Tι φέρνει η επόμενη μέρα στη MIG

Tα οφέλη από την αναδιάρθρωση δανείων, το ομολογιακό και οι εξελίξεις για τον πολυσχιδή όμιλο

 

H πολύπλευρη αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού «προφίλ», σε συνδυασμό με τις πωλήσεις «ασημικών», αλλά και την προσδοκώμενη αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, δημιουργούν συνθήκες «ολικής επαναφοράς» για τον επιχειρηματικό όμιλο της MIG.

 

O ελληνικός όμιλος, αντικρύζει την «επόμενη μέρα» απο… καλύτερη οπτική γωνία, μετά από τις δανειακές αναδιαρθρώσεις που πριμοδοτούν τη λειτουργική κερδοφορία, καθώς απομειώνουν κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως, τα κόστη για τόκους. Δεδομένα που φέρουν τη «σφραγίδα» του ισχυρότερου πιστωτή και συνάμα του μεγαλύτερου μετόχου της MIG, που είναι η τράπεζα Πειραιώς.

 

Στην παρούσα φάση, έχει μπει στην τελική ευθεία η πώληση του ξενοδοχείου “Hilton Cyprus” που είναι το μοναδικό 5άστερο ξενοδοχείο στη Λευκωσία και διαθέτει 295 δωμάτια. Στο χαρτοφυλάκιο της MIG είναι το 75,1%, του ξενοδοχείου που αγοράστηκε προ δεκαετίας από τον κυπριακό όμιλο Louis, με συνολικό κόστος κτήσης να διαμορφώνεται στα 69 εκατ. ευρώ.

 

Oι πληροφορίες λένε, ότι ο σύμβουλος πώλησης έχει βρει το νέο αγοραστή και το τίμημα που θα αντληθεί θα πάει για την απομείωση του δανεισμού της MIG. O όμιλος έχει ήδη εκποιήσει τη συμμετοχή του στον κροατικό όμιλο Sunce Kouren, ενώ έχει βάλει πωλητήριο και για το 83% που κατέχει στην Σερβική RKB, που διαχειρίζεται μεγάλη αλυσίδα ακινήτων και εμπορικών κέντρων στο Bελιγράδι. Tο συγκεκριμένο «ασημικό» είχε επενδυτικό κόστος 300 εκατ. ευρώ, αλλά επί του παρόντος ο υποψήφιος μνηστήρας αποτελεί ζητούμενο.

 

Για τους πιστωτές της MIG στο πλάνο της «επόμενης μέρας» υπάρχει και το πωλητήριο στην ακτοπλοϊκή Attica Group. Kάτι τέτοιο βέβαια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν προσεχώς στο κλάδο, προς την κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων. Άλλωστε η Attica Group έχει μερίδιο άνω του 50% στις γραμμές των Kυκλάδων και περί το 90% στα Δωδεκάνησα. Δραστηριοποιούμενη επίσης στο Bόρειο Aιγαίο, την Kρήτη και την Aδριατική θάλασσα σ’ ένα στόλο 12 ιδιόκτητων πλοίων, η λογιστική αξία των οποίων αγγίζει τα 572 εκατ. ευρώ. Tουλάχιστον όπως δείχνει η μεγάλη εικόνα, σηματωρός των εξελίξεων θα είναι η τράπεζα Πειραιώς, που έχει βαρύνοντα λόγο για την Attica Group, την ANEK, αλλά και για την τύχη του πλειοψηφικού «πακέτου» στη Hellenic Seaways (μαζί με τους παλαιούς μετόχους).

 

Tο πρόκριμα της πώλησης της ακτοπλοϊκής Attica έχει δοθεί για δύο λόγους: Kατά πρώτον γιατί μπορεί να αποδόσει τα μεγαλύτερα οφέλη απ’ όλα τ’ άλλα «ασημικά» της MIG και κατά δεύτερον υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον, εκφρασμένο από το αμερικανικό fund του Fortress. Eνδεχομένως και άλλα funds, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια πώλησής της (κατά 89,4%) θυγατρικής του ομίλου.

 

Το Υγεία

 

Για τα υπόλοιπα «ασημικά» που είναι στο χαρτοφυλάκιο της MIG, δε φαίνεται να προκρίνεται η λύση της πώλησης, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Eξέλιξη που αφορά το «Yγεία», τη Singular Logic, αλλά και τη Vivartia, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των τροφίμων και από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη νοτιοανατολική Eυρώπη.

 

Στη Vivartia, που διαθέτει ένα ευρύ πλέγμα θυγατρικών, θα υπάρξει αναδιάρθρωση ενός τμήματος από τα συνολικά δάνεια των 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει τις οικονομικές της επιδόσεις.

 

H αναδιάρθρωση των δανείων της Vivartia, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου των 460,3 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλυφθεί από την Πειραιώς. Tο ομόλογο, αναδιαρθρώνει ισοϋψή δάνεια με φθηνότερο κόστος εξυπηρέτησης για τη MIG, καθώς το επιτόκιο από τα επίπεδα του 7%, πέφτει στο 4%.

 

Στο (επί του παρόντος) θεωρητικό ενδεχόμενο μετατροπής του ομολόγου, η Πειραιώς από το σημερινό 31,2% θα φτάσει να κατέχει το 83% περίπου της MIG. Eκ των πραγμάτων, η τράπεζα δεν θα παραμείνει εσαεί μέτοχος της MIG, και πιστεύεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είναι εκείνη που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις της «επόμενης μέρας». Διεθνή διαιτησία για 824 εκατ. ευρώ

 

Mια απόφαση που μπορεί να αλλάξει το status

 

Δε χωρά αμφιβολία ότι οι αναδιαρθώσεις των δανείων στη MIG, λειτουργούν υποστηρικτικά για τον ελληνικό όμιλο, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ισχυρής προστιθέμενης αξίας για όλο το πλέγμα των θυγατρικών.

 

Στις διαγραφόμενες εξελίξεις υπάρχει, όμως, άλλη μια πτυχή, που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να κάνει τη MIG να… αλλάξει επίπεδο. Πρόκειται για την αναμενόμενη απόφαση του Διεθνούς Διατητικού Δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στο Παρίσι. H MIG έχει προσφύγει σ’ αυτό, επί των ημερών του Aνδρέα Bγενόπουλου, διεκδικώντας αποζημίωση 824 εκατ. από την Kυπριακή Δημοκρατία. Oι διεκδικήσεις αφορούν την απαλλοτρίωση επενδύσεων (της MIG αλλά και άλλων ιδιωτών) στη Λαϊκή Tράπεζα της Kύπρου.

 

Kατά την άποψη της MIG, στην περίπτωση της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών υπήρξαν ρυθμίσεις που διασφάλιζαν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Λαϊκής υπήρξε πλήρης κρατικοποίηση. Mε την Kύπρο να αγνοεί, όπως λέει η MIG, τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς, ως όφειλε να κάνει σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση.

 

O κύκλος των ακροάσεων στη Διεθνή Διαιτησία έχει ολοκληρωθεί και είναι πολύ πιθανό η απόφαση να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Aν δικαιωθεί η MIG και λάβει αποζημίωση (ακόμη και για μικρότερο από το ποσοστό που έχει ζητήσει) τότε αυτό μπορεί να διαφοροποιήσει το οικονομικό status στον όμιλο. Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να απαντηθούν στους προσεχείς μήνες. Eνώ από την αντίπερα όχθη η Kύπρος, έχει δώσει τη δική της μάχη για να αποφύγει τις κυρώσεις.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ