17.000 θέσεις εργασίας «χάθηκαν» από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες
Aπό τις 219 επιχειρήσεις, οι 175 προχώρησαν σε εξορθολογισμό και μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ μόλις 44 τις αύξησαν
Θυσία στο βωμό της οικονομικής κρίσης έγιναν περίπου 17.000 θέσεις εργασίας από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που προχώρησαν σε αναμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τους και σε μαζικές απολύσεις. Απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και λουκέτα σε εργοστάσια συνθέτουν το σκηνικό, που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική οικονομία. Σε αυτά τα μέτρα, καταφεύγει μέρος των επιχειρήσεων της χώρας, ως ύστατη λύση, στη δραματική κάμψη της κατανάλωσης.
Τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, αναφέρονται στο 2010, όπου η απασχόληση στις εισηγμένες εταιρείες μειώθηκε κατά 4,1%, συγκριτικά με το 2009. Τα ανεπίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι δυσοίωνα, καθώς δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και προκαλούν απαισιοδοξία για το κλείσιμο του έτους. Με μεγάλο αντίπαλο την ύφεση, τα μειωμένα αποτελέσματα, ακόμα και την απειλή λουκέτων, λόγω υπέρογκων χρεών, εισηγμένοι όμιλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια και να επιβιώσουν στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που ταλανίζουν τη χώρα.
Οι νέες αναπροσαρμογές του ευρωεπιτοκίου, που αναμένονται δημιουργούν επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, που από την πρόσφατη άνοδο του 0,25% επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο. Η μείωση των εργαζομένων καταγράφεται σε εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα – ευρισκόμενες παράλληλα σε φάση αναδιάρθρωσης και των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον απολογισμό από τις 219 επιχειρήσεις, οι 175 προχώρησαν σε εξορθολογισμό και μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ μόλις 44 τις αύξησαν. «Πρωταθλητές» στις απολύσεις εμφανίζονται επιχειρήσεις από τον κατασκευαστικό κλάδο, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, αλλά και επιχειρήσεις του λιανε-μπορίου.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της JP Άβαξ, της Τεχνικής Ολυμπιακής, της Αττικάτ, της Μηχανικής και της Ελλάκτωρ. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, όπου χάθηκαν 1800 θέσεις εργασίας, όμως, μέσα από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και η ΔΕΗ, όπου έφυγαν 737 εργαζόμενοι, οι οποίοι έσπευσαν να ωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του ασφαλιστικού, που ίσχυαν μέχρι τέλος του έτους.
Όπως επισημαίνουν όλοι οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, εκείνες που προχώρησαν σε αύξηση των θέσεων εργασίας, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι αυτές που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές και στηρίζουν με αυτό τον τρόπο την εγχώρια αγορά εργασίας, που πνέει τα λοίσθια.
Η Τρία Ε και η Alapis, «έχασαν» πάνω από 1.000 εργαζόμενους η κάθε μία, ενώ οι τράπεζες από το 2010 προχωρούν όχι μόνο σε μείωση των λειτουργικών δαπανών τους, αλλά και μείωση προσωπικού. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις εθελούσιων προγραμμάτων εξόδου, συνταξιόδοτησης λόγω ασφαλιστικού και μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τις ATEbank, Eurobank, Eμπορική Tράπεζα και Alpha Bank.
Κάνουν χρήση του νέου εργασιακού νόμου
Πάντως, πολλοί εκτιμούν ότι οι εισηγμένες θα κάνουν ευρεία χρήση των δυνατοτήτων, που θα τους δίνει ο νέος εργασιακός νόμος, που θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι από το υπουργείο Εργασίας και θα προβλέπει αύξηση του χρόνου, που θα ισχύουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Σήμερα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 81, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων είναι 2 φορές, το πολύ για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα ανανέωσης θα αυξηθεί σε 3 φορές, με συνολική ισχύ, τα 3 χρόνια. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ως επιπλέον προσωπικό, με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος κατά 20%, σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ήδη, η υπουργός Εργασίας συμφώνησε να ισχύσει η διάταξη αυτή στον κλάδο του τουρισμού, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ξενοδόχων, πριν από μερικές ημέρες. Βάσει των δεσμεύσεων της υπουργού, το μέτρο θα ισχύει και για άλλους κλάδους, που πλήττονται από την ανεργία, υπό την προϋπόθεση, οι νέοι εργαζόμενοι να μην υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους», αλλά να προσληφθούν ως επιπλέον προσωπικό.
Στον αντίποδα
Αυτοί προσλαμβάνουν
Στην αντίπερα όχθη, στις επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που αύξησαν την απασχόληση είναι εταιρείες με σημαντική παρουσία στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, που κατάφεραν ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του έτους – το δυσκολότερο, κατά γενική ομολογία, τα δύο τελευταία χρόνια – να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τα μεγέθη τους. Επίσης, πρόκειται για επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, δηλαδή εταιρείες που έχουν, είτε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στο εξωτερικό, είτε μεγάλο μέρος αυτής.
H Frigoglass είχε στις 31.12.2010 πάνω από 1.200 εργαζομένους, περισσότερους απ’ όσους είχε στην αντίστοιχη ημερομηνία του 2009. Σημαντική αύξηση και για την Intralot, την Εθνική Τράπεζα και την Folli Follie. Η Freegoglass αρχίζει και ανακτά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που εμφάνιζε προ κρίσης.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 134,8 εκατ. ευρώ, έναντι 93,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους έφθασαν στα 9,9 εκατ. ευρώ από 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί και στις ΗΠΑ. Ισχυρό χαρτί της εταιρείας, αποτελούν και τα νέα οικολογικά ψυγεία, Ecocool, τα οποία προτιμώνται από τους εμφιαλωτές, επειδή καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά.
Η Folli Follie, μετά και την πρόσφατη υπογραφή με την κινεζική Fosun International, ανήκει στις εταιρείες που προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ο πολυσχιδής κινεζικός όμιλος, ο οποίος απέκτησε το 9,5% των Folli Follie, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στους κλάδους των φαρμάκων, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, της χαλυβουργικής, της μεταλλουργίας, του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ από το 2010 μετέχει, με ποσοστό 9,5%, στα Club Med, παγκοσμίου φήμης resorts.
Σήμερα, η Folli Follie και η Links of London αριθμούν πάνω από 100 καταστήματα στην περιοχή, η οποία εντάσσεται δυναμικά στη στρατηγική για επιχειρηματική ανάπτυξη του Ομίλου Folli Follie. Με την Finanse Bank, η Εθνική Τράπεζα πολλαπλασίασε τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2011, στα 157 εκατ. ευρώ.