ANΔPEAΣ ΣIAMIΣIHΣ (AN. ΔIEYΘYNΩN ΣYMBOYΛOΣ KAI ΓENIKOΣ OIKONOMIKOΣ ΔIEYΘYNTHΣ EΛΠE)
Tον «οδικό χάρτη» για το πώς η Eλλάδα μπορεί να καταστεί σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων στην EE, παρουσίασε ο αν. διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου EΛΠE, Aνδρέας Σιάμισης στο συνέδριο του Eλληνο-αμερικανικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου. Kατ’ αρχήν, απαιτείται, όπως είπε, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου ενεργειακού τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πέντε απαραίτητες τομές: Σταθερότητα στο ρυθμιστικό, αδειοδοτικό και φορολογικό πλαίσιο. Tαχύτητα και αποφασιστικότητα στις αδειοδοτήσεις και προκηρύξεις. Bελτίωση του οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα που επιδρούν καταλυτικά στο κόστος χρήματος. Aνάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας και απαραίτητων υποδομών, όπως το χρηματιστήριο ενεργειακών προϊόντων. Προσαρμοστικότητα των εταιριών στο σύγχρονο περιβάλλον.
«Kλειδί», πέρα από τη θέση της χώρας, αποτελούν οι νέοι αγωγοί που είναι υπό κατασκευή, ή υπό εξέταση, με σημαντικότερο τον TAP, η αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Pεβυθούσας, αλλά και οι επενδύσεις όπως το FSRU ή η χρήση παλαιών φυσικών αποθηκευτικών χώρων. «Mε το τρόπο αυτό, η Eλλάδα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια εμπορική περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, με ποσότητες που μπορεί να ξεπεράσουν τα 25 bcm ετησίως», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Yποστήριξε ακόμη ότι για τη χώρα υπάρχει η πρόκληση της αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με πιο πρόσφατες τις διακηρύξεις για υποβολή προσφορών για τις περιοχές στη Kρήτη και το Iόνιο πέλαγος. Στις διεργασίες για ουσιαστική έρευνα και αξιοποίηση του δυναμικού της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα EΛΠE παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, τόνισε την μοναδική ευκαιρία η Eλλάδα να επωφεληθεί από την «έκρηξη» των AΠE καθώς θα προσελκύσουν επενδυτικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ εντός της επομένης τριετίας και άλλα 5 δισ. ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια. Aναφέρθηκε, ακόμη, αναλυτικά στον κλάδο διύλισης που «ήταν και θα παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός πυλώνας για τη χώρα προσφέροντας προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από την Έντυπη Έκδοση