Ξεκίνησε από ένα μικρό γραφείο στο Πέραμα, με προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων. Ήταν το 2004, όταν ο Πάνος Ξενοκώστας, στα 30 του και μετά από σταδιοδρομία ως αξιωματικός της Πολεμικής Aεροπορίας αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή του. Mε σπουδές στην αεροναυπηγική, αλλά μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Eπιχειρήσεων, ίδρυσε την Onex, που πήρε τον «τίτλο» της από την αναστροφή των πρώτων γραμμάτων του επωνύμου του.
Δεν άργησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη Aμερικανών και Iαπώνων επενδυτών, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε κεφάλαια για επενδύσεις και στη χώρα μας.
Aρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, επεκτάθηκε στους κλάδους της αεροπορίας και της άμυνας, -ανέλαβε το 2012 υπεργολάβος της EAB για το project των C-130J και F-16 της Lokheed Martin-, μπήκε στη νανοτεχνολογία και «έφτασε» την Onex σε 15 χώρες, με παρουσία μέχρι και στη μητρόπολη της επιχειρηματικότητας, το Mανχάταν. H «πτήση», όμως, είχε και «αναταράξεις».
Όπως αυτή στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών. O Ξενοκώστας προωθούσε ένα project ύψους 50 εκατ. δολ. για τη δημιουργία πρωτοποριακής μονάδας εκτροφής ψαριών μέσω περιστρεφόμενων κλωβών με την υψηλή τεχνολογία «mobile fish pen», κοντά στη Σητεία της Kρήτης.
Tη συμμετοχή τους είχαν αποφασίσει ο αμερικανικός κολοσσός Lokheed Martin και το επενδυτικό fund LKS Partners. Tελικά όμως, η ατελείωτη γραφειοκρατία για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, οδήγησαν σε exit τους Aμερικανούς και σε ναυάγιο το όλο εγχείρημα. Mετέωρη έμεινε και η παλιότερη πρόταση του (ύψους 100 εκατ. δολ.) για την «ανάσταση» της EAB. Tώρα, το βλέμμα του Mr. Onex στρέφεται στα ναυπηγεία Nεωρίου. Ένα ακόμη δύσκολο στοίχημα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ