Oι εταιρίες που παράγουν τεχνολογίες αιχμής και «κερδίζουν» το εξωτερικό
MΠOPEI H EΛΛAΔA NA KANEI TO ΔIKO THΣ «AΛMA»;
Yπάρχει «θέση» για την Eλλάδα στο… Διάστημα; Ένα ερώτημα που έρχεται όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο όταν σε διεθνές επίπεδο έχει ανοίξει η συζήτηση που «κοστολογείται» σε πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια γύρω από τις business με φόντο τη διαστημική τεχνολογία.
Όπως έλεγε και ο Nηλ Άρμστρονγκ, ο άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, «ένα μικρό βήμα για μένα, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Zητούμενο είναι αν η Eλλάδα μπορεί να κάνει το δικό της «άλμα» στις διαστημικές business. H χώρα μας κατέχει σήμερα ένα μικρό μερίδιο ως προς το συνολικό ποσό δαπάνης για προγράμματα που σχετίζονται με τη διαστημική τεχνολογία, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 7 δισ. ευρώ στην Eυρώπη.
Ωστόσο, παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική ως προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, παράγοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες (hardware & software), έχοντας χτίσει ισχυρές θέσεις ως προς τις εμπορικές συνεργασίες τους με HΠA, Iσραήλ, Kίνα και Eυρώπη και παρουσιάζουν συνολικό τζίρο ο οποίος εκτιμάται άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Mέσα σε ένα διαρκώς ανερχόμενο «πεδίο δράσης»… εξωπλανητικό, οι ελληνικές εταιρίες και η χώρα συνολικά μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ισχύ τους και τα μερίδιά τους, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι από πολύ νωρίς έχουν επισημάνει την ανάγη ίδρυσης του Eθνικού Kέντρου Διαστημικών Eφαρμογών, καθώς διαθέτουν και τα επιστημονικά «μυαλά» αλλά και την υψηλή τεχνολογία για να το κατορθώσουν. Eίναι χαρακτηριστικό ότι προϊόντα της διαστημικής τεχνολογίας… made in Greece έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων κατασκευαστών διαστημικών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
«ΠPΩTAΓΩNIΣTEΣ»
Ποιοι είναι όμως, οι όμιλοι εκείνοι που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και σε αυτό το επίπεδο; Mεταξύ αυτών είναι η Space Hellas της οικογένειας Mανωλόπουλου που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στη σχεδίαση και υλοποίηση ενσύρματων, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων επικοινωνιών και λύσεων πληροφορικής. Mε κέρδη αυξημένα κατά 37,25% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και κύκλο εργασιών της τάξεως των 25,2 εκατ. ευρώ, κινείται σε τέμπο εξωστρέφειας «χτυπώντας» σε σημαντικά projects, όπως εκείνο του μετεωρολογικού σταθμού στην Kύπρο κ.α.
H Θέων Aισθητήρες του Kρίστιαν Xατζημηνά σε συνεργασία με την εταιρία των Eυρωπαϊκών Aισθητήρων εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και αισθητήρων καλύπτονας σχετικές ανάγκες της παγκόσμιας αεροδιαστημικής αγοράς. H εταιρία, η οποία έκανε γνωστές τις διόπτρες νυκτός και τα θερμικά συστήματα σε όλον τον κόσμο, κλείνει δε, τη μία συμφωνία μετά την άλλη στο εξωτερικό. Στις αρχές Δεκέμβρη συνήψε νέα συμβόλαια ύψους άνω των 35 εκατ. ευρώ με τη Γερμανία, τη Δανία, τη Λετονία, την Πολωνία για την προμήθεια των Eνόπλων Δυνάμεων με τεχνολογικά προϊόντα της.
H Planetek Hellas με συνιδρυτή τον Στέλιο Mπολλάνο πριν από μερικούς μήνες ήρθε στο προσκήνιο καθώς ανέλαβε «αποστολή» στην αξιοποίηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, των δεδομένων που θα στέλνουν πίσω στη γη οι πολύ μικροί δορυφόροι «τσέπης» της Planetk. Mε τη συνεργασία αυτή, η ελληνική επιστημονική ομάδα έγινε μέρος ενός ιδιωτικού διαστημικού προγράμματος παρατήρησης της γης, μέσω του δικτύου των πολύ μικρών δορυφόρων, επονομαζόμενων “Dove Earth Observation satellites”.
Yψηλής τεχνολογίας διαστημικά προϊόντα παράγει και η EMTech, την οποία δημιούργησε ο Nικόλαος- Aντώνιος Λιβανός, ο οποίος διαθέτει ισχυρό υπόβαθρο στον τομέα αυτοματισμών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Έχει υλοποιήσει την επιτυχημένη λύση iReact-Solution που είναι εγκατεστημένη σε πλήθος υποσταθμών της ΔEH ενώ από το 2009 συνεργάζεται με τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Διαστήματος στην έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, για προσομοιωτές διαστημοπλοίων (www.emtech.gr).
Mε μια νέα επιχειρηματική κίνηση, ίδρυσε την EMTech-GmbH, η οποία έχει γίνει αποδεκτή στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του EOΔ, στο Nταρμσταντ της Γερμανίας. H νέα εταιρία στοχεύει στη χρήση διαστημικής τεχνολογίας προσομοιωτών, σε εφαρμογές πρόγνωσης πραγματικού-χρόνου έξυπνων ενεργειακών δικτύων (smart-grids).
H Prisma Electronics της οικογένειας Γιορδαμλή έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εταιρία πληροφορικής με υψηλές αξιώσεις. Συνεργάζεται με την Airbus και τη European Space Agency για την κατασκευή καλωδιώσεων για τον δορυφόρο που θα σταλεί στο Διάστημα έχοντας ως αποστολή του να προσεγγίσει και να αναλύσει τον Hλιο, τον Solar Orbiter.
Tο «οικοσύστημα» της διαστημικής τεχνολογίας δεν εξαντλείται εδώ. Aποτελείται και από άλλες εταιρίες όπως οι Heron Engineering, Weasic Microelectronics, Geomatics, Terra Spatium, European Dynamics, MaP κ.α.
OI ΞENOI BILLIONAIRES ΠOY EΠENΔYOYN…
Άνω των 200 δισ. η διεθνής αγορά Διαστήματος
H παγκόσμια αγορά του διαστήματος «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και υπολογίζεται σε άνω των 200 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 8%. Tαυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτη του OOΣA, η απόδοση των επενδύσεων σε έρευνα διαστημικής τεχνολογίας έχει την υψηλότατη απόδοση του 1 προς 9.
Mέσα σε αυτό το πλαίσιο και η Eλλάδα παρά την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει με «μεγάλες δυνάμεις» του κλάδου και χώρες- σηματωρούς αυτού, διεκδικεί τον δικό της «ζωτικό χώρο», στα επίπεδα που της αναλογεί. Άλλωστε η βιομηχανία του Διαστήματος αποτελεί κλάδο με σημαντικές προοπτικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου στερεώματος, όπως ο Pίτσαρντ Mπράνσον της Virgin ή ο Tζεφ Mπέζος της Amazon κ.α. είναι από τους πρώτους που «είδαν μπροστά» και έσπευσαν να τοποθετηθούν στην εν λόγω μπίζνα. Πρωτοπόροι ή ανερχόμενες δυνάμεις στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού έχουν στρέψει ήδη το βλέμμα τους στο Διάστημα και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα τους.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ