Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση των πηγών εσόδων αποτελούν για τις τουριστικές επιχειρήσεις το αντίδοτο στην μείωση των εσόδων απο τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες τους.
Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να επιτευχθεί όταν η επιχείρηση στοχεύσει σε ένα εξειδικευμένο κοινό επισκεπτών, που θα επισκέπτεται την επιχείρηση και σε περιόδους εκτός της περιόδου αιχμής.
Επιτυχημένα παραδείγματα αποτελούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν ασχοληθεί με τον συνεδριακό τουρισμό, οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας στην οποία στοχεύουν (π.χ. κανόε καγιάκ, rafting, ορειβασία, ποδηλασία) και οι επιχειρήσεις που έχουν εκμεταλλευθεί τις ιδιαιτερότητες του τόπου εγκατάστασης τους (π.χ. αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, ανάπτυξη θαλάσσιων δραστηριοτήτων, μαθήματα τοπικής κουζίνας).
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα έσοδα στις επιχειρήσεις χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών τους (π.χ. ενοικίαση θαλάσσιου εξοπλισμού ή μαθήματα καταδύσεων σε πελάτες ενός ξενοδοχείου). Η πλούσια ιστορία, η παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας επιτρέπουν σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις να εντοπίσουν σχετικές δραστηριότητες, με τις οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους.
Η επένδυση στον εναλλακτικό τουρισμό δεν αφορά μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και άλλα όπλα (πχ ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών), για να αυξήσουν τα έσοδά τους και δεν απαιτεί αναγκαστικά μεγάλες επενδύσεις.
Κάποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι οι εξής:
• Αθλητικός τουρισμός (π.χ. θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, wind surf, κανόε καγιάκ, rafting, χιονοδρομικό σκι, ορειβασία, ποδηλασία)
• Πολιτιστικός τουρισμός (π.χ. παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων και φεστιβάλ, ζωγραφική, χειροτεχνία, μαγειρική)
• Θαλάσσιος τουρισμός (π.χ. κρουαζιέρες, ιστιοπλοΐα)
• Γαστρονομικός τουρισμός (π.χ. επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων όπως οινοποιεία)
• Τουρισμός υγείας και ευεξίας (π.χ. spa και φιλοξενία επισκεπτών που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ).
Όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός», που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις για υποβολή προτάσεων είναι τα καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ), τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και μπαρ ξενοδοχείων), οι επιχειρήσεις πλωτών μεταφορών (υπηρεσίες θαλάσσιων κρουαζιέρων), επιχειρήσεις ενοικίασης (σκαφών, εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, εξοπλισμού χιονοδρομικών αθλημάτων, ποδηλάτων κλπ), επιχειρήσεις εκπαίδευσης (ιππασίας, καταδύσεων, θαλασσίων σπορ) και επιχειρήσεις ψυχαγωγίας (water park, θαλάσσιων ποδηλάτων – κανό κλπ).