«Νάρκη» για το ΤΤ τα ομόλογα
Οι εγχώριοι επενδυτικοί όμιλοι φαίνεται ν’ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό το ενδεχόμενο συμμετοχής στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης Μπορεί η κυβέρνηση ν’ άναψε το πράσινο φως για τις αποκρατικοποιήσεις, στέλνοντας μηνύματα στους δανειστές της, αλλά οι εγχώριοι επενδυτικοί όμιλοι φαίνεται ν’ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό το ενδεχόμενο συμμετοχής στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Τον προβληματισμό αυτόν πάντως, δεν συμμερίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι ισχυροί όμιλοι, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων, θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, που η αποτίμηση των ελληνικών εισηγμένων δημοσίων υπηρεσιών έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον των ξένων, στους οποίους αναμένεται να απευθυνθούν και οι ξένοι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Ελλήνων επιχειρηματιών. Στο επίκεντρο πάντως του προβληματισμού βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μια υγιής τράπεζα, που εάν πωλούνταν ένα με ενάμιση χρόνο νωρίτερα θα τη διεκδικούσαν πολλοί μνηστήρες.
Σήμερα, όμως ,οι συνθήκες είναι διαφορετικές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η πώληση του Ταμιευτηρίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού τη συνδέουν με δύο παράγοντες: αφενός μεν με τα stress tests, αφετέρου δε με το ρίσκο της επένδυσης, λόγω του όγκου των ομολόγων που διαθέτει το Ταμιευτήριο. Για τις άλλες περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αποκρατικοποιούνται μέσα στο 2011 τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα με την περίπτωση του ΟΤΕ, να είναι τελειωμένη υπόθεση από το παρελθόν.
Το… εμπόδιο του ΤΤ
-Το πιο υψηλό ενδιαφέρον θα έπρεπε να εκδηλωθεί και για την απόκτηση του 34%, +10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα πουλήσουν το Δημόσιο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ένας παράγοντας που θα δημιουργήσει ενδεχομένως προβλήματα στον ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων που ήδη ξεκίνησαν με την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου, ενώ τόσο τα stress tests, όσο και η κατοχή ομολόγων δυσχεραίνουν το πωλητήριο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός.
Στους διεκδικητές, θα συμπεριλαμβάνεται η Εθνική τράπεζα πιθανότατα και η Eurobank, αφού η κάθε μία ελέγχει το 6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν και τη Marfin που διαθέτει ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 4%. Ωστόσο, η Marfin φαίνεται να διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται λόγω… ομολόγων.
Από πλευράς των ξένων επενδυτών, προς τους οποίους στρέφει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα δείξει εκ νέου ενδιαφέρον το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caisse D’ Epargne, το οποίο είχε στο παρελθόν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση του ΤΤ, μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Το Caisse D’ Epargne, που ονομάζεται πλέον BPCE, μετά τη συγχώνευση με την Banque Populare, διαθέτει ενεργητικό 1 τρισ. ευρώ και κεφάλαια 38 δισ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επιδειχθεί ενδιαφέρον και από την HSBC, που είχε πάντοτε στα σχέδιά της την επένδυση στην ελληνική αγορά με μια εγχώρια τράπεζα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν την JP Morgan. Το ταμιευτήριο διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του ομόλογα πάνω από 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 32,5% του ενεργητικού του τη στιγμή που όλες οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα ομόλογα τους, προκειμένου να μετριάσουν το ρίσκο στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης.
Επίσης, αν τα stress tests δείξουν πρόβλημα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα θα σπεύσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να βελτιώσουν τη θέση τους κι όχι σε εξαγορές.. Ένα ερωτηματικό που υπάρχει είναι τι θα πράξει το Τ.Τ. με τις συμμετοχές του στη Attica Bank και την Τbank, με την τελευταία μάλιστα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Το ΤΤ διαθέτει ενεργητικό 16,5 δισ., καταθέσεις 12,1 δισ. δάνεια, 8,2 δισ. και κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Η μετοχική σύνθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι η ακόλουθη:
Δημόσιο 34%
ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank 6%
Marfin Popular 4-4,5%
Ξένοι 5%
Μικρομέτοχοι 32%
Το Ταμείο Παρακαταθηκών
– Σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Το 2012, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του εμπορικού τμήματος, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς, και των τραπεζικών δραστηριοτήτων του ταμείου.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαθέτει 6,6 δισ. ευρώ ενεργητικό, 5,28 δισ. δάνεια, 3,77 δισ. ευρώ καταθέσεις και 1,9 δισ. ευρώ παρακαταθήκες. Λόγω της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ είναι πολύ πιθανό να συγχωνευτούν η ΑΤΕ με τις τραπεζικές δραστηριότητες που θα αποσχιστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπουν «σφήνα» άλλες ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Eurobank και η Πειραιώς. Μειονέκτημα του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ότι δεν έχει εμπορικό δίκτυο καταστημάτων.
Ελληνογαλλική συμμαχία και… κόντρα για τα νερά
-Ένας από τους πιο ζεστούς ενδιαφερομένους για την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, είναι η Γαλλική Suez, η οποία κατέχει ήδη ποσοστό 5% και γνωρίζει από μέσα την εταιρεία. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για την καταστατική πλειοψηφία, την οποία θα επιδιώξουν με πάθος, αφού η κυβέρνηση βάζει στο «σφυρί» το 40% της εταιρείας.
Οι Γάλλοι περιλαμβάνονταν, όπως και η επίσης γαλλική Veolia, στους ενδιαφερομένους του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και ακύρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων, έχει αντίκτυπο και στους Έλληνες συμμάχους τους, με τους οποίους είχαν κοινοπραξία στους άγονους διαγωνισμούς.
Η Suez, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της προς τον Γιώργο Μπόμπολα και την Ελλάκτωρ, ενώ η Veolia θα κατέλθει, είτε αυτόνομα μαζί με την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, είτε με την ελληνογαλλική εταιρεία Veolia MIG Hellas, που εδρεύει στην Αθήνα. Είναι όμως άγνωστο, αν θα συμμετάσχει ο Γιάννης Μαρούλης με την Ιόνιο, που ήταν μέλος της κοινοπραξίας.
Για την ΕΥΔΑΠ, το υπάρχον σενάριο προβλέπει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από τον όμιλο του Ελλάκτωρ, που αναμένεται να συνάψει διεθνή συμμαχία, προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά της επιχείρησης. Ήδη, ο Γιώργος Μπόμπολας προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Suez, αν και οι Γάλλοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ εξαρχής. Πάντως, και στη διεκδίκηση της ΕΥΔΑΠ, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της Veolia MIG Hellas, με τις… ευλογίες του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Νίκου Μπάρδη, ο οποίος θήτευσε στη Veolia. Σημειωτέον, ότι το Δημόσιο και οι ΟΤΑ χρωστούν πολλά δισ. ευρώ στην πολύπαθη επιχείρηση.
Οι ισχυροί της ενέργειας «σφάζονται» για τη ΔΕΠΑ
Μπορεί οι εγχώριοι όμιλοι να δείχνουν διστακτικοί για τις αποκρατικοποιήσεις, όχι όμως για την ΔΕΠΑ, της οποίας η κυβέρνηση βγάζει προς πώληση το 32% από το 65% που ελέγχει.. Από το «πακέτο» του αερίου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει στα κρατικά ταμεία πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου, που διεκδικούν και την ΕΠΑ Αττικής.
Στη μάχη θα μπει και ο Σπύρος Λάτσης, που ελέγχει το 40% των ΕΛ.ΠΕ. τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Η συμμετοχή του ίσως ελεγχθεί από την Ε.Ε., καθώς αν αποκτήσει το 39% της ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, θα ελέγχει πλήρως την αγορά αερίου. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Προμηθέας Gaz του Δημήτρη Κοπελούζου, τον Δάκη Ιωάννου με την ιταλική Sorgenia, και τις επίσης ιταλικές Edison και Eni.
Οι γαλλικές Gaz de France και Electrite De France, όπως και η γερμανική RWE αναμένεται να είναι κι αυτοί στην αφετηρία.
Φαβορί η Cosco για τα λιμάνια
Κάτι περισσότερο από βεβαία εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες ότι θα είναι το ενδιαφέρον της Cosco για την πώληση ποσοστού μέχρι 75% του ΟΛΠ. Ήδη, οι Κινέζοι διαχειρίζονται τη μία προβλήτα. Σε συνδυασμό με το project δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας (πήγε πίσω για τον Ιούνιο ο διαγωνισμός) και τη θεαματική αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά μετά την άρση του καμποτάζ και τις συνολικές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να προωθήσει η χώρα ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον οργανισμό και την παρουσία της Cosco στην Ελλάδα.
Οι Κινέζοι όμως αναμένεται να έχουν ισχυρούς ανταγωνιστές, τόσο στον ΟΛΠ όσο και στον ΟΛΘ, που θα αποκρατικοποιηθούν σχεδόν ταυτόχρονα, με την πώληση του ίδιου ποσοστού και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ναυτιλιακοί κύκλοι θεωρούν σίγουρη την διεκδίκηση και των δύο λιμένων, τόσο από την Hutchison από το Χονγκ Κονγκ, όσο και από την αραβική Dubai Ports World, που παλιότερα είχαν διεκδικήσει τον ΟΛΘ, σε άλλον ένα άγονο διαγωνισμό.
Κυβέρνηση προς Γερμανούς: «Ελάτε πάρτε τον ΟΤΕ»
Η κυβέρνηση βιάζεται να πουλήσει τον ΟΤΕ και αυτό φάνηκε από την χθεσινή επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προς την Deutsche Telekom να ξεκινήσει η διαδικασία. Το Δημόσιο θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) για την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του στην Deutsche Telekom, ενώ αποφασίστηκε η πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού ( 6%), που κατέχει απευθείας το Δημόσιο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταβιβαστεί το 10% του οργανισμού στην D.T. μέχρι και το συμβούλιο κορυφής του Ιουνίου, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει να επιδείξει μαζί με την ψήφιση των μέτρων (προβλέπεται να έχουν ψηφιστεί έως τις 6 Ιουνίου) απτό δείγμα αποκρατικοποιήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2008 το Δημόσιο έχει το δικαίωμα, έως το τέλος του έτους, πουλώντας το 10% να εισπράξει υπερτίμημα (premium) 15%, σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της D.T. για τη συναλλαγή που έγινε χθες.
Με βάση τις τιμές, στις οποίες κινείται η μετοχή του οργανισμού τον τελευταίο χρόνο από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου αναμένεται να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημόσιο θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία.
Ο ΟΔΙΕ βρήκε αγοραστές, το καζίνο ψάχνει…
Εύκολα βρήκε αγοραστή η κυβέρνηση για τον ΟΔΙΕ, παρά τις ζημιές των 27 εκατ. ευρώ που είχε. Αν πουληθούν και οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, η αξία του ΟΔΙΕ θα ανέλθει στα 250 – 270 εκατ. ευρώ και ενδιαφέρον έχουν δείξει δύο ξένοι κολοσσοί.
Ο γαλλικός όμιλος Paris Mutuel Ubrain, με ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ, ο οποίος ήδη συμμετέχει στο ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα, και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ νοτιοαφρικανική Phumelela Gaming & Leisure, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού.
Για το 49% του καζίνο της Πάρνηθας, που συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τον ΟΔΙΕ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της BC Partners, που διαχειρίζεται την Regency Entertainment από κοινού με την Άκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα, οι οποίοι κατέχουν το 51% του καζίνο.
Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, οι πιστωτές της BC Partners θα λάβουν μερίδιο στο καζίνο και το ποσοστό της κοινοπραξίας θα πέσει στο 15%. Έτσι είναι άγνωστο αν θα ενδιαφερθούν και για το 49%.
Μυτιληναίος – Glencore μόνοι ή με κοινοπραξία για τη Λάρκο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκρατικοποίηση της Λάρκο, της οποίας η κυβέρνηση πουλάει ολόκληρο το ποσοστό της (55%). Το ενδιαφέρον δεν έγκειται στο αν θα βρεθούν επενδυτές, αλλά αν θα υπάρξει τελικά κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίου και του βελγικού κολοσσού Glencore, που θέλει να εξαγοράσει τη μεγάλη ελληνική βιομηχανία μετάλλου, η οποία έχει γίνει ελκυστική, λόγω της ανόδου της τιμής του νικελίου, που εξαφάνισε τις ζημιές και έφερε κέρδη.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, τόσο ο όμιλος Μυτιληναίου, όσο και η Glencore θα είναι παρόντες στον διαγωνισμό, στον οποίο αναμένεται να μετάσχει και η καζαχική εταιρεία Cunico.