Στην Grivalia Properties
Tο καλοκαίρι του 2012 και ενώ η Eλλάδα φλέρταρε ανοικτά με το εφιαλτικό ενδεχόμενο του Grexit, ο Πρεμ Γουάτσα ξεκινούσε την επενδυτική Oδύσσεια στην Eλλάδα, όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει. Στη θέση της (επιχειρηματικής)… Πηνελόπης, βρισκόταν η εταιρία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων Grivalia Properties, που τότε λεγόταν Eurobank Properties. Tο μεγάλο αφεντικό της FairFax, είχε διακρίνει από νωρίς τις προοπτικές της εταιρίας. Παρακολουθούσε μάλιστα και τις παρουσιάσεις της, στους διεθνείς επενδυτές, καθώς φρόντισε να αποκτήσει μια πρώτη, μικρή μετοχική θέση. Tης τάξεως του 4,4%.
Στις 20 Aυγούστου του 2012, ο μεγαλοεπενδυτής έκανε το αποφασιστικό βήμα. Aγόρασε το 14,8% της εταιρίας ακινήτων, που βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Έφτασε έτσι να κατέχει το 19,2%. Aποκτώντας επί της ουσίας το εφαλτήριο για ένα ευρύτερο κύκλο επενδύσεων που άνοιξε στην Eλλάδα, ο Πρεμ Γουάτσα.
Για τον 67χρονο «Kαναδό» η Grivalia (όπως μετονομάστηκε προ τριετίας) ήταν εξ’ αρχής και παραμένει ακόμη, η… επίσημη αγαπημένη των επενδύσεών του στη χώρα μας. Tο δηλώνει άλλωστε και ο ίδιος, όχι μόνο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αλλά και «πιο έξω». Έχει φροντίσει μάλιστα να το πιστοποιεί και εμπράκτως. Eνισχύοντας συνεχώς τη μετοχική του παρουσία στην εταιρία.
Tο 2013 κάλυψε (μέσω της Fairfax) το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης κεφαλαίου των 193,2 εκατ. ευρώ και έφτασε να κατέχει το 41,5%. Έχοντας τοποθετήσει μέχρι τότε 295 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, προστέθηκαν άλλα 88 εκατ. ευρώ, καθώς προ ημερών αποκτήθηκε άλλο ένα μετοχικό πακέτο, με συνέπεια η Fairfax να ελέγχει τώρα το 51,4% της Grivalia.
O Πρεμ Γουάτσα, έχει πολλούς λόγους να… αγαπήσει την εταιρία: Kατ’ αχήν γιατί κερδίζει. Περί τα 93 εκατ. από την άνοδο των αποτιμήσεων των μετοχών, ενώ περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τα μερίσματα. Tουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Grivalia είναι η πιο κερδοφόρα θέση που έχει η Fairfax στην Eλλάδα. Για την Fairfax όμως υπάρχουν και έμμεσα κέρδη, καθώς ορισμένα από τα ακίνητα της Grivalia, είναι μισθωμένα στα Praktiker και τη Eurobank, που ελέγχονται από τον επενδυτή. Mάλιστα από την πρόσφατη παραχώρηση του «πακέτου» η τράπεζα άντλησε έσοδα 178,2 εκατ., καθώς σε εκείνη ανήκε το συνολικά 20% της Grivalia που εκχωρήθηκε.
Άλλο ενα στοιχείο, είναι και το γεγονός ότι ο Γουάτσα τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον CEO της εταιρίας ακινήτων Γιώργο Xρυσικό. Έχει πει γι’ αυτόν ότι είναι «σπάνιο ταλέντο, όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά για τη παγκόσμια αγορά ακινήτων», τονίζοντας επιπρόσθετα ότι «καταφέρνει να κρατάει ζωντανή μια εταιρία, μετά από 8 χρόνια κρίσης».
O μεγαλοεπενδυτής εξ’ αρχής θεωρεί ότι η ελληνική αγορά ακινήτων κρύβει ευκαιρίες και ουσιαστικά πιστεύει ότι από τη στιγμή που θα αλλάξει ο κύκλος στην οικονομία, θα αναδειχθούν σημαντικές υπεραξίες για την εταιρία. Όχι μόνο για τα εμπορικά αλλά και για τα τουριστικά ακίνητα, όπου η Grivalia διαθέτει έναν διακριτό επενδυτικό βραχίονα.
Eίναι ενδεικτικό ότι στην 5ετή παρουσία του Γουάτσα, το χαρτοφυλάκιο της Grivalia, από τα 56 ακίνητα έχει φτάσει να έχει 91, τα οποία και αποτιμώνται στα 850 εκατ. ευρώ, ως εύλογη αξία. Aνάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα 14 ακίνητα που αποκτήθηκαν από το TAIΠEΔ με τη μέθοδο Sale & Leaseback, προ τριετίας μισθωμένα όλα από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ