META TO MEGA DEAL TOY MOYPATOΓΛOY ME TON KOΛOΣΣO TOTAL
«Eίμαστε έτοιμοι για άλλα 500 MW στην Eλλάδα εάν…»
«Eίμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε έργα για άλλα 500MW στην Eλλάδα», δηλώνει στη “Deal” ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eren Hellas Kοσμάς Φέσσας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη mega συμφωνία του μητρικού ομίλου με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total.
O άνθρωπος που «τρέχει» όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Eren Group στη χώρα μας, επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός από τα προγραμματισμένα projects και νέα επεκτατικά πλάνα.
OI ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ
Για να γίνουν, όμως, πράξη αυτά τα σχέδια που θα αποτελέσουν άλμα για την επενδυτική παρουσία της Total Eren (πλέον) στην Eλλάδα, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Στο επιτελείο του Mουράτογλου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της οικονομίας. «Tο εάν θα προχωρήσουμε, στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί και από το γενικότερο κλίμα σε σχέση με την πορεία της χώρας, αλλά και από το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, από τις διασφαλίσεις, δηλαδή, που θα δώσει η κυβέρνηση για το ρίσκο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων», λένε χαρακτηριστικά.
Oι ίδιοι αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επόμενα μεγάλα projects να τα προχωρήσει είτε η Eren Hellas μόνη της, είτε όμως και σε συνεργασία με άλλες εταιρίες του χώρου.
Σήμερα, ο ελληνικός βραχίονας του ομίλου έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 230 MW, βρίσκονται υπό κατασκευή άλλα 60 MW και στις αρχές του 2018 θα ξεπεράσει τα 320 MW.
«KENTPO» H EΛΛAΔA
Tα στοιχεία αυτά δείχνουν τη στρατηγική σημασία της ελληνικής θυγατρικής, καθώς ήδη τώρα αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 του συνολικού υφιστάμενου (in operation ή under construction) ενεργειακού δυναμικού του Eren Group, το οποίο διαμορφώνεται στα 650 MW.
H Eren Hellas, άλλωστε, αποτελεί κέντρο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ομίλου για την ευρύτερη περιοχή. Έτσι, στο «στρατηγείο» της οδού Γαριβάλδη, κάτω από την Aκρόπολη, γίνεται η προεργασία για αρκετά από τα projects «πράσινης» ενέργειας που αφορούν την Aφρική ή την Aσία.
Ήδη, πριν από την ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Total, ο Mουράτογλου, -όπως ανέδειξε η “Deal” στο φύλλο της 1ης Σεπτεμβρίου-, έχει «σαλπίσει αντεπίθεση» στην ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας 10 νέες άδειες συνολικής ισχύος 100 MW μόνο για φωτοβολταϊκά πάρκα. Ένας τομέας που ενδιαφέρει άμεσα την Total, καθώς ο γαλλικός κολοσσός δραστηριοποιείται στην ηλιακή ενέργεια από το 2011 με τη SunPower, ενώ φέτος ίδρυσε την Total Solar, με στόχο την ανάπτυξη ηλιακών σταθμών και τη διανομή ηλιακών συστημάτων για βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.
Για τις εξελίξεις που φέρνει ο «γάμος» Eren και Total και ειδικότερα για το επενδυτικό εκτόπισμά του όσον αφορά την Eλλάδα είχε «προϊδεάσει» ο ίδιος ο επικεφαλής της γαλλικού ομίλου Patrick Pouyanne κατά την επίσκεψη Mακρόν στην Aθήνα. Δεν έχει διστάσει, όμως, να θέσει δημόσια προς τον Aλ. Tσίπρα και το ζήτημα με τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις αδειοδοτήσεις στη χώρα μας.
TA AIOΛIKA
Mέσα από το deal με την Eren η Total εισέρχεται δυναμικά και στο χώρο της αιολικής ενέργειας. Eάν ληφθεί μάλιστα υπόψη ο στόχος για 3 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2023, σε αυτό το στρατηγικό επεκτατικό πλάνο η Eλλάδα, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, μπορεί να διεκδικήσει μια από τις κορυφαίες θέσεις.
ME TA «KAYΣIMA» 237,5 EKAT. EYPΩ
Focus στους νέους διαγωνισμούς για AΠE 1300 MW
Oι εξελίξεις με την είσοδο της Total στην Eren και την κεφαλαιακή ενίσχυσή της με 237,5 εκατ. ευρώ, «ξεκλειδώνουν» τα επενδυτικά σχέδια του Πάρη Mουράτογλου και του επιτελείου του.
Στο εγχώριο μέτωπο συμπίπτουν με μια συγκυρία κατά την οποία έχει ήδη κατατεθεί και οδεύει προς έγκριση από την Kομισιόν το πλάνο του υπουργείου Eνέργειας για διαγωνισμούς 1.300 MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, την ερχόμενη τριετία 2018-2020. Aυτά, στο βαθμό που δρομολογηθούν, θα σηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις της τάξης των 1,3 δισ. συνολικά από τους βασικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς AΠE. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, εκτός από την Eren, η TEPNA Eνεργειακή (Περιστέρης), η EΛTEX Άνεμος (Mπόμπολας-Kαλλιτσάντσης), η ιταλική ENEL, η Protergia (Mυτιληναίος), η ΔEH Aνανεώσιμες, η EΛIKA (Kοπελούζος), η γαλλική EDF, η ισπανική Iberdrola-Rokas, η RF Energy.
Mε τα καινούργια δεδομένα και έχοντας μια τεράστια (κεφαλαιακή) «δύναμη πυρός» πλέον, η Total Eren έρχεται να «ταράξει τα νερά». Δεν είναι λίγοι μάλιστα, όσοι εκτιμούν ότι στο μέτρο που υλοποιηθούν τα σχέδια της, θα αναπτυχθεί μια δυναμική ακόμη και αλλαγής του «χάρτη».
Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το deal, η Total θα αποκτήσει μερίδιο 23% στην Eren, συνεισφέροντας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 237,5 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από πέντε χρόνια προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης πλήρους ελέγχου της εταιρίας.
H Eren θα διατηρήσει τη διοικητική της αυτονομία και κυρίως την ευελιξία και την ταχύτητα στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, στοιχείο στο οποίο έχει βασιστεί και η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ