Στη ΔΕΗ θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» των μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων. Με την κυβέρνηση να επιμένει τόσο στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων και στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπως θα ισχύσει και στις άλλες μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και στη συνέχεια να εισάγει τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, η οποία εκπροσωπεί τους 33-34.000 εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Όμως, στην περίπτωση της ΔΕΗ, η κυβερνητική πρόθεση για την εφαρμογή νέας οριζόντιας περικοπής 10% στις άνω των 1.800 ευρώ μεικτές αμοιβές των εργαζομένων, επιβολή πλαφόν 4.000 ευρώ για την οροφή των αποδοχών και περικοπές των υπερωριών και των άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο 10% του βασικού μισθού, συναντά, πλην της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων (η ΓΕΝΠΟ απειλεί με γενικό μπλακ – άουτ) και την αντίθεση της υπό τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό διοίκησης της επιχείρησης.
Η διοίκηση του κρατικού ενεργειακού κολοσσού, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί πως η εφαρμογή αυτού του είδους των ρυθμίσεων θα οδηγήσει σε πτώση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων, αλλά και απώλεια σημαντικών στελεχών της επιχείρησης, -η οποία, παρότι κρατική, εδώ και χρόνια λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-, τα οποία θα κατευθυνθούν αμέσως σε ανταγωνιστικούς προς τη ΔΕΗ ιδιωτικούς ενεργειακούς ομίλους, καθιστώντας προβληματική την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρησιακών στόχων της.
Δραματικό παρασκήνιο, με διαφωνίες και υπουργών
Οι αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα σε πολλαπλά επίπεδα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με την «πράσινη» συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας, αλλά και τη διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να επιτευχθεί μια καταρχήν βάση συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών, φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο και το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων, όπως ένα μπλακ – άουτ εν μέσω εορτών ή αμέσως μετά από αυτές, να φαντάζει ορατό.
Στο μεταξύ, ο διχασμός απόψεων για το τι πρέπει να συμβεί στις εισηγμένες ΔΕΚΟ –μεταξύ αυτών και στη ΔΕΗ- έχει πλέον περάσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της DEAL news ορισμένοι υπουργοί κατηγορούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ευθέως τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι τα σχέδιά του στερούνται νομιμοποιητικής βάσης. Ο υπουργός Οικονομικών εγκαλείται για το ότι επιχειρεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, να επιβάλλει την ευθυγράμμιση της οικονομικής πολιτικής των εισηγμένων ΔΕΚΟ (και της ΔΕΗ) με εκείνην της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από το μνημόνιο, ενώ –πλην της ΑΤΕ- δεν ακολούθησε την ίδια πρακτική περικοπών των αποδοχών των υπαλλήλων και στις κρατικών συμφερόντων τράπεζες, ενώπιον των αντιδράσεων των διοικήσεών τους.
Είχε προηγηθεί η περικοπή κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ τον Μάιο, κατ’ εφαρμογή της πρώτης συνολικής ρύθμισης περικοπών για το δημόσιο τομέα που προβλεπόταν από το μνημόνιο.
Οι υπουργοί που αντιδρούν, τόνιζαν και τότε πως πρόκειται για μια αυθαιρεσία του οικονομικoύ επιτελείου που παρεμβαίνει στα εσωτερικά εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων, περικόπτοντας τις αποδοχές των υπαλλήλων. Ενώ για επιχειρήσεις με αυξημένη κερδοφορία, όπως η ΔΕΗ, το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο υπονομεύει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και σε επίπεδο αποτελέσματος το μόνο που αποδίδει είναι αύξηση των μερισμάτων των ιδιωτών μετόχων.
Στον αντίποδα ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να κρίνονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ανάλογα δηλαδή με το αν αυτές είναι εισηγμένες ή όχι, άποψη που συμμερίζονται και οι Θ. Πάγκαλος, Π. Μπεγλίτης και Α. Διαμαντοπούλου.
Όμως, επειδή δεν μπορεί να νομοθετήσει για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, απέστειλε επιστολές τις διοικήσεις τους, με τις οποίες τις καλεί να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι μέτοχοι για το θέμα. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν, ότι η πολιτική των περικοπών θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, μη αποκλείοντας ωστόσο να υπάρξουν και ελαφρές διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση. Επισήμαιναν δε με νόημα, πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει και τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας. Και κατέληγαν, στο ότι η ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί παντού (δημόσιο, εισηγμένες και μη εισηγμένες ΔΚΟ), διότι αλλιώς διακυβεύεται η τέταρτη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ του δανείου, που η εκταμίευσή της προβλέπεται για τον Μάρτιο.
Σύγκρουση… οικουμενική
Σκηνές… ροκ εξελίχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, όταν η «πράσινη» ηγεσία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ συνάντηση τον Γ. Παπακωνσταντίνου κατόπιν διαμεσολαβητικής παρέμβασης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη. Μεταξύ των δυο πλευρών, όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε καν σημείο επαφής, με τους «πράσινους» συνδικαλιστές να αποχωρούν οργισμένοι από το γραφείο του «τσάρου», απειλώντας «θεούς και δαίμονες».
Το ίδιο έξαλλοι όμως, είναι και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην επιχείρηση, μετά την εκφρασθείσα συμφωνία Σαμαρά με τα μέτρα των περικοπών στις ΔΕΚΟ ακόμη και στις εισηγμένες. Έτσι, στο χώρο της ΔΕΗ, η σύγκρουση είναι πλήρης και οριζόντια. Στο ένα άκρο η κυβέρνηση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινεί και στο άλλο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επίσης να συμπορεύονται κατά των ηγεσιών τους.
Στη σημειολογία της αντιπαράθεσης αξιοσημείωτα στοιχεία είναι: οι ανεβασμένες μετοχές του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου (ΠΑΣΚΕ), ο οποίος θεωρείται εκ των φαβορί για να διαδεχτεί στην προεδρία της ΓΣΕΕ τον Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα μετά τις μυστικές διαβουλεύσεις με τον ΣΕΒ για τις εργασιακές συμβάσεις. Από την άλλη, αναταραχή υπάρχει και στο εσωτερικό της ΔΑΚΕ, όπου ο πρώην γεν. γραμματέας της ΓΕΝΟΠ και νυν γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Ευ. Μπουζούλας, με μεγάλη επιρροή στα εσωτερικά της ομοσπονδίας, αλλά και της επιχείρησης, καθώς είναι μέλος του Δ.Σ. της, κατηγορείται από πολλούς ομοϊδεάτες του ότι ενεργεί ατομικά και είναι πολύ «ενδοτικός» στις πρωτοβουλίες των «πράσινων» συνδικαλιστών.