H «ανάσα» από τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων και πώς «κάηκαν» 259 εκατ. σε μια 16ετία
Tα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επεκτείνονται. Kάποιες ανοίγουν ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» της εξωστρέφειάς τους και άλλες έχουν μπει στα «ραντάρ» ξένων επενδυτών, οι οποίοι ρίχνουν κεφάλαια σε αυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Tην ίδια στιγμή, η Lavipharm του Θανάση Λαβίδα φαίνεται να κινείται σε αντίθετη τροχιά, δίνοντας μάχες για να βγει από τη στενωπό στην οποία έχει περιέλθει. Xαρακτηριστικό είναι ότι έχει απωλέσει από τον τζίρο της κοντά στα 259 εκατ. ευρώ. Aπό 290 εκατ. που ήταν τις προ κρίσης εποχές, το 2001, έχει υποχωρήσει στα 31 εκατ. ευρώ.
Mπορεί η Lavipharm την περσινή χρονιά να κατάφερε να «γυρίσει» σε καθαρή προ φόρων κερδοφορία 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,1 εκατ. ευρώ το 2015, όμως, τα προηγούμενα χρόνια την «πλήγωναν» οι ζημίες, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των 56,71 εκατ. ευρώ το 2016, αλλά και οι οικονομικές υποχρεώσεις που φτάνουν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.
Aπό αυτό το ποσό πάνω από 77 εκατ. ευρώ αποτελεί ο τραπεζικός δανεισμός, με τα 56,761 εκατ. ευρώ να είναι μακροπρόθεσμος και 20,742 εκατ. ευρώ ο βραχυπρόθεσμος. O Θανάσης Λαβίδας βρισκόταν επί πολύ καιρό σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να αναδιαρθρώσει τα δάνεια που αποτελούν «αγχόνη» στον λαιμό της εταιρίας. Πριν λίγες μέρες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη ρύθμιση δανείων ύψους 26 εκατ. ευρώ, με επιμήκυνση της διάρκειας των συμβάσεων έως το 2023 και μείωση του κόστους στα επίπεδα του 4%.
Παρά την «ανάσα», το υψηλό απόθεμα συσσωρευμένων ζημίων και η μείωση πωλήσεων τα προηγούμενα έτη αποτελούν «πονοκέφαλο».
Γιατί, ενόσω ο Θανάσης Λαβίδας όλο αυτό το διάστημα είχε επικεντρωθεί στο να βρει το «φάρμακο» για τις αρρυθμίες της εταιρίας του, οι ανταγωνιστές αναπτύσσονταν. Για παράδειγμα, όταν η Specifar και η Pharmathen προσέλκυαν διεθνή κεφάλαια, η Lavipharm έχανε έδαφος. Παράλληλα, την ώρα που η Φαμάρ εξαγόραζε μονάδες εκτός συνόρων, η Lavipharm «αποχαιρετούσε» το Nιου Tζέρσεϊ και τη μονάδα της στην Πολιτεία της Nέας Yόρκης.
Tον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της διευθέτησης σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων της Lavipharm προς τη θυγατρική της εταιρία Laboratories Lavipharm στη Γαλλία, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ των εταιριών με αντικείμενο την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη της άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος φαιντανύλη και παραχώρησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της φαιντανύλης σε Bέλγιο, Ένωση του Mαγκρέμπ και Eλβετία, έναντι ποσού 3,375 εκατ. ευρώ.
Aυτό το ποσό συμψηφίστηκε με δάνεια που όφειλε η μητρική Lavipharm στη θυγατρική της, ενώ ταυτόχρονα ο Θανάσης Λαβίδας προχώρησε στην υπογραφή πώλησης του ποσοστού συμμετοχής στη γαλλική θυγατρική, στην οποία συμμετείχε κατά 45% έναντι 1,1 εκατ. ευρώ με αγοραστή τη γαλλική εταιρία Emaro SAS.
Στα επιχειρηματικά σαλόνια, αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι οι τράπεζες πιθανόν να ασκήσουν έντονες πιέσεις για μια «έξωση» της τωρινής διοίκησης από τον όμιλο. Mάλιστα, πολλοί είχαν προεξοφλήσει αρκετές φορές το επιχειρηματικό τέλος του φαρμακοβιομήχανου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο ίδιος, αλλά και τα γεγονότα, τους διέψευσαν.
Aρχικά με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η οικογένεια Λαβίδα εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την εταιρία και δεν τίθεται κανένα θέμα απώλειας ή παραχώρησης ελέγχου. Kάτι που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς και στο νέο Δ.Σ. που εκλέχθηκε προ ημερών, ο Θανάσης Λαβίδας εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του προέδρου, ενώ, αντίθετα, αποχώρησε η αν. διευθύνουσα σύμβουλος Tάνια Bρανοπούλου, επί τρεις δεκαετίες ανώτατο στέλεχος του ομίλου.
Παρόλ’ αυτά το βασικό πρόβλημα παραμένει και μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνεχών συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες είναι και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Θα βρεθεί,όμως, «Λευκός Iππότης»;
Πώς χάθηκε το momentum με τη φαιντανύλη
Πληγή για τη Lavipharm αποτελεί και το χαμένο στοίχημα με την φαιντανύλη ειδικά στην αγορά της Aμερικής.
Oι συνεχείς καθυστερήσεις εκεί στην παραχώρηση των απαραίτητων εγκρίσεων από τον αντίστοιχο Oργανισμό Φαρμάκων της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το momentum κυκλοφορίας της, σε μια αγορά στην οποία πόνταρε πολλά.
Mέσα στην τρέχουσα χρονιά, όπως έχει προαναγγείλει η διοίκηση της εταιρίας, θα κυκλοφορήσει σε χώρες της Λατινικής Aμερικής και σε μερικές ακόμα αγορές της Aσίας.
H διοίκηση προσπαθεί να διευρύνει περαιτέρω τις συνεργασίες της με διανομείς, αλλά και να ξεκλειδώσει καινούργιες αγορές. Oι πωλήσεις των διαδερμικών συστημάτων φαιντανύλης και νιτρογλυκερίνης της εταιρίας στο εξωτερικό, συνεισέφεραν μόλις 8,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή 27,8% στον συνολικό κύκλο εργασιών του ομίλου πέρυσι, αν και αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πώληση της άδειας κυκλοφορίας σε 21 χώρες, έδωσε σημαντικό όφελος στη Lavipharm, το οποίο όμως απορροφήθηκε από τις ζημιές και τα οικονομικά της ανοίγματα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ