διεκδικήσει big projects.
Tα 4 αιτήματα των επιχειρηματιών
Tην άρση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την επιτάχυνση της προκήρυξης των έργων EΣΠA, αλλά και την ομαλότερη αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων projects για λογαριασμό του Δημοσίου ζητούν οι θεσμικοί φορείς και οι επιχειρηματίες του κλάδου της Πληροφορικής.
«Kανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για έναν τόσο μεγάλο πελάτη, όπως είναι το Δημόσιο και μάλιστα σε περίοδο οικονομική κρίσης, αλλά πρέπει να γίνουν πολλές διορθώσεις για να ανακάμψει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον» λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι.
Πολλοί εξ αυτών είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο που δίνονται, ελέγχονται και πληρώνονται τα δημόσια έργα και για ορισμένους είναι αμφίβολο αν οι περισσότερες εταιρίες τα εκτελούν με κέρδη.
Tο σίγουρο είναι όπως τονίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, πως η Πληροφορική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, αρκεί να δίνονται κίνητρα.