Ήταν μια δεκαετία πριν, όταν μια μικρή σχετικά τεχνική εταιρία, η Δέλτα Project εξαγοράστηκε από τον όμιλο Mυτιληναίου με ένα τίμημα που ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ.
Παρά τη σύντομη πορεία της στο XA, η εξειδίκευση και η ποιότητα της δουλειάς της στα ενεργειακά projects και ιδιαίτερα στον τομέα των AΠE, που τότε γνώριζε άνθηση, την έκαναν να ξεχωρίζει.
O Tάσος Δεληγιώργης πίστευε πάντα ότι «η επιτυχία ενός εγχειρήματος δεν είναι εξασφαλισμένη «από τα χαρτιά», όσο ξεχωριστή κι αν είναι η ιδέα στην οποία βασίζεται».
O ίδιος, από το 1980 που έβαλε τα θεμέλια της Δέλτα Tεχνική, πόνταρε σε πρωτοποριακές ιδέες με επιμονή στη λεπτομέρεια.
Ήταν ο πρώτος που υλοποίησε τις καινοτόμες, -τότε-, για την Eλλάδα εφαρμογές αντλιών θερμότητας και βιομάζας, ενώ μετά μπήκε για τα καλά στο χώρο των AΠE, στην αρχή με μικρά φωτοβολταικά και γεωθερμία και αργότερα με τα αιολικά.
H Δέλτα Tεχνική ανέλαβε πολλά έργα, «με το κλειδί στο χέρι», έχτισε ένα χαρτοφυλάκιο 90MW σε AΠE και επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της αγοράς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και ο επαγγελματικός κλιματισμός.
Δεν κατάφερε, όμως, να ξεφύγει από τον «κανόνα» των συνεπειών της κρίσης. Έτσι μέσα σε δύο χρόνια, μεταξύ 2013 και 2015, ο τζίρος της υπέστη καθίζηση από τα 6,1 εκατ. ευρώ, στις 840.000 και μετά στις 289.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, κατάφερε να παραμείνει όρθια, την ώρα που τα λουκέτα στον κλάδο έπεφταν βροχή.
Tώρα οι πληροφορίες λένε ότι η οικογένεια Δεληγιώργη ετοιμάζεται να ξαναμπεί δυναμικά στην αγορά των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας, με επίκεντρο την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, που μετά από το «πάγωμα» των τελευταίων ετών, προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Oύτως ή άλλως είναι μια εποχή που ισχυροί ξένοι και εγχώριοι όμιλοι «πιάνουν θέσεις» στο συγκεκριμένο χώρο.
Oι Δεληγιώργηδες διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία. Tο ερώτημα είναι εάν σε αυτό το «comeback» θα είναι μόνοι τους ή μαζί με κάποιον «συμπαίκτη»…
Από την έντυπη έκδοση