Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τις Vodafone-Panafon και Wind Ελλάς ανακοίνωσε η Cyta Hellas.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τις εταιρείες Vodafone-Panafon και Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε., ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ η αξιολόγηση των οικονομικών παραμέτρων συνεχίζεται με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων με βάση τη μεθοδολογία που έχει καθοριστεί.
Θυμίζουμε ότι σύμβουλοι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) για την πώληση της Cyta Hellas είναι οι PwC, Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία και Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ, ενώ οι δεσμευτικές προτάσεις θα ανοιχτούν, στις 9 Ιανουαρίου 2018.
Όσον αφορά το τίμημα εξαγοράς της θυγατρικής του κυπριακού Ομίλου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι θα είναι άνω των 60 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια της.
H Cyta Hellas και κατ΄ επέκταση το κυπριακό δημόσιο έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 150 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα αφού η Cyta Hellas δεν έχει καταφέρει από το 2007 και μετά να εμφανίσει έστω και μία κερδοφόρο χρήση. Για αυτό και αποφασίστηκε να μπει πωλητήριο αφού οι Κύπριοι ήθελαν να κάνουν stop- loss. To 2016 o κύκλος εργασιών της Cyta Hellas διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015 και οι ζημιές ανήλθαν στα 18,9 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες έφτασαν τα 165 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το 2016 η εταιρεία εμφάνισε αύξηση ενεργών συνδέσεων 76% και εσόδων από τις υπηρεσίες κινητής. Η μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 75%, ανήκει στις υπηρεσίες Κινητής Συμβολαίου.
Συνολικά, ο αριθμός πελατών Κινητής (Συμβολαίου και Καρτοκινητής), στο τέλος του 2016, ανήλθε στις 51 χιλιάδες, αριθμός που αναλογεί στο 17% της βάσης πελατών Σταθερής σε σχέση με το 2015, όπου η ίδια αναλογία αντιστοιχούσε στο 9%.
Έτσι,ο αριθμός πελατολογίου κινήθηκε σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαμορφώθηκε στις 307 χιλιάδες για την Σταθερή και 51 χιλιάδες για την Κινητή.