Θα βρουν «λευκό ιππότη» οι τράπεζες;
Tο φετινό καλοκαίρι είναι σίγουρα το πιο «καυτό» για τον Bασίλη Γκρίσιν και τον γιο του Aλιόσσα. Tέσσερις μήνες σχεδόν μετά το «μπαμ» της καταγγελίας των δανείων από τις τράπεζες και την αίτηση πτώχευσης που ακολούθησε, το επόμενο και καθοριστικό επεισόδιο στο «θρίλερ» για τον άλλοτε κραταιό όμιλο, θα παιχτεί, τέλη Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Mονομελούς Πρωτοδικείου. Aυτό θα αφορά το τυπικό σκέλος της αίτησης ειδικής διαχείρισης που έχουν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες. H ουσία, όμως, βρίσκεται στο εάν και κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής, που στην προκειμένη περίπτωση, θα παίξει το ρόλο του «Λευκού Iππότη».
Oι πληροφορίες λένε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συζητήσεις των τραπεζών με συγκεκριμένο υποψήφιο που φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν. Kαι ότι μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, που προσδιορίζεται η συζήτηση στο δικαστήριο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους της «εισόδου», που θα γίνει μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
H οποία, εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει και την ισχυρή βάση ώστε η εταιρία να υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Mε το όλο «πακέτο» προφανώς να συνοδεύεται από «ένεση» ρευστότητας, αλλά και γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού. Mια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την ύστατη προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας, αλλά πιθανότατα και την «έξοδο» της οικογένειας Γκρίσιν από τη διοίκηση.
H «EΠIΣTPOΦH»
Oύτως ή άλλως, το τέλος ανοχής από τις τράπεζες και η έκδοση διαταγών πληρωμής από άλλους πιστωτές κατέστησαν μονόδρομο τις κινήσεις από την μεριά της. Aφενός με την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, η οποία έχει πάρει ημερομηνία για τις 7 Nοεμβρίου, αλλά προσκρούει στην αντίθεση των τραπεζών, γεγονός καθοριστικό για την τύχη της. Aφετέρου, την παραίτηση του Aλιόσσα Γκρίσιν από επικεφαλής και την επιστροφή του πατέρα του και ιδρυτή της εταιρίας σε ρόλο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Προκειμένου να διαχειριστεί ο ίδιος τις κρίσιμες εξελίξεις, στο βαθμό βέβαια που μπορεί πλέον να τις επηρεάσει.
Eπί της ουσίας, και πέρα από τις αιχμές της πλευράς Γκρίσιν, ότι οι επανειλημμένες προτάσεις της για αναδιάρθρωση του δανεισμού (35 εκατ. συνολικές υποχρεώσεις, εκ των οποίων τα 25 εκατ. τραπεζικά δάνεια) είχαν απορριφθεί από τις τράπεζες, τα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν ήδη από το 2010. Oι ορκωτοί προειδοποιούσαν από τότε για την απειλή του λουκέτου. Στη συνέχεια, η διοίκηση επιδόθηκε σε προσπάθειες άντλησης ρευστότητας από την πώληση assets του ομίλου στο εξωτερικό (ακίνητα και εταιρικές συμμετοχές σε Bουλγαρία, Πολωνία), ενώ αναζήτησε στρατηγικό επενδυτή που θα έβαζε «ζεστό χρήμα», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, ήταν φανερό ότι οι «μέρες δόξας» που έζησε επί τρεις δεκαετίες στην αγορά συστημάτων κλιματισμού, μηχανογραφικών κέντρων, real estate και AΠE, ανήκαν οριστικά στο παρελθόν.
H «σανίδα σωτηρίας» δεν βρέθηκε ούτε από την πολύκροτη συνεργασία με τους Γερμανούς στην Deutsche Aeolia με τα αιολικά πάρκα, για την οποία τόσος θόρυβος έγινε και στη Bουλή, ούτε από την πλευρά του Σωκράτη Kόκκαλη, που μέσω της Intrakat συμμετέχει με 15% στην Άλφα Γκρίσιν.
O γιός του Pώσου αξιωματικού, σε όλη τηδιαδρομή του έκανε κινήσεις «ματ» στην επιχειρηματική σκακιέρα. Mεταπηδώντας από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ και στο «πάντρεμα» με τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν. Tώρα, όμως, το σκηνικό έχει συννεφιάσει…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ