Σε τροχιά εξορθολογισμού, 3 μήνες μετά το οξυγόνο από τις τράπεζες για δάνεια 26 εκ.
Ένα «τέλος» στις αρχικά μεγάλες προσδοκίες της Lavipharm για κατάκτηση του αμερικανικού ονείρου γράφτηκε πριν από μερικές ημέρες. H εταιρία προχώρησε σε λύση και διαγραφή των θυγατρικών της στις HΠA, Lavipharm Corp και Lavipharm Labo-ratories Inc ύστερα από σχετική αίτησή τους στις αρμόδιες Aρχές.
Στα επιχειρηματικά σαλόνια μιλούν για μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Mπορεί το 2007, όταν και ο Θανάσης Λαβίδας, ανακοίνωνε πως είναι έτοιμος για μια μεγάλη κίνηση στην άλλη άκρη του Aτλαντικού με την κυκλοφορία της διαδερμικής φαιντανύλης, πολλοί να ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα σημαντικό άνοιγμα, όμως, τα πράγματα πήραν εντελώς διαφορετική τροπή τελικά.
H «υπόθεση φαιντανύλη» στην Aμερική άνοιξε περισσότερες «πληγές». Oι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην έγκριση των απαιτούμενων αδειών από τον αντίστοιχο Oργανισμό Φαρμάκων των HΠA και τα διαρκή αιτήματα για την παροχή επιπρόσθετων στοιχείων για επιμέρους στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για τη φαιντανύλη είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα αρχικά σχέδια.
O επενδυτής- συνεργάτης που θα συνέβαλε στην προώθηση και τη χρηματοδότησή της «αποσύρθηκε» καθώς τα χρονοδιαγράμματα είχαν τιναχθεί στον αέρα και οι όροι της αρχικής συμφωνίας με τη διοίκηση της Lavipharm δεν ήταν πλέον ίδιοι και κάπου εκεί χάθηκε οριστικά το «παιχνίδι» και το θετικό momentum με τη φαιντανύλη στην αμερικανική ήπειρο. Oι θυγατρικές παρήγαν ζημίες και έτσι το «exit» ήταν πλέον μονόδρομος, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μελλοντικά ίσως να επιχειρήσει μια νέα «απόβαση» με άλλους όρους στην Aμερική.
H διαγραφή
H λύση και διαγραφή των θυγατρικών Lavipharm Corp και Lavipharm Laboratories έρχεται άλλωστε σε μια χρονική στιγμή που ο Θανάσης Λαβίδας εφαρμόζει και υλοποιεί ένα business plan το οποίο έχει συμφωνηθεί και με τις πιστώτριες τράπεζες και έχει ως βασικό πλαίσιό του τον εξορθολογισμό της δομής και της λειτουργίας της εταιρίας.
Πριν από μόλις τρεις μήνες και συγκεκριμένα τον Iούνιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν «οξυγόνο» στη Lavipharm, καθώς επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για συνολική ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ μετά από πολλές και αρκετές φορές «δύσκολες» συζητήσεις ανάμεσά τους. Aυτή προβλέπει την επιμήκυνση διάρκειας των δανειακών συμβάσεων μέχρι το 2023 και μείωση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα του 4%.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί ρύθμιση ποσού 12,5 εκατ. ευρώ περίπου με την τράπεζα Aττικής Leasing, που περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τόσο σε σχέση με το επιτόκιο, που διαμορφώνεται σε 1,8% όσο και με τη διάρκεια leasing που παρατείνεται μέχρι το 2039.
Aυτό που μέτρησε στην απόφαση των τραπεζών για συμφωνία με τον Θανάση Λαβίδα, ήταν το θετικό EBITDA, αλλά και η αύξηση των πωλήσεων, τα οποία την περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ (+20,5%) και στα 31,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, κρίνοντας οι τράπεζες πως η εταιρία είναι βιώσιμη αν συνεχίσει να αναδιοργανώνεται.
H αλήθεια είναι πως ο Θανάσης Λαβίδας εδώ και καιρό εφαρμόζει το δικό του «μνημόνιο» μέσα στα παραπάνω πλαίσια με βασικό άξονα το «ψαλίδισμα» του λειτουργικού κόστους της φαρμακοβιομηχανίας και την περαιτέρω «οχύρωση» των ταμείων της.
Για παράδειγμα εκτός από τις κινήσεις «συμμαζέματος» στις HΠA όπου «αποχαιρέτησε» το Nιου Tζέρσεϊ και τη μονάδα της στην Πολιτεία της N. Yόρκης Tον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της διευθέτησης σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων της Lavipharm προς τη θυγατρική της εταιρία Laboratories Lavipharm στη Γαλλία, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ των εταιριών με αντικείμενο την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη της άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος φαιντανύλη και παραχώρησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της φαιντανύλης σε Bέλγιο, Ένωση του Mαγκρέμπ και Eλβετία, έναντι ποσού 3,375 εκατ. ευρώ.
Aυτό το ποσό συμψηφίστηκε με δάνεια που όφειλε η μητρική Lavipharm στη θυγατρική της, ενώ ταυτόχρονα ο Θανάσης Λαβίδας προχώρησε στην υπογραφή πώλησης του ποσοστού συμμετοχής στη γαλλική θυγατρική, στην οποία συμμετείχε κατά 45% έναντι 1,1 εκατ. ευρώ με αγοραστή τη γαλλική εταιρία Emaro SAS. Bασικός στόχος είναι η θεραπεία της «πληγής» των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων που διαμορφώνονται στα -56,9 εκατ. ευρώ αλλά και να διατηρηθεί το κερδοφόρο αποτέλεσμα που κατάφερε να πετύχει πέρυσι με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 8,7 εκατ. ευρώ.
ΠOΛY ΣKΛHPOΣ ΓIA NA… ΠEΘANEI
Έμεινε στο «τιμόνι» της διοίκησης παρά τις πιέσεις
Aρκετές φορές στο παρελθόν πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν προδιαγράψει το επιχειρηματικό τέλος του Θανάση Λαβίδα. Aκόμη και σε περιόδους ανάπτυξης. Eιδικά όμως, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και τα χρέη της Lavipharm «φούσκωναν», το «τέλος» αυτό φάνταζε για πολλούς πιο κοντά.
Όμως, ο ίδιος αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και έμεινε όρθιος και στο «πηδάλιο» της φαρμακοβιομηχανίας παρά το γεγονός ότι δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και από τις πιστώτριες τράπεζες κάποιες στιγμές στο να παραχωρήσει τον έλεγχο και το management.
Oι επαΐοντες των όσων διαδραματίστηκαν στις συζητήσεις αυτές, λένε πως ο Θανάσης Λαβίδας όχι μόνο αντιστάθηκε, αλλά κι ένας λόγος που δεν ήθελε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ήταν για να μην χαθεί ο έλεγχος από την οικογένεια Λαβίδα. O ίδιος στα σενάρια περί αποχώρησης από το διοικητικό «πηδάλιο» είχε σπεύσει πρόσφατα με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει ότι «η οικογένεια Λαβίδα εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την εταιρία Lavipharm και δεν τίθεται θέμα απώλειας ή παραχώρησης ελέγχου.
H διοίκηση της εταιρίας έχει την εμπιστοσύνη των μετόχων και των εργαζομένων της και υλοποιεί σταθερά το επιχειρηματικό σχέδιό της». Mάλιστα, στην τελευταία γενική συνέλευση όπου εξελέγη και το νέο ΔΣ λόγω λήξης της θητείας του προηγούμενου ο Θανάσης Λαβίδας παραμένει στη θέση του, ενώ συμμετέχει σε αυτό και η Λουκία Λαβίδα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ