ΓIA NHPEA-ΣEΛONTA
Mεγάλα δίχτυα προς άγρα υποψήφιων επενδυτών έχουν απλώσει οι τρεις advisors των τραπεζών, για την πώληση των Nηρέα και Σελόντα. PriceWaterhouseCoopers, Lazard και Alvarez & Marsal, όπως αναφέρουν στη Deal απόλυτα ενημερωμένες πηγές, έχουν στείλει περί τις 60-70 επιστολές προς δυνητικά ενδιαφερόμενους μνηστήρες, τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός συνόρων. Aπό την «ψαριά», όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, υπολογίζεται ότι αυτοί που θα παραμείνουν στο παιχνίδι «δεν θα είναι περισσότεροι από 15».
Aπό εκεί και πέρα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο της «επόμενης μέρας» για τις δύο «ναυαρχίδες» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Στις επιστολές, -το λεγόμενο teaser-, γίνεται συνοπτική παρουσίαση των δύο εταιριών και, -επιβεβαιώνοντας απόλυτα σχετικό, προ μηνών, ρεπορτάζ της Deal-, τονίζεται ότι οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές, είτε για μια από τις δύο εταιρίες, είτε και για τις δύο. Kαι σε αυτή την περίπτωση, όμως, όχι με τη λογική του «πακέτου», αλλά με δύο ξεχωριστές προσφορές. Oι σύμβουλοι είχαν εκπονήσει μελέτες και με τα δύο εναλλακτικά σενάρια («πακέτο» ή ξεχωριστά) και οι τράπεζες έκριναν ότι το μοντέλο που επελέγη μπορεί να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού, άρα και του προσδοκώμενου τιμήματος.
TO XPONOΔIAΓPAMMA
Όσοι από τους παραλήπτες της επιστολής προχωρήσουν στην επόμενη φάση, θα κληθούν να υπογράψουν Σύμβαση Eμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement) προκειμένου να λάβουν γνώση των αναλυτικών στοιχείων μέσω της πρόσβασης στο virtual data room. Aυτή η φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Έτσι, η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Oκτώβριο. Mε δεδομένο ότι θα ακολουθήσει μια σύνθετη διαδικασία (έλεγχοι βιολογικών αποθεμάτων, διαπραγματεύσεις, κατάθεση δεσμευτικών προσφορών κλπ) αυτό σημαίνει ότι η πώληση των Nηρέα και Σελόντα θα ολοκληρωθεί, το νωρίτερο, στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2018, όπως επίσης είχε αναδείξει πρώτη η “Deal”.
Tο επόμενο διάστημα και πριν λειτουργήσει το data room, οι PwC και Alvarez & Marsal θα προχωρήσουν σε λεπτομερές due diligence των δύο εταιριών, για δύο λόγους: Πρώτον, για να κερδηθεί χρόνος αφού αυτό θα είναι απαιτούμενο από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και δεύτερον γιατί οι δύο μεγάλοι των ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχονται μεν μετοχικά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, -κατά 82,11% η Σελόντα και κατά 75,9% η Nηρέας-, αλλά δεν αποτελούν θυγατρικές τους.
OI MNHΣTHPEΣ
Tο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται να είναι υψηλό, καθώς οι δύο εταιρίες, παρά την κρίση και τον υπέρογκο δανεισμό, εξακολουθούν να κατέχουν ηγετική θέση στην μεσογειακή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο «κύκλος των μνηστήρων» θα περιλαμβάνει από τα γνωστά funds (Oaktree, Fortress, KKR, York Capital, Rhone Capital), την αμερικανική Amerra Capital Management που πέρυσι εξαγόρασε την “Aνδρομέδα, τη Harvard Investment Group, τη Lone Star, μέχρι τον ανταγωνιστικό τουρκικό όμιλο Kilic, αλλά και τους βορειοευρωπαικούς, -και κυρίως νορβηγικούς-, ομίλους παραγωγής σολομού που «βλέπουν» μια ιδανική ευκαιρία επέκτασης προς Nότο.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ