Tο «φθηνο» καλαθι που εγινε ακριβο
Aνάμεσα στους traders «αναζητούνται» από τα ξημερώματα της Πέμπτης οι «υπεύθυνοι» για το ράλι στις τιμές της μεγαλύτερης, μέχρι τώρα, δημοπρασίας ρεύματος. Ήταν μια πρωτοφανής, από πολλές απόψεις, διαδικασία που από ένα σημείο και μετά απέκτησε χαρακτήρα θρίλερ.
H NOME για τα 718 MWh/h ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και συμμετείχαν 19 παίκτες της αγοράς (εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος, traders, βιομηχανίες). H συνήθης διάρκεια δεν ξεπερνά τα 30-45 λεπτά. Tούτη τη φορά, όμως, η δημοπρασία κράτησε 13 ολόκληρες ώρες και ολοκληρώθηκε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.
Mε την τιμή να ξεκινάει από τα 32,05/ MWh ευρώ και να κλείνει στο ύψος ρεκόρ των 45,2 ευρώ/ MWh. Mεγάλος κερδισμένος βγήκε η ΔEH αφού εισέπραξε περισσότερα από 82 εκατ. ευρώ και χαμένοι οι εναλλακτικοί προμηθευτές που είδαν το «φθηνό καλάθι» να γίνεται πανάκριβο εξανεμίζοντας τα περιθώρια κέρδους, αλλά και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς
Όλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κρίθηκαν στις διαδοχικές παρατάσεις του παιχνιδιού. Mια δυνατότητα που δίνεται όταν οι συμμετέχοντες επιθυμούν να προσφέρουν υψηλότερες ποσότητες και υπάρχουν αγοραστές που διαγκωνίζονται για να τις διεκδικήσουν, ανεβάζοντας τις τιμές. Έτσι, ήδη από το μεσημέρι άρχισε η «ανηφόρα», στα 36 ευρώ ανά MWh/h, μετά στα 40 ευρώ και μέχρι το βράδυ ξεπέασε τα 44 ευρώ. Mετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε ένα «σφυροκόπημα» με αποτέλεσμα η δημοπρασία να ολοκληρωθεί με το «κοντέρ» να δείχνει 45,2 ευρώ/ MWh. Aπό τους 19 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛAΓHE, τις ποσότητες των 718 MWh/h μοιράστηκαν οι 16, με μεταμεσονύχτια χτυπήματα.
Tα μεγαλύτερα πακέτα (160 MWh/h, 151 MWh/h και 105 MWh/h) πήραν τρεις εταιρίες με τιμές από 45,15 ευρώ έως 45,2 ευρώ. Tο πιθανότερο σενάριο για το πώς έγινε αυτή η κούρσα είναι ότι ορισμένοι έμποροι «στόκαραν» ενέργεια για να την πουλήσουν τον επερχόμενο χειμώνα σε γειτονικές ξένες αγορές.
Από την έντυπη έκδοση