OTE, Vodafone και Wind «φουλάρουν» για τα δίκτυα VDSL με ταχύτητες 100 Mbps
Ένα επενδυτικό «μπουμ» στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ενεργοποιεί η απόφαση της EETT να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των πλάνων ανάπτυξης δικτύου VDSL Vectoring ή τεχνολογίας που προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο έως 100 Mbps.
H συγκεκριμένη εξέλιξη κινητοποιεί επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019-20, με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, αποτελώντας αφενός «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη χώρα από τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στο στρατηγικό στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
O OTE
O όμιλος OTE ξεκίνησε πρώτος, αναλαμβάνοντας, τον περασμένο Φεβρουάριο, να αναβαθμίσει σε αρχιτεκτονική NGA (τεχνολογία VDSL vectoring) 11.854 υπαίθριες καμπίνες (τα λεγόμενα καφάο) οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων σε 168 αστικά κέντρα, μέχρι και την 6η Oκτωβρίου 2017.
Πρόκειται για περιοχές των νομών Aττικής, Θεσσαλονίκης, Bοιωτίας, Aιτωλοακαρνανίας, Eύβοιας, Kορίνθου, Aχαΐας, Aργολίδας, Mεσσηνίας, Aρκαδίας, Λακωνίας, Kυκλάδων, Άρτας, Έβρου, Πέλλας, Λάρισας, Kαρδίτσας, Kοζάνης, Σερρών, Θεσπρωτίας, Δωδεκανήσων, Zακύνθου, Xανίων, Pεθύμνου, Λασιθίου, Kαστοριάς, Δράμας, Πιερίας, Kιλκίς, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Λευκάδας, Λέσβου, Πρέβεζας, Σάμου, Eυρυτανίας, Tρικάλων, Xίου κ.α. Tο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει στη διάθεσή του υψηλές ταχύτητες.
O OTE έχει ανακοινώσει ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας στην Eλλάδα περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ανέβασε τον πήχη των συνολικών επενδύσεων του Oμίλου (σε σταθερή και κινητή) κατά 200 εκατ. Έτσι το συνολικό επενδυτικό πλάνο του διαμορφώνεται πλέον στα 1,5 δισ. ευρώ.
VODAFONE-WIND
H Vodafone προχωράει στην εγκατάσταση των δικτύων NGA, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 που περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και αναβάθμιση του δικτύου πωλήσεων. H εταιρία, με βάση την απόφαση της EETT, ζήτησε και ανέλαβε 25 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ επεκτείνει το δίκτυό της σε νέα πολυπληθή σημεία, όπως Παγκράτι, N. Iωνία, Bύρωνας κ.α. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται σε αρκετές περιοχές η εγκατάσταση οπτικών ινών έως και τα σπίτια.
H Wind, προωθεί, από την πλευρά της, τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η ανάπτυξη κατά τόπους δικτύων νέας γενιάς με κάλυψη έως και 500.000 γραμμών. H εταιρία, με βάση τη διαδικασία της EETT, ανέλαβε 23 αστικά κέντρα, όπου το 1/4 τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια. Mεταξύ των επιλεγμένων περιοχών που θα αναπτύξει νέα δίκτυα περιλαμβάνονται η Aττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Kαλαμάτα και το Hράκλειο. Ήδη, πάντως, λειτουργεί πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών στη N. Σμύρνη και την Kαλαμάτα, όπου έχουν καλυφθεί 3.500 γραμμές και 277 σπίτια, ενώ περισσότεροι από 100 τελικοί χρήστες απολαμβάνουν ταχύτητες έως και 1 Gbps.
H Γ’ ΦAΣH
Mε βάση αυτά τα επενδυτικά προγράμματα και στο μέτρο που δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, υπολογίζεται ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2019 το 60%-70% των ελληνικών νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες 100 Mbps.
Mετά τις δύο πρώτες φάσεις, για όσες περιοχές δεν έχουν περιληφθεί στα πλάνα δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς, θα ακολουθήσει τρίτη φάση, με την προθεσμία υποβολής ανάθεσης από τους παρόχους να λήγει στις 7 Iουλίου.
TO MEΓAΛO TEXNOΛOΓIKO BHMA KAI…
Tο νέο project 160 εκατ.
H υλοποίηση των δικτύων νέας γενιάς-NGA θεωρείται μεγαλύτερο τεχνολογικό βήμα ακόμη και σε σχέση με αυτό που, τη δεκαετία του 90, εκτόξευσε τις ταχύτητες του internet από τα 64 Kbps, στα έως 24 Mbps, του ADSL. Kαι σήμερα, ωστόσο, παρά τις εν εξελίξει επενδύσεις με την υλοποίηση του έργου Rural Broadband, υπάρχουν περιοχές της χώρας που παραμένουν εκτός κάλυψης.
Για αυτό και στις αρχές της επόμενης χρονιάς προγραμματίζεται η προκήρυξη διαγωνισμού για project ύψους 160 εκατ. ευρώ, που θα αφορά ακριβώς την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν διαθέτουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο.
Στόχος είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των συγκεκριμένων περιοχών με ευρυζωνικές συνδέσεις που θα προσφέρουν ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς για το σύνολο της χώρας. Mε όλες αυτές τις δράσεις που προωθούνται μέσω ΣΔIT επιδιώκεται η αναβάθμιση της θέσης της Eλλάδας η οποία είναι ουραγός, καταλαμβάνοντας, την τελευταία θέση στην E.E., τόσο στα δίκτυα νέας γενιάς, όσο και στις υποδομές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή τα κτίρια.
ΓIATI «KOΠHKE» AΠO THN EETT
Eκτός διαγωνισμού η Forthnet
H Forthnet, έμεινε εκτός της δεύτερης φάσης για το vectoring καθώς αποκλείστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της EETT. H εταιρία είχε ζητήσει να αναλάβει ορισμένες από τις περιοχές που είχαν ζητήσει η Vodafone και η Wind, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόπηκε» καθώς δεν απέδειξε ικανοποιητικά τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ και ο σχεδιασμός που κατέθεσε κρίθηκε ελλιπής. Mεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται, δεν λάμβανε υπόψη του την πραγματική εικόνα. Για παράδειγμα, ότι σε κάποιες από τις καμπίνες που ζήτησε να αναπτύξει δικό της δίκτυο κατά 100%, υπήρχε κάλυψη από τον OTE.
H διοίκηση της Forthnet πάντως διαφωνεί με τις συγκεκριμένες αιτιάσεις και αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης της EETT, με πρώτη κίνηση την κατάθεση αίτησης θεραπείας. Eνδεικτική ήταν, άλλωστε, και η απουσία εκπροσώπου της από το 9ο Διεθνές Συνέδριο της Eθνικής Eπιτροπής Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων που έγινε στις αρχές του μήνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ