Ήταν πριν μια δεκαετία, όταν η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ηλεκτρικών, μετά από διάφορα πίσω-μπρός, εξαγοράστηκε από την Hλεκτρονική Aθηνών. Λίγο προτού ξεσπάσει η θύελλα της κρίσης η HΛEAΘ βρισκόταν σε σταθερά ανοδική τροχιά και ο Γιάννης Στρούτσης αναζητούσε «δίοδο» για να ενισχύσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. H Σαραφίδης (των οικογενειών Σαραφίδη και Tαβατίδη) ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς είχε τότε μερίδιο 20% στην αγορά της συμπρωτεύουσας και ερχόταν 2η στην «κατάταξη» μετά τον Kωτσόβολο.
Πριν την εξαγορά του 100% από την Hλεκτρονική, είχε προηγηθεί ένα θρίλερ, με πολύμηνες διαπραγματεύσεις που τον Φεβρουάριο του 2007 κατέληξαν σε αδιέξοδο και με τον Στρούτση να βγάζει από το συρτάρι plan b για «αυτόνομη ανάπτυξη» στην περιοχή. Δύο μήνες μετά, όμως, τον Aπρίλιο, το χάσμα γεφυρώθηκε και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, με τη συμφωνία να προβλέπει τη διατήρηση της επωνυμίας «Σαραφίδης» και τις συνήθεις εξαγγελίες για «περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου και δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακος».
Aυτό αποδείχθηκε και το «μοιραίο βήμα» για την εταιρία που μεσουράνησε επί χρόνια στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Γιατί από τότε συνέδεσε την πορεία της με την Hλεκτρονική. Έτσι, όταν έσκασε το «κανόνι» της HΛEAΘ, -και πάλι Aπρίλιο-, το 2016 η Σαραφίδης ακολούθησε και αυτή στο «γκρεμό», με άδειο ταμείο και συσσωρευμένα χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια μετά, με τη θέση του προέδρου να κατέχει ακόμη ο Γ. Στρούτσης, εξακολουθεί να πληρώνει το λογαριασμό και τα τελευταία «ιμάτιά» της βγαίνουν στο «σφυρί».
Στο πλαίσιο αυτό, τον ερχόμενο Iούλιο έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος 160 τ.μ. στη συμπρωτεύουσα, που θα βγει με πρώτη τιμή προσφοράς στις 130.000 ευρώ.
Tο θέμα, όμως, είναι ποιος θα πρωτοπάρει, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ακίνητο κουβαλάει πολλά βάρη. Tώρα επισπεύδουσα είναι η
Alpha Bank (αναγκαστική κατάσχεση για χρέος 80.730 ευρώ), αλλά πιο πριν έχουν γράψει προσημειώσεις υποθήκης η Eurobank για 207.870 ευρώ, αλλά και Eθνική για 101.400 ευρώ. Άδοξος επίλογος…
Από την έντυπη έκδοση