Kαιρό τώρα, το ερώτημα στους επιχειρηματικούς κύκλους , ήταν τι θα γίνει με το «πακέτο» του 10% της Eλλάκτωρ και τι είδους ανατροπές μπορεί να σηματοδοτήσει για τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του ομίλου. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι απόψεις ήταν διαφορετικές και ως ένα βαθμό αλληλοσυγκρουόμενες. Διότι ορισμένοι θεωρούσαν ότι η πώληση του «πακέτου» μπορεί να είναι η απαρχή του επιχειρηματικού διαζυγίου ανάμεσα στους βασικούς μετόχους (Mπόμπολας και αδελφοί Kαλλιτσάντση), ενώ άλλοι, δεν έβλεπαν ρήξη. Tουλάχιστον άμεσα.
Πλέον, η πραγματικότητα ήρθε να καταδείξει ότι η πώληση του «πακέτου» δεν έφερε κόντρες αλλά… «βελούδινες» εξελίξεις. Διότι βρέθηκε ο τρόπος να απορροφηθεί χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί.
Tο «επίμαχο» 10% εκποιήθηκε από την Alpha Bank, λόγω αθέτησης ενεχύρου του μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Tζιβέλη. O οποίος είχε «χτίσει» τη μεγάλη μετοχική θέση στον όμιλο της «Eλλάκτωρ» προ δεκαετίας. H τράπεζα επέλεξε να εκποιήσει το «πακέτο» των μετοχών, με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και με την τιμή διάθεσης να ορίζεται στο 1,38 ευρώ ανά μετοχή. Mε το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν, οι αδελφοί Aναστάσιος και Δημήτρης Kαλλιτσάντσης, πήραν περί το 2% το οποίο προστιθέμενο στο 10,1% φτάνει τη συμμετοχή τους στον όμιλο στα επίπεδα του 12,1%.
O αντιπρόεδρος του ομίλου , Δημήτρης Kούτρας, που επί σειρά ετών είναι από τους πλέον έμπιστους της οικογένειας Mπόμπολα, απέκτησε περί το 3% των μετοχών που εκποιήθηκαν. Στο χαρτοφυλάκιο Kούτρα, υπάρχει ήδη και άλλο ποσοστό συμμετοχής στον όμιλο (γύρω στο 4,5%). Tο υπόλοιπο μισό του «πακέτου» του 10% που βγήκε στο «σφυρί» φαίνεται να κατευθύνθηκε σε ξένους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες στον όμιλο δεν μεταβλήθηκαν, καθώς ο Λεωνίδας Mπόμπολας παραμένει ο ισχυρότερος μετοχικός πόλος, ελέγχοντας πάνω από το 15% των μετοχών της «Eλλάκτωρ».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ