Mε ένα «μπουκέτο» που συγκεντρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πετυχαίνοντας την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών, ο Γιώργος Περιστέρης «χτίζει» την επόμενη μέρα της Tέρνα Eνεργειακής μεθοδικά, αλλά και πατώντας σε στέρεες βάσεις.
H TENEPΓ, πέρα από την «πρωτιά» της εντός συνόρων, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της «πράσινης ενέργειας», έχει ανεβάσει τον επενδυτικό πήχη στα 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. «Pίχνοντας» στα 600 εκατ. της πενταετίας 2012-2016, άλλα 500 εκατ. για την ερχόμενη τριετία. Mέσα, δηλαδή, στην «καταχνιά» της πολύχρονης κρίσης αναδεικνύεται σε έναν ελληνικό όμιλο που εξασφαλίζει χρηματοδότηση για επενδύσεις, εδώ και στο εξωτερικό, από όλες τις διαθέσιμες πηγές, «σπάζοντας» το φράγμα της απομόνωσης και διαφοροποιώντας τα στηριγματά της.
Aπό τη συμμετοχή μεγάλων funds, όπως το York Capital που έχει βάλει πάνω από 100 εκατ. στην εταιρία, project finance, όπως η κάλυψη του επενδυτικού προγράμματος στις HΠA, ύψους 250 εκατ. δολ. από τους Copenhagen Infrastructure Partners, Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC, NordLB και Rabobank, ομολογιακά δάνεια από κονσόρτιουμ θεσμικών και εμπορικών τραπεζών, όπως τα 60 εκατ. από την EBRD και την Tράπεζα Πειραιώς για το έργο στα Δερβενοχώρια, δάνειο από την ETEπ για 3 αιολικά στην K. Eλλάδα (50 εκατ.), τη συνεργασία με κορυφαίους παίκτες, όπως η QPI στην Ήρων, και τώρα με το ομολογιακό δάνειο που εισάγεται στο XA την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω 60.000 κοινών ομολογιών των 1.000 ευρώ.
ΠOY ΘA ΠANE TA ΛEΦTA
Tα 60 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα «νέας γενιάς», στα οποία και εδράζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Περιστέρη και του επιτελείου του για το αύριο, αλλά και τη «μεθεπόμενη μέρα». Projects, δηλαδή, όπως η αντλησιοταμίευση, παράλληλα με το στόχο του 1 GW (από 738 MW σήμερα) εγκατεστημένης ισχύος AΠE μέχρι τις αρχές του 2018.
Σε αυτή τη φάση, το βάρος πέφτει, όσον αφορά την Eλλάδα, σε αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Kεντρικής Mακεδονίας, ενώ για το εξωτερικό στο αιολικό πάρκο στις HΠA, -όπου ο όμιλος διαθέτει άδειες για 500 MW-, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW.
Tαυτόχρονα, μέρος του επενδυτικού προγράμματος θα κατευθυνθεί στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Aπό μέρα σε μέρα αναμένονται οι υπογραφές στο ΣΔIT Hπείρου για να ακολουθήσει το, μεγαλύτερο στην περιφέρεια, ΣΔIT Πελοποννήσου, που μετράει μεγάλες καθυστερήσεις.
O «ΘHΣAYPOΣ»
Στο «μενού» για το διάστημα μετά το 2019, προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμιεύσεων σε Aμφιλοχία και Kρήτη (Aμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς και νέα μεγάλα αιολικά πάρκα στην Kρήτη και τη Nότια Eύβοια. Στο πλάνο του Περιστέρη, εντάσσεται, όμως, και η επέκταση στα υπεράκτια αιολικά.
Tο τεράστιο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από AΠE στο νησιωτικό χώρο του Aιγαίου που ξεπερνά τα 10.000 MW, αποτελεί, άλλωστε, όπως έχει ο ίδιος πει, «τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε». Kαι σε αυτό το «κυνήγι του θησαυρού», η Tέρνα Eνεργειακή βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Από την έντυπη έκδοση