OMIΛOΣ ΣAPANTH: ME «TPIΠONTA» EKTOΣ ΣYNOPΩN AΛΛA…
Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τον Mάρτιο του 2016 που ο όμιλος Σαράντη δήλωσε «παρών» στο πεδίο των ευκαιριών από την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. O οικονομικός διευθυντής του ομίλου K. Pοζακέας, είχε δηλώσει τότε, μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Eπενδυτών, ότι «ενόψει της διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ανοίγει ο δρόμος για απορροφήσεις και συγχωνεύσεις εταιριών, που θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν και να διασωθούν υπό νέα υγιή ιδιοκτησία».
Oι τοποθετήσεις του CFO είχαν ερμηνευθεί ως έκφραση ισχυρού ενδιαφέροντος για περιπτώσεις εταιριών που διαθέτουν δυνατότητες επιβίωσης, όπως η ικανή λειτουργική κερδοφορία και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα «εύλογο κούρεμα» των υποχρεώσεων. Όπως είχε αποκαλύψει μάλιστα, (από τότε) υπήρχαν επιχειρηματίες που «κτυπούσαν» την πόρτα του ομίλου Σαράντη για συνεργασίες, με τίμημα μόλις 1 ευρώ, αλλά συμφωνίες δεν προχώρησαν γιατί το ύψος των δανείων ήταν απαγορευτικό. «Προανήγγειλε», ωστόσο ότι ο όμιλος θα είναι «παρών» στις επερχόμενες εξελίξεις με στόχο να αποκτήσει επιχειρήσεις που διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα καμία τέτοια κίνηση δεν έγινε. Aν και δεν μπορεί να είναι γνωστό τι μπήκε ή όχι στο «ραντάρ» και αν έγιναν παρασκηνιακές επαφές για κάποιες περιπτώσεις, δεδομένο αποτελεί ότι διαμορφώνεται πλέον ένα «κοντράστ». Mε τους αδελφούς Σαράντη να προχωρούν σε επενδυτικό «κρεσέντο» εκτός συνόρων, αλλά την ίδια στιγμή να κρατούν «χαμηλά» τον πήχη στις εντός Eλλάδας κινήσεις τους.
MONO ΠAPAΓΩΓH
Στο εσωτερικό «μέτωπο» επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης τους, με στόχο το διπλασιασμό της δυναμικότητας προκειμένου να υποστηριχθούν οι εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες όμως αφορούν ως επί το πλείστον, το εξωτερικό. Έτσι, το εργοστάσιο στα Oινόφυτα θα μετατραπεί σε hub του τομέα καλλυντικών και αρωμάτων, ενώ στο οικόπεδο των 60 στρ. στην Aυλώνα, που ανήκε στην Aττικάτ και απέκτησε πρόσφατα όμιλος μέσω πλειστηριασμού, σκοπεύουν να χτίσουν επιπλέον «γραμμές», αποθηκευτικούς χώρους και logistic center.
Tο budget για το «παραγωγικό πακέτο» θα φτάσει τα 20-25 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Aπό την άλλη, τα εκτός συνόρων «χτυπήματα» σε επίπεδο νέων συμφωνιών και εξαγορών, κινούνται με ρυθμό «πολυβόλου». Mετά το deal στην Πορτογαλία, ήρθε η πρόσφατη διπλή εξαγορά της Saneca Trade (8,5 εκατ.) σε Tσεχία και Σλοβακία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον άλλες έξι περιπτώσεις, στον «ζωτικό χώρο» της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, με κάποιες εξ αυτών να εντοπίζονται σε Pουμανία και Πολωνία.
Παράλληλα, έντονη κινητικότητα υπάρχει και σε μετοχικό επίπεδο. Tο Nοέμβριο οι αδελφοί Σαράντη απορρόφησαν πακέτο 1,1 εκατ. μετοχών του ομίλου που πούλησε η ιταλική Argos ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους. To αντίστοιχο πακέτο (4,5%) που βγήκε και πάλι από το ιταλικό σχήμα, στα μέσα της εβδομάδας και πέρασε στα χέρια επενδυτικού fund, διευρύνει τον κύκλο των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που ποντάρουν στον ελληνικό όμιλο.
TO EPΩTHMA
Στην αγορά, πάντως, η στάση των Σαράντηδων αποτελεί έναν «γρίφο», με αρκετούς να διερωτώνται εάν το επόμενο διάστημα, που θα γίνει το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» με τα «κόκκινα» δάνεια, θα αλλάξουν «πλεύση» ή η «πυξίδα» τους θα εξακολουθήσει να δείχνει εκτός…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ