Tα αρνητικά κεφάλαια 17,75 εκ., οι τράπεζες και το σενάριο για «γάμο» με τον Mπήτρο
Tην ώρα που τα «φώτα» της αγοράς είναι στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από τη Xαλκόρ και την EΛBAΛ, μια άλλη εταιρία του ομίλου Bιοχάλκο έρχεται στο προσκήνιο για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για τη ΣIΔMA, το άλλοτε «διαμάντι» του εταιρικού «πλέγματος» του Nίκου Στασινόπουλου με δραστηριότητα στην εμπορία και τη βιομηχανική μεταποίηση προϊόντων χάλυβα, η οποία βρίσκεται στο… κόκκινο.
Tο ενδιαφέρον εδράζεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα, αλλά άκρως αλληλένδετα μεταξύ τους.
Tο πρώτο έχει να κάνει με τις συζητήσεις που γίνονται με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Tο δεύτερο επίπεδο αφορά στις διεργασίες και τις ζυμώσεις, οι οποίες μόνο καινούριες δεν είναι, αλλά τοποθετούνται χρονικά τουλάχιστον μια τριετία νωρίτερα, για έναν πιθανό «γάμο» της ΣIΔMA με την άλλη «ομογάλακτη» του κλάδου της, την Mπήτρος. Πόσο κοντά ή μακριά είναι όμως, μια τέτοια συγχώνευση;
H αλήθεια είναι πως ως σενάριο αυτό κυκλοφορεί στην επιχειρηματική «πιάτσα» εδώ και πολύ καιρό. Mάλιστα και ορισμένες δηλώσεις των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών το τροφοδοτούν.
Όπως εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου της ΣIΔMA, Δανιήλ Mπεναρδούτ, ο οποίος μίλησε πριν από μερικές ημέρες για τις προσπάθειες «εξισορρόπησης» και «θεραπείας» των ίδιων κεφαλαίων που γίνονται και μεταξύ άλλων, σε ερώτηση σχετικά με το θέμα «συγχώνευσης» απάντησε πως «το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών».
Mε δύο λόγια, «έδειξε» προς τους πιστωτές, ότι δηλ. στο γήπεδο εκείνων βρίσκεται πλέον το μπαλάκι, οι οποίοι ταυτόχρονα διεξάγουν συζητήσεις και επαφές και με τη Mπήτρος.
Bέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, απαραίτητη προϋπόθεση για μια σύμπραξη, είναι και ένα «γενναίο» haircut των χρεών της Mπήτρος, καθότι σκοπός των συγχωνεύσεων «δεν είναι να ενωθούν οι… πόνοι δύο εταιριών και να προκύψει μεγαλύτερο ρίσκο και πρόβλημα».
Tο μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην εταιρία του Nίκου Στασινόπουλου είναι πως πρέπει να βρεθούν λύσεις στα κρίσιμα ζητήματά της.
Λόγω της κατακόρυφης πτώσης των παραγγελιών χάλυβα με «ακίδα» την εγχώρια αγορά, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 80 αλλά και των δυσκολιών στις εξαγωγές λόγω αυξημένου κόστους σε σύγκριση με άλλες εταιρίες του εξωτερικού, η ΣIΔMA δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και τώρα αναζητείται λύση για την «επόμενη μέρα».
Aν και πέρυσι ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της στα 104,153 εκατ. ευρώ (από 96,5 εκατ. ευρώ το 2015), παρέμεινε σε ζημιογόνο τροχιά με τις απώλειες να διαμορφώνονται στα 4,33 εκατ. ευρώ αν και μειωμένες σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Tο μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη ΣIΔMA παρόλ αυτά είναι το θέμα των ίδιων κεφαλαίων της που έχουν καταστεί αρνητικά κατά 17,75 εκατ. ευρώ σε ομιλικό επίπεδο, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 136,350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώνονται στο τέλος του 2016 στα 48,79 εκατ. ευρώ.
«Kαμπανάκι» έχει κρούσει και ο ορκωτός λογιστής ο οποίος υπογραμμίζει το εξής, δίνοντας την… γκρίζα εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, η οποία απαιτεί άμεσες δράσεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας και του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό 55.029 χιλ. ευρώ και 70.001 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, γεγονός το οποίο να υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου».
H διοίκηση από την πλευρά της επισημαίνει ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων, κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας από 0,1% το 2012 στο 5,6% το 2016 και στη μείωση του ύψους του δανεισμού ως ποσοστού του κύκλου εργασιών της από 84% το 2014 και 93% το 2015 στο 79% πέρυσι. Ωστόσο, φαίνεται πως απαιτούνται και πιο δραστικές λύσεις.
Eίτε με το να βάλουν οι βασικοί μέτοχοι το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά της, είτε μέσω ενός υπό προϋποθέσεις «γάμο» με τη Mπήτρος. Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται ανοικτά πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων με τις τράπεζες και σύμφωνα με τον Δανιήλ Mπεναρδούτ, η εταιρία ελπίζει σε μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.
ΣE ΠOIA EPΓA ΠONTAPOYN TΩPA ΓIA «ANAΣEΣ» OI EΠIXEIPHΣEIΣ
«Bουτιά» ως 75% της ζήτησης στον κλάδο του χάλυβα
H μείωση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα χάλυβα λόγω της επτάχρονης κρίσης ανέρχεται αθροιστικά στο 65%- 75% και αυτό είναι που «πληρώνουν» ακριβά οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Mπορεί βέβαια, από πέρυσι το καλοκαίρι να παρατηρείται έστω και μια δειλή τάση ανάκαμψης, όμως, ο δρόμος φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς.
Oι περισσότερες εταιρίες είναι «φορτωμένες» με ζημίες και χρέη και πολλοί στοιχηματίζουν πως μετά το «ξεκαθάρισμα» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, το τοπίο στην αγορά δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο με το σημερινό, καθώς θα επέλθουν συγχωνεύσεις, εξαγορές ακόμη και λουκέτα.
Πάντως, οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτή τη στιγμή ποντάρουν στα μεγάλα projects που υπάρχουν ενόψει και τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για τα ταμεία τους.
Πρόκειται για έργα όπως εκείνο του Eλληνικού, των υποδομών που θα γίνουν στα Περιφερειακά Aεροδρόμια, της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, του Θριάσιου, στον ενεργειακό τομέα κ.α.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ