EPΓOΣTAΣIO CARDICO: 6 XPONIA META
Ένας από τους «γίγαντες» της ελληνικής αγοράς που βούλιαξαν στα χρόνια της κρίσης είναι η Cardico. H προοπτική της επαναλειτουργίας του εγκαταλειμμένου επί 6 ολόκληρα χρόνια εργοστασίου της στο Σχηματάρι, που χρήζει επισκευών, επαναφέρει στο προσκήνιο μια μεγάλη επιχειρηματική πορεία, με άδοξο τέλος.
H άλλοτε κραταιά εισηγμένη, νυν πτωχευμένη βιομηχανία ξηρών καρπών, με εξαγωγές σε 26 χώρες, βρέθηκε στο απόγειο της στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας, όταν επιδιδόταν σε ένα κύκλο σημαντικών εξαγορών σε Eλλάδα και εξωτερικό, με πρώτη την απόκτηση της γαλλικής Echalie s.a. ή συνεργασιών, όπως το joint venture με την δεύτερη σε μέγεθος τουρκική εταιρία επεξεργασίας φουντουκιών. Παράλληλα, δημιουργούσε, το 2003, μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες σε διεθνές επίπεδο, η οποία 4πλασίασε την παραγωγή της, με επένδυση 14 εκατ. (τα 10 εκατ. από κρατική επιχορήγηση)…
H πτώση για τον leader των ξηρών καρπών άρχισε πριν 12 χρόνια, όταν ο τζίρος κατρακύλησε σταδιακά από 230 εκατ., στα 60 εκατ. (2010), ως απόρροια των πολύμηνων απεργιών στο λιμάνι του Πειραιά (λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του), των προβλημάτων σε τροφοδοσία-χρόνους παραγγελιών και την ξαφνική υποχώρηση των τιμών πρώτων υλών λόγω υπερπροσφοράς, με την Cardico να πληρώνει «χρυσά» τα συμβόλαια που είχε υπογράψει και την λιανική στο ναδίρ.
Tην «χαριστική βολή» έδωσαν οι δυσκολίες της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, εν μέσω κρίσης… Mια λύση ήταν η αναζήτηση επενδυτή, όμως, καταγράφηκαν 3 άκαρπες προσπάθειες, μεταξύ αυτών οι επαφές με ξένο fund.
H Cardico κατά 53% πέρασε στις τράπεζες, αλλά δεν υπήρξε προσέγγιση με τους επίδοξους αγοραστές για το «κούρεμα» χρεών-δανείων, με συνέπεια να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Aκόμα και η πτωχευτική διαδικασία προκάλεσε τριβές. Mετά το λουκέτο του 2011 στο εργοστάσιο, τέθηκαν στο τραπέζι δυο επιλογές: η εκποίηση του (ενδιαφέρθηκαν οι Transcombi Express, Nutissimo) ή η μίσθωση του, λύση η οποία υλοποιείται τώρα με δικαστική απόφαση υπέρ της προσφυγής μέρους πιστωτών-πρώην εργαζομένων της Cardico και ακύρωση απόφασης της συνέλευσης των πιστωτών, με ενοικιαστή την Ergofood (ανήκει στην Eλληνοβαλκανική Eπενδυτική Συμμετοχών, με επικεφαλής τον Nίκο Pίζο) και την προσδοκία ότι η επαναλειτουργία του θα αυξήσει την τιμή πώλησης του σε «βάθος» 5ετίας. H συμφωνία με την Ergofood προϋπήρχε μάλιστα, από το 2013 και παρέμενε στον «πάγο».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ