O βασικός μέτοχος «κατηγορείται» με επιστολές που στάλθηκαν στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς και όπως τονίζουν οι μέτοχοι της εταιρείας δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις
Σε μια ολοκληρωτική επίθεση κατά του Κωνσταντίνου Στέγγου εξαπολύει μέσω της «DEAL» ο κ. Αλέξανδρος Φουρλής ο οποίος είναι μέτοχος και εκπρόσωπος μετόχων του 6,7% επί συνόλου 32.125.000 κοινών μετόχων της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή A.E.
Στις 13 Μαΐου η «DEAL» είχε αποκαλύψει τις θέσεις της ομάδας των 20 και πλέον μικρομετόχων και του κ. Aλ. Φουρλή που με επιστολές τους είχαν καταγγείλει τη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, τον Κωνσταντίνο Στέγγο και της οικογένειάς του για εξυπηρέτηση καθαρά προσωπικών συμφερόντων τους.
Τότε είχαμε φιλοξενήσει και την απάντηση της εταιρείας διά στόματος του οικονομικού διευθυντή του ομίλου κ. Π. Kαζαντζή. Στη συνέχεια όλων αυτών και της επιστολής-διάψευσης της διοίκησης της Τεχνικής Ολυμπιακής που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα ο κ. Φουρλής εκπροσωπώντας κι άλλους μετόχους επιδιώκοντας την προστασία και ενημέρωση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού καταθέτει τις απόψεις του όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στις καταγγελίες και επιστολές που έχει καταθέσει.
Σήμερα μάλιστα ενδέχεται οι δύο άνδρες (αν εμφανιστεί ο κ. Στέγγος) να βρεθούν αντιμέτωποι στην πιο κρίσιμη, όπως αναμένεται να εξελιχθεί γεν. συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής.
1 Aπόκτηση του 9,09 της Πόρτο Kαρράς A.E.
Ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος απέκτησε το 2008, υπό τη μορφή stock options καταβάλλοντας το ποσό των 3.972.000 ευρώ το 9,09% της εταιρείας Πόρτο Καρράς Α.Ε., της οποίας η ακίνητη περιουσία εκτιμήθηκε από την Πειραιώς Real estate την 31η/12/2008 σε 441.000.000 και την 31η/12/2010, σε αξία 446.000.000 ευρώ. Δηλαδή απέκτησε περιουσιακό στοιχείο εκτιμώμενης αξίας 40.000.000 ευρώ καταβάλλοντας 3.972.000 ευρώ, το 1/10.
Η απίθανη, κατά τη γνώμη μου, αιτιολογία της Γενικής Συνέλευσης της Πόρτο Καρράς Α.Ε. για την παροχή των stock options ήταν η ακόλουθη: «Ως ανταμοιβή και επιβράβευση των μακροχρόνιων και εντατικών προσπαθειών του για την αναβάθμιση, την ανάπτυξη, αλλά και την πρόοδο του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και την ανάδειξη του σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά συγκροτήματα της χώρας, καθώς και τη σημαντικότατη συμβολή του στην ουσιαστικότατη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την ενίσχυση της κερδοφορίας αυτού».
Να σημειώσω ότι την περίοδο των 2-3 ετών προ της συγκεκριμένης απόφασης ουδεμία ουσιαστική βελτίωση αποτελεσμάτων υπήρξε, αλλά ούτε και αξιοσημείωτη κερδοφορία.
2 Αμοιβές 7,6 εκ. ευρώ
Δυνάμει σωρείας αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. και των τριών βασικών θυγατρικών αυτής Πόρτο Καρράς Α.Ε., Πόρτο Καρράς Σιθωνία Μπητς Κλαμπ Α.Ε. και Μοχλός Α.Ε., εγκρίθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 23 Ιουλίου 2008 και 8 Σεπτεμβρίου 2008, καταβολές χρηματικών ποσών σε μέλη ΔΣ – οι οποίοι τυγχάνουν και εκ των βασικών μετόχων – συνολικού ύψους 7.615.000 Ευρώ, εν καιρώ μεγάλων οικονομικών δυσκολιών του ομίλου Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε., όπου καταγράφηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων και κατάρρευση της Αμερικάνικης θυγατρικής TOUSA.
3 H «Village Γαλήνη»
Η εταιρεία «Village Γαλήνη» Πόρτο Καρράς Α.Ε. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2001 και έχει μισθώσει τις εγκαταστάσεις ενός πολυτελούς ξενώνα που βρίσκεται στο τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, προκειμένου να τον ανακαινίσει και να τον λειτουργήσει σαν τουριστικό κατάλυμα υψηλού επιπέδου. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι η ακόλουθη:
Κωνσταντίνος Στέγγος 99%, Ζωή Στέγγου 1%.
Να διευκρινίσω ότι τα ακίνητα της Πόρτο Καρράς Α.Ε. αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε., η οποία και κατέχει το 79,69% της πρώτης. Και στις δύο εταιρείες πρόεδρος ΔΣ είναι ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος.
Η Πόρτο Καρράς Α.Ε. μίσθωσε στη «Village Γαλήνη» Πόρτο Καρράς Α.Ε. του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου την πολυτελή βίλα – ξενώνα (η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει επανειλημμένως μέλη βασιλικών οικογε-νειών και διασημότητες) για περίοδο 99 ετών έναντι 4% επί του τζίρου!
4 Tο φωτοβολταϊκό ανήκει στην οικογένεια
Αντίστοιχη περίπτωση συμπεριφοράς η οποία, αν μη τι άλλο, δεν προ-άγει το εταιρικό συμφέρον, υπήρξε πολύ πρόσφατα και η αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό σε ακίνητο «ιδιοκτησίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς του Δήμου Σιθωνίας του Νομού Χαλκιδικής […]», που υπέβαλε στη ΡΑΕ η εταιρεία Πόρτο Καρράς Ενεργειακά Α.Ε. (Αρ.Μ.Α.Ε63455/1ΝΤ/Β/07/0153).
Στην αιτούσα, πράγματι, χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυνάμει της υπ’αριθμόν1893/2010 απόφασης της ΡΑΕ. Η μετοχική σύνθεση της ανωτέρω αδειούχου εταιρείας είναι η ακόλουθη:
Στέγγος Κωνσταντίνος 24,5%, Στέγγου Ζωή 21,5%, Στέγγος Ανδρέας 10%, Στέγγος Γεώργιος 10%, Στέγγου Στυλιανή 10% , Στέγγου Χρυσή 10% , Στέγγου Μαριάννα 10%, Τεχνική Ολυμπιακή 4%
Με την ίδρυση της εν λόγω εταιρείας, προκειμένου να γίνει αυτή ο κάτοχος της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άρα φορέας της επένδυσης, η οικογένεια Στέγγου εξασφάλισε για διάστημα 25 ετών (σημειώνω ότι η άδεια παραγωγής είναι ανανεώσιμη για επιπλέον 25 έτη) μία άκρως επωφελή χρήση ενός ακινήτου που ανήκει στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. (όπως προαναφέρθηκε κατά 79,69% θυγατρική της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.)
Ουσιαστικά δηλαδή, εκμεταλλεύτηκε ακίνητο της Πόρτο Καρράς Α.Ε. για ίδιον συμφέρον και όφελος κι όχι προς το συμφέρον της ιδιοκτήτριας του ακινήτου εταιρείας, ως όφειλε, καθώς η συμμετοχή της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή στην ανωτέρω επένδυση ανέρχεται στο – συμβολικό – ποσοστό του 4 %.
Με άλλα λόγια, από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα μέλη της οικογένειας Στέγγου επεφύλαξαν για τους εαυτούς τους (μετόχους κατά 96% της εταιρείας Πόρτο Καρράς Ενεργειακά Α.Ε.) τα κέρδη από την εν λόγω μεγάλη ενεργειακή επένδυση, η οποία ωστόσο υλοποιείται επί ακινήτου που ανήκει στην Πόρτο Καρράς Α.Ε., επί του βασικού δηλαδή περιουσιακού στοιχείου του ομίλου.
5 Oι συγχωνεύσεις με τις θυγατρικές
Μετά την ολοκλήρωση διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση από την θυγατρική εταιρεία Πόρτο Καρράς Α.Ε. των εταιρειών Πόρτο Καρράς Μελίτων Μπήτς A.E., Πόρτο Καρράς Σιθωνία Μπήτς Κλαμπ Α.Ε. και Πόρτο Καρρας Βίλλατζ κλαμπ Α.Ε., θυγατρικών εταιρειών του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής , που ολοκληρώθηκαν στις 31.12.2010, το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. στην θυγατρική Πόρτο Καρράς Α.Ε. κατήλθε σε 79,69% από 81,82% και της Μοχλός Α.Ε σε 7,21% από 9,09%.
Ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση των υπολοίπων μετόχων της μητρικής του ομίλου, όπως επιβάλλεται από τις αρχές της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, σχετικά με τις μεθόδους αποτίμησης. Εδώ να σημειώσω και το γεγονός ότι ο Κ. Στέγγος βρέθηκε να κατέχει στις θυγατρικές που απορροφήθηκαν πολύ σημαντικά ποσοστά (7,06% στο Μελίτων, 33,15% στο Σιθωνία, 3,83% στο Βίλλατζ) οι οποίες ήταν διαχειρίστριες εταιρείες των ξενοδοχείων (δεν κατείχαν πάγια στοιχεία ), με αποτέλεσμα να αυξήσει κατά 2,78% το ποσοστό του στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. μετά την παραπάνω συγχώνευση.
6 Tοξότης: Tα αναπάντητα ερωτήματα
Άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης, σχετικά με τη διαχείριση της εταιρικής περιουσίας (εν προκειμένω της εταιρείας Μοχλός Α.Ε. κατά 48,23% θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε.) αποτελεί η συγχώνευση υπό τη Τοξότης Α.Τ.Ε. (θυγατρική της Μοχλός Α.Ε. κατά 65,84%) μέρους των κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός Α.Ε. και της εταιρείας Στροφύλι Α.Ε. (θυγατρική κατά 99% της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε.).
Θεωρώ ότι όταν μέρος του έργου της Τεχνικής Ολυμπιακής (μέσω της Στροφύλι Α.Ε. και μέσω του παραπάνω αναφερόμενου μέρος του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός Α.Ε.) συγχωνεύεται υπό μία θυγατρική θυγατρικής, τότε οι διευκρινήσεις είναι απαραίτητες, για το ποια είναι η εταιρεία, ποιοι οι μέτοχοι της, ποιοι θα αποκομίσουν άραγε κέρδη από το μέρος του έργου, που χάνει έμμεσα η Τεχνική Ολυμπιακή;
1. Γιατί η Τοξότης Α.Τ.Ε. είναι η μοναδική απ’ όλες τις θυγατρικές του Ομίλου, εισηγμένες ή μη, που στις οικονομικές της καταστάσεις δε αναφέρονται οι μέτοχοι άνω του 5%;
2. Στις 25/8/09 το ΔΣ της εταιρείας Μοχλός Α.Ε. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης από τη θυγατρική του Τοξότης Α.Τ.Ε. τριών ανεξάρτητων εταιρειών. Συγκεκριμένα των i) ΕΔΑΠ Α.Ε., ii) ΜΠΕΙ CENTER E.Π.Ε. iii) Τ. C. PARKING PLOT νοτίων προαστίων μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. με αποτέλεσμα το ποσοστό της Μοχλού Α.Ε. στην Τοξότης να μειωθεί από περίπου 97% σε 57,85%.
Εφόσον, υπάρχει τέτοια μείωση του ποσοστού συμμετοχής, δε συνάδει με την ξεκάθαρη ενημέρωση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού η πληροφόρηση σχετικά με το ποιος ο σκοπός εξαγοράς αυτών των εταιρειών; Εκτιμάτε ότι θα συνεισφέρουν; Ποιος και πόσο τις αποτίμησε; Ποιος ή ποιοι ήταν οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών;
3. Οι μέτοχοι της Μοχλός Α.Ε. και μέσω αυτής και οι μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε. βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται στην Τοξότης Α.Τ.Ε. Δεν είναι εύλογα τα ερωτήματα τους για το ποια είναι η Τοξότης Α.Τ.Ε. και οι άλλοι μέτοχοι της;
Όταν μάλιστα, η Τοξότης Α.Τ.Ε. σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2008, 2009 και 2010 τα μόνα έργα που έχει αναλάβει είναι έργα του ομίλου Τεχνικής Ολυμπιακής όπως ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχείου Βίλατζ Ιν, εκσυγχρονισμός ξενοδοχείου Σιθωνία, εκσυγχρονισμός βίλας Γαλήνη, εκσυγχρονισμός οινοποιείου Πόρτο Καρράς, κατασκευή θαλασσοθεραπείας ξενοδοχείου Σιθωνία, κατασκευή κτιρίων οδού Σολωμού 24 και Σολωμού 26 -28 Αλίμου (Ιδιοκτησίας Ομίλου).
4. Η πρώτη απόπειρα να πραγματοποιηθεί η ανωτέρω συγχώνευση με βάση το από 1.7.2010 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης («ΣΣΣ») απέτυχε, καθώς το τελευταίο καταψηφίστηκε από την β’ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μοχλός Α.Ε. της 6.9.2010. Στο πρώτο αυτό ΣΣΣ, η αποτίμηση των στοιχείων που θα απορροφούσε η Τοξότης Α.Τ.Ε., δηλαδή η αποτίμηση (α) της εταιρίας Στροφύλι Α.Ε. και (β) κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός Α.Ε., ανερχόταν στα 49,1 εκατ. Ευρώ.
Μετά την ως άνω καταψήφιση καταρτίστηκε νέο ΣΣΣ, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 (και τελικά ψηφίστηκε), με βάση το οποίο η αποτίμηση των στοιχείων που απορρόφήσε η Τοξότης Α.Τ.Ε. (δηλαδή η αποτίμηση της εταιρίας Στροφύλι και κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός) ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, και όχι των 49,1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το καταψηφισθέν ΣΣΣ του Ιουλίου του 2010.
Σύμφωνα με το αρχικό καταψηφισμένο ΣΣΣ του Ιουλίου 2010, οι λοιποί σημερινοί μέτοχοι της Τοξότης θα έλεγχαν το 3,06% ενώ πλέον το ποσοστό τους έχει ανέλθει στο 18,01%. Προς όφελος ποίων είναι άραγε το 2ο ΣΣΣ σε σύγκριση με το 1ο;
Ήταν άραγε συμπτωματική η αιφνίδια αντικατάσταση του, κατά τον χρόνο σύνταξης της πρώτης έκθεσης αποτίμησης, Εσωτερικού Ελεγκτή της Μοχλός Α.Ε. κ. Ανδρέα Καρβέλη;
7 H δημιουργία εντυπώσεων
Η Ολυμπιακή Τεχνική Α.Ε. έχει σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, καθαρή θέση περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ, τα ακίνητα της είναι ελεύθερα βαρών και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, περί τουριστικής κατοικίας έχει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, αλλά είναι απαραίτητη μία διαφορετική προσέγγιση διοίκησης.
Μετά λύπης μου έχω επανειλημμένα διαβάσει για καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στο προσωπικό του Πόρτο Καρράς, σε κάποια περίπτωση προκαλώντας και επίσχεση εργασίας, οι Διευθυντές αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα με όποια συνέπεια μπορεί κάτι τέτοιο να έχει στην λειτουργία του συγκροτήματος, και παρά τις μεγάλες επενδύσεις και επιδοτήσεις που έχουν γίνει για ανακαινίσεις, το ξενοδοχειακό συγκρότημα χρήζει και περαιτέρω εργασιών συντήρησης, με αποτέλεσμα να υστερεί σε σχέση με άλλα 5άστερα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά στο σχόλιο της εταιρείας περί δημιουργίας εντυπώσεων από μια μερίδα επενδυτών, πιστεύω ότι πρόκειται για πραγματικές ανησυχίες της πλειοψηφίας των μετόχων – εάν εξαιρέσουμε την οικογένεια Στέγγου – οι οποίοι γνωρίζουν τις δυνατότητες και την προοπτική της εταιρείας αλλά προβληματίζονται από τις πρακτικές που ακολουθεί ο βασικός μέτοχος και της διοίκηση αυτής.
Προβληματισμοί που εντείνονται, καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει να μην απαντά συγκεκριμένα στα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να κρίνουν οι μέτοχοι και το επενδυτικό κοινό κατά πόσο τηρούνται τα όσα αναφέρονται στο νόμο 2190 «περί κατάχρησης της εξουσίας της πλειοψηφίας, υπερβαίνουσες τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, η συνετή εταιρική διαχείριση καθώς και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος της γενικής συνέλευσης.
Η απαγόρευση καταχρήσεως ισχύει επί παντών των δικαιωμάτων συνεπώς και επί του λειτουργικού δικαιώματος της διοίκησης μιας εταιρείας, το οποίο έχει ταχθεί από τον νόμο προς εξυπηρέτηση όχι ιδίων συμφερόντων αλλά συμφερόντων της εταιρείας». Με εκτίμηση, Αλέξανδρος Φουρλής