Δυσοίωνη φαίνεται πως είναι η τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) οι οποίες λόγω της παντελούς απουσίας των κεφαλαίων κίνησης οδηγούνται στην καταστροφή, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει (υποβάθμιση τραπεζών από οίκους αξιολόγησης, μείωση εξάρτησης από την ΕΚΤ, απόσυρση καταθέσεων κλπ) αδυνατεί να δώσει άμεσα λύση στις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς παρά τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σχεδιάζει μηχανισμούς ρευστότητας για τις ΜΜΕ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες για να κινηθεί η αγορά.
Παράλληλα, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για το α’ πεντάμηνο της τελευταίας τριετίας τα οποία παρουσιάζουν την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το 2009 οι νέες επιχειρήσεις ανέρχονταν στις 790 ενώ εκείνες που έκλεισαν άγγιζαν τις 1115. Το 2010 η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων να μειώνεται στις 727 και εκείνων που κλείνουν να ανέρχεται στις 1289. Αύξουσα πορεία ακολουθήθηκε και το 2011, όπου στο α’ πεντάμηνο οι νέες επιχειρήσεις ανέρχονται μόλις στις 724 εν αντιθέσει με αυτές που έκλεισαν οι οποίες άγγιξαν τις 1363.
Χαρακτηριστικό είναι ότι – ενώ τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης ομιλούν για μικρή βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων στο σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας κατά το α΄ τετράμηνο του έτους. (Σύνολο εγγραφών: 18756 έναντι συνόλου διαγραφών 17974) – το «επιχειρείν» για τον Βιοτεχνικό κόσμο εξακολουθεί να συρρικνώνεται, γεγονός που επιβάλλει τον σοβαρό προβληματισμό της πολιτείας και την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ανάταξης της κατάστασης, λαμβανομένου υπόψη ότι χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, αλλά και οι εναπομένουσες καταφεύγουν εξ ανάγκης στη μείωση του προσωπικού τους.
Το ΒΕΑ σημειώνει ότι τουλάχιστον το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των ΜΜΕ με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ρευστότητας των μικρότερων επιχειρήσεων και να μη καταλήξει όπως και τα παλαιότερα προγράμματα τέτοιου τύπου σε ΜΜΕ με κριτήρια ευρωπαϊκά (προσωπικό 250 άτομα).
Παράλληλα το ΒΕΑ αναφέρεται στην ανάγκη της λειτουργίας του προγράμματος Jeremie (μικροδάνεια στις ΜΜΕ), όχι μόνο για τις νέες επιχειρήσεις αλλά και για αυτές που ήδη λειτουργούν.