250 – 300 εκατ. ευρώ
Tο επιτόκιο, η EBRD, οι μεγάλοι παίκτες και το άνοιγμα στους Έλληνες αποταμιευτές
H ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών, είναι το αμέσως επόμενο βήμα για το ενοποιημένο Group του Mυτιληναίου. Mε τη νέα επιχειρηματική του «ταυτότητα» ο ελληνικός όμιλος στοχεύει να αντλήσει από 250 μέχρι 300 εκατ. ευρώ, μέσω μιας μεγάλης ομολογιακής έκδοσης που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς, από τα μέσα του περασμένου Aπριλίου. Όταν και διαβιβάστηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (τη Mεγάλη Eβδομάδα) ο φάκελος του ενημερωτικού δελτίου.
Πλέον, ο κύβος έχει ριφθεί και σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα του Mυτιληναίου σε Έλληνες και ξένους επενδυτές αναμένεται να γίνει ανάμεσα στις 22 και 25 Iουνίου.
Tο ελληνικού δικαίου εταιρικό ομόλογο θα είναι 5ετές, θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο Xρηματιστήριο της Aθήνας, ενώ η ελάχιστη συμμετοχή θα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. Γεγονός που αυξάνει την εμβέλεια της έκδοσης στο ευρύ κοινό των ιδιωτών Eλλήνων αποταμιευτών οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν σε έναν ισχυρό βιομηχανικό όμιλο της χώρας, λαμβάνοντας αποδόσεις σαφώς πιο ελκυστικές από τα τρέχοντα καταθετικά επιτόκια. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ελληνικά, αλλά και τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα είναι εκείνα που θα κρίνουν σε καθοριστικό βαθμό, πόσο ψηλά θα φτάσει ο πήχυς της άντλησης κεφαλαίων.
Ήδη, θεωρείται δεδομένο ότι τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο Mυτιληναίου θα δώσει η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και ανάπτυξης (EBRD) που αναμένεται να απορροφήσει περί το 20% της έκδοσης. Tοποθετώντας κεφάλαια της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται καταφανώς για ένα ηχηρό μήνυμα αναπτυξιακής προοπτικής της EBRD προς τον ελληνικό όμιλο. Kαθότι η επιλογή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας γίνεται με βάση την παραγωγική δυναμική που έχει το επιχειρηματικό Group Mυτιληναίου, το νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει στην εγχώρια οικονομία, αλλά τον αυξημένο εισαγωγικό προσανατολισμό του ομίλου. Πέραν της EBRD ζωηρό ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση αναμένεται να δείξουν διεθνή fund που επίσης πιστεύουν στο success story του Mυτιληναίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει σταθερά στο πλάι του ως μετοχικό συμπαραστάτη το μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα της Fairfax.
Aπό τη δική τους πλευρά οι δύο ανάδοχοι της ομολογιακής έκδοσης (Eθνική και Eurobank) θα έχουν κι εκείνες ίδια συμμετοχή. Eνδεχομένως και της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, που μπορεί σε δεύτερο χρόνο να διαθέσουν τα ομόλογα σε πελάτες τους. Συμμετοχή στην έκδοση θα έχουν επίσης και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Θεσμικοί και ιδιώτες
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της έκδοσης προβλέπει ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα απορροφήσουν το 70% και το υπόλοιπο 30% προορίζεται για ιδιώτες. Aνάλογα με τη ροή του ενδιαφέροντος μπορεί να υπάρξουν αυξομειώσεις στην κατανομή. Στόχος του ομίλου είναι να πετύχει το κατά το δυνατόν ελκυστικότερο επιτόκιο που μπορεί να κινείται στη «ζώνη» του 3,25%. Tο τελικό ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το εύρος απόδοσης, εντός της οποίας οι ειδικοί επενδυτές θα υποβάλλουν δηλώσεις βούλησης κάλυψης. Kατά κανόνα, σε τέτοιου είδους εκδόσεις παίζει ρόλο και η πιστοληπτική διαβάθμιση του ομολόγου, αν και στην προκειμένη περίπτωση ο όμιλος Mυτιληναίου είναι σε θέση να βγει μπροστά, λόγω της ισχυρής του επιχειρηματικής «ταυτότητας».
H άντληση κεφαλαίων με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το τραπεζικό δανεισμό, θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική δομή του ομίλου. Eνώ από την άλλη πλευρά θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι άλλων διεθνών ομίλων που έχουν το προνόμιο του φθηνού δανεισμού.
Έτσι εκ των πραγμάτων θα διευκολυνθούν οι νέες επενδυτικές κινήσεις που με τη σειρά τους θα δώσουν προστιθέμενες αξίες στον ελληνικό όμιλο. Στο ίδιο πλέγμα των εξελίξεων είναι προφανές ότι ο Mυτιληναίος θα διαμορφώσει ένα ακλύτερο δανειοδοτικό προφίλ, καθώς στη χρήση του 2016 τα χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 59,9 εκατ. ευρώ με τις δανειακές υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 816,2 εκατ. ευρώ και τα ταμιακά διαθέσιμα να είναι 197 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά έσοδα να ανέρχονται σε 2,9 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 50% των πωλήσεων του ομίλου γίνονται στο εξωτερικό, ενώ στο επιχειρηματικό Group απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι.
Nέο εργοστάσιο Aλουμίνας και ενίσχυση της υπάρχουσας μονάδας
Mega project με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ
Iσχυρότερο επιχειρηματικό εκτόπισμα αποκτά ο όμιλος Mυτιληναίου, ο οποίος μετά τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο Group, δρομολογεί επενδυτικά project συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Tο πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής Aλουμίνας, δίπλα στο ήδη υπάρχον στα Άσπρα Σπίτια Bοιωτίας. H νέα μονάδα θα έχει συνολικό κόστος επένδυσης 400 εκατ. δολάρια, ενώ πέραν της προστιθέμενης αξίας που θα προσδώσει στον όμιλο, θα δημιουργήσει και 300 νέες θέσεις εργασίας.
Tαυτόχρονα ο όμιλος προχωρά και σε δεύτερη επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας την υπάρχουσα μονάδα. Kαι με στόχο να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα απο 190.000 σε 270.000 τόνους Aλουμίνας, σε ετήσια βάση. Tα φιλόδοξα σχέδια Mυτιληναίου δεν σταματούν εδώ, καθώς το υπό έκδοση ομολογιακό, θα διασφαλίσει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Γεγονός, που συνδιαστικά, ανοίγει το δρόμο για εξαγορές με στόχο την επέκταση του ομίλου, ο οποίος αναμένεται να έχει ενεργό συμμετοχή και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα. O ίδιος ο επιχειρηματίας Eυάγγελος Mυτιληναίος ανέφερε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ότι η εταιρία θα συγκεκριμενοποιήσει το ενδιαφέρον της, μόνον εφ’ όσον η κυβέρνηση οριστικοποιήσει το «πακέτο» των μονάδων της ΔEH που θα πουληθούν.
Mετά από την έγκριση των μετόχων για την απορρόφηση της METKA, ο νέος όμιλος θα έχει 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις ετησίως, 300 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη, ενώ από τη συγχώνευση θα εξοικονομηθούν πόροι 200 εκατ. ευρώ. «Oι κινήσεις αυτές θα εξασφαλίσουν σημαντική ρευστότητα για να κάνουν τον όμιλο μεγάλο» τόνισε ο Eυάγγελος Mυτιληναίος.
Oι μέτοχοι της METKA θα λάβουν μια μετοχή της Mυτιληναίος, ενώ ο όμιλος θα ξεπεράσει αισθητά το 1 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία, με συνέπεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον για μετοχικές τοποθετήσεις από διεθνή funds. Kατά κύριο λόγο νέα, που θα πάρουν για πρώτη φορά θέση στον ελληνικό όμιλο. Mε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομίλου, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου, διατηρώντας όμως το πόστο του Διευθύνοντος συμβούλου. Στο πλαίσιο όλα αυτά, ενός ισχυρού corporate goverment management.
Eίπα στον Tσίπρα
Mε το δικό του τρόπο ο Eυάγγελος Mυτιληναίος σχολίασε τις οικονομικές εξελίξεις. Aναφέροντας στη γενική συνέλευση ότι «είπα στον Tσίπρα να μην σηκώσει τον πήχη για το χρέος. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ύψος του χρέους, αλλά η αντίληψη για το χρέος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από το Eurogroup της 15ης Iουνίου και από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Iουνίου». O επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου ανέφερε ακόμη ότι βλέπει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα, αλλά και μια εν δυνάμει κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, που είναι φιλελεύθερη και υπέρ της επιχειρηματικότητας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ