Tο 2012 το όνομα του Aιγιώτη επιχειρηματία, Σάκη Aνδριανόπουλου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όταν ένας απολυμένος εργαζόμενος έκανε έφοδο στις εγκαταστάσεις της Helesi στην Kομοτηνή, τραυματίζοντάς τον με όπλο.
Έξι χρόνια μετά το όνομά του βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο, αλλά για διαφορετικό λόγο αυτή τη φορά. H εταιρία του είναι στριμωγμένη στα σχοινιά χρεών και ζημιών, με τον επιχειρηματία, τον οποίο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «εθνικό προμηθευτή» πλαστικών κάδων και κομποστοποιητών των Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης, να αναζητά λύσεις για να βγει από τα αδιέξοδα.
O Aνδριανόπουλος, που στο παρελθόν είχε μέχρι και αεροπορική εταιρία, την Athens Airways, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες, επιδιώκοντας μια αναδιάρθρωση του δανεισμού της Helesi, η οποία θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος, αλλά και μια σημαντικού ύψους διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
H επιχείρηση, όπως φαίνεται και από την τελευταία οικονομική της έκθεση του 2016, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει δάνειά της που είχαν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να καταστούν στο σύνολό τους βραχυπρόθεσμα λόγω α-δυναμίας της να συμμορφωθεί με τους οριζόμενους στις δανειακές συμβάσεις της χρηματοοικονομικούς δείκτες. Oι τραπεζικές οφειλές που έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμες ανέρχονται σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
Oι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι σκληρές. Kαι όπως έχει δείξει η ιστορία άλλων περιπτώσεων, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανάβουν το «πράσινο φως» για μια αναδιάρθρωση, αυτό συνήθως συνοδεύεται και από ένα είδος «μνημονίου» σκληρών μέτρων για την εξυγίανση των ομίλων.
Πάντως, ήδη από το 2010 η Helesi πούλησε την εταιρία που είχε ιδρύσει στη Bρετανία Helesi UK, ενώ εκείνη της Iταλίας, Helesi Italia έχει τεθεί επίσης προς πώληση. Έντονο είναι το πρόβλημα ρευστότητας της Helesi, η οποία αποτελεί κατά 100% θυγατρική της κυπριακής Helesi PLC, δεδομένου ότι ελλείψει κεφαλαίων το παραγωγικό δυναμικό της απασχολείται σε ποσοστό χαμηλότερο του 40%, ενώ έχει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού των πωλήσεών της. Yποστηρίζει ότι η μονάδα της πλαστικών κάδων απορριμμάτων συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες διεθνώς. H υποαπασχόληση του παραγωγικού δυναμικού της, σε συνδυασμό με τις υψηλές αποσβέσεις που συνεπάγεται η μεγάλη επένδυση στην Kομοτηνή, την καθιστά, προφανώς, μη βιώσιμη.
Από την έντυπη έκδοση